Αν και δεν αναφέρεται ευρέως στην επιστημονική βιβλιογραφία, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να έχουν οφέλη για τη σεξουαλική υγεία και τη γονιμότητα.

Μια μελέτη σε ζώα του 2017 εξέτασε τις επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη στυτική δυσλειτουργία που σχετιζόταν με αθηρωματική νόσο. Η νόσος αυτή επηρεάζει την καλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία και κατ’ επέκταση τη στυτική λειτουργία. Συγκεκριμένα η μελέτη βρήκε ότι οι αρουραίοι που έλαβαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έδειξαν σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα στύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι οι μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν τα ίδια αποτελέσματα με τις μελέτες σε  ανθρώπους. Ωστόσο, μια προηγούμενη ανασκόπηση δείχνει, επίσης, ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άνδρες με στυτική λειτουργία.

Σε μια μελέτη του 2020, στην οποία συμμετείχαν 1.694 νέοι άνδρες, όσοι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν συμπληρώματα ιχθυελαίου είχαν μεγαλύτερους όρχεις και αυξημένα επίπεδα όγκου και ποιότητας σπέρματος.

Είχαν, επίσης, ένα πιο υγιές ορμονικό προφίλ, απαραίτητο για την καλή ρύθμιση της παραγωγής σπέρματος. Αν και η εν λόγω μελέτη δεν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ιχθυέλαιο προκαλεί τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας, προτείνει πως μπορεί να διαδραματίσει κάποιον ρόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές, η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου προάγουν τη σεξουαλική υγεία και εμμέσως, καθώς βελτιώνουν την ψυχική υγεία και τη διάθεση, ενώ παράλληλα προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, σε μια μικρή μελέτη 23 ατόμων που δημοσιεύθηκε στην Έρευνα Ψυχιατρικής, βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 βοήθησαν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Παράλληλα, μια ομάδα ειδικών υποστηρίζει ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση ψαριών ενδέχεται επίσης να βοηθήσει στη σημαντική μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, γνωστής ως «κακής» χοληστερόλης.

Ενώ πολλές πηγές προωθούν τα πιθανά οφέλη του ιχθυελαίου για την καρδιαγγειακή υγεία, οι κλινικές μελέτες δεν υποστηρίζουν με συνέπεια τη χρήση του συμπληρώματος. Για παράδειγμα, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Cardiology Trusted Source» δεν μπόρεσε να βρει μια σαφή σχέση μεταξύ λήψης ιχθυελαίου και χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Προτού αποφασίσει κανείς να λάβει συμπλήρωμα ιχθυελαίου, καλό είναι να ενημερωθεί για τους κινδύνους και τα αντιφατικά ευρήματα κάποιων μελετών.

Για παράδειγμα, ενώ μια μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, άλλες μελέτες καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2013 σημειώνει ότι η πρόσληψη ιχθυελαίου μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Βρετανοί επιστήμονες επίσης σημειώνουν ότι η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη, επί του παρόντος παραμένει ασαφής

Τέλος είναι σημαντικό κανείς να γνωρίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις λήψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου ενδέχεται  να εμφανιστούν  ήπιες παρενέργειες , όπως δυσάρεστη γεύση, κακή αναπνοή, διάρροια, μετεωρισμό, ναυτία και άλλα πεπτικά συμπτώματα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης