Μια νέα μελέτη θέτει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Μπορεί η παρουσία μαστοκυττάρων, ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων του ανοσοποιητικού, να επηρεάσει τη σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου και το εάν αυτό θα δραστηριοποιείται περισσότερο σύμφωνα με το «ανδρικό» ή το «γυναικείο» μοντέλο συμπεριφοράς; Πρόκειται για ένα ερώτημα με μεγάλο ειδικό βάρος, καθώς προσπαθεί να καθορίσει σε ποιο βαθμό η κοινωνική μας συμπεριφορά είναι καθορισμένη από τη βιολογία και σε ποιο βαθμό είναι αποτέλεσμα μάθησης.

Εδώ και πολλά χρόνια οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε δεδομένα που δείχνουν ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί ως ανδρική ή γυναικεία. Ταυτόχρονα, πολλές σχετικές μελέτες δείχνουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να επηρεάσει αποκρίσεις και συμπεριφορές με τρόπους που το άτομο δεν γνωρίζει ούτε αντιλαμβάνεται. Μια πρόσφατη δημοσίευση, για παράδειγμα, στο «Medical News Today» υποστηρίζει ότι μια απάντηση του ανοσοποιητικού, η οποία βέβαια δεν γίνεται αντιληπτή από το άτομο, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με άλλους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Ohio State University εξέτασε τον ρόλο που μπορεί να παίζουν τα μαστοκύτταρα στην εκδήλωση σεξουαλικής συμπεριφοράς σε αρουραίους. Στη μελέτη τους συμπεριέλαβαν αρσενικούς αρουραίους στους οποίους είχαν απενεργοποιηθεί τα μαστοκύτταρα και θηλυκούς με ενεργά μαστοκύτταρα. Οι ερευνητές παρατήρησαν την προοπτική περιοχή του εγκεφάλου και τον υποθάλαμο, καθώς συνεισφέρουν στη ρύθμιση της σεξουαλικής συμπεριφοράς.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη συμπεριφορά των αρσενικών αρουραίων με τα απενεργοποιημένα μαστοκύτταρα όταν ήρθαν σε επαφή με θηλυκούς που ήταν έτοιμοι για ζευγάρωμα. Παρατήρησε ότι σε σύγκριση με τους αρσενικούς της ομάδας ελέγχου, οι αρσενικοί με τα απενεργοποιημένα μαστοκύτταρα έδειχναν λιγότερο ενδιαφέρον στην προσέγγιση των θηλυκών. Βρήκαν, επίσης, ότι οι θηλυκοί αρουραίοι με ενεργοποιημένα μαστοκύτταρα επιδείκνυαν μια συμπεριφορά που έμοιαζε με την τυπική συμπεριφορά των αρσενικών ως προς το ενδιαφέρον τους να ζευγαρώσουν. Κινητοποιούνταν, μάλιστα, στο να προσεγγίσουν άλλους θηλυκούς αρουραίους με πρόθεση το ζευγάρωμα, ακόμα κι αν ανατομικά δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν την εν λόγω σεξουαλική συμπεριφορά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάποιες από αυτές τις αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά οφείλονται στα οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να ενεργοποιήσουν τα μαστοκύτταρα σε εγκεφαλικό επίπεδο.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που συντελούνται σε κυτταρικό επίπεδο ενώ το έμβρυο είναι ακόμα στη μήτρα και οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Ενδιαφέρονται επίσης ιδιαίτερα για τους θεμελιώδεις μηχανισμούς που καθοδηγούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου γενικότερα, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου ανάλογα με το φύλο του ατόμου και τον ρόλο που παίζουν σε αυτό τα μαστοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή του ανοσοποιητικού τα οποία εμπλέκονται στις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού.
Τονίζεται, ωστόσο, ότι η παρούσα μελέτη διεξήχθη σε ζώα, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση των ευρημάτων της σε ανθρώπους. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε σημαίνει πως διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις ή καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονές κατά τη διάρκεια της κύησης θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βιολογικό υπόβαθρο της ανάπτυξης της συμπεριφοράς στη μετέπειτα ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, τα μαστοκύτταρα του εγκεφάλου φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροχρόνια ανάπτυξή του και είναι σημαντικό η επιστημονική έρευνα να εστιάσει στον πιθανό ρόλο των κυττάρων του ανοσοποιητικού στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης