Κάποια κολπικά λιπαντικά, αν και στην ετικέτα τους αναγράφεται η μη σπερματοκτόνος δράση τους, φαίνεται ότι μπορούν τελικά να βλάψουν το σπέρμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τα 4 τζελ που εξέτασαν στο εργαστήριο μόνο το ένα δεν βρέθηκε να είναι τοξικό για το σπέρμα.

Τα κολπικά αυτά λιπαντικά χρησιμοποιούνται από πολλές γυναίκες που υποφέρουν από κολπική ξηρότητα για να διευκολύνουν τη συνουσία. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και κατά την είσοδο ιατρικών εργαλείων στον κόλπο, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, κατά τη διεξαγωγή διάφορων εξετάσεων στα ιατρεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως τα πιο πολυδιαφημισμένα κολπικά λιπαντικά στην Ελβετία βρέθηκε να έχουν τοξική δράση στο σπέρμα. Στην ουσία διερευνήθηκε η βιωσιμότητα και η ποιότητα του σπέρματος δωρητών, έπειτα από 24ωρη έκθεση σε λιπαντικά του εμπορίου, που, σύμφωνα με την ένδειξη στην ετικέτα τους, δεν είχαν σπερματοκτόνο δράση. Η συγκέντρωση της λιπαντικής ουσίας ήταν κατανεμημένη όπως θα ήταν και στο εσωτερικό του κόλπου.

Ύστερα από 24 ώρες βρέθηκε πως τα 3 από τα 4 λιπαντικά είχαν μειώσει την κινητικότητα του σπέρματος κατά 88%. Ένα μάλιστα από αυτά χρησιμοποιείται συχνά κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο ανάπτυξης των ωαρίων σε ιατρεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πριν από τη συνουσία ή τη σπερματέγχυση. Τα άλλα δύο χρησιμοποιούνταν κυρίως από γυναίκες μέσης ηλικίας ή μετεμμηνοπαυσιακές για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας.

Οι ερευνητές βέβαια σημειώνουν πως η ένδειξη στην ετικέτα ίσως δεν ήταν ηθελημένα λανθασμένη. Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες παραγωγής των λιπαντικών δεν έκαναν τόσο εκτεταμένους ελέγχους, ώστε να φανεί η βλαπτική επίδραση των ουσιών αυτών στο σπέρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπεύθυνοι των εταιρειών, από την άλλη, σημειώνουν πως στις οδηγίες χρήσεως συστήνεται η χρήση των λιπαντικών τουλάχιστον 2 ώρες πριν από τη συνουσία, ενώ κατά τη διεξαγωγή της μελέτης κάτι τέτοιο δεν τηρήθηκε. Παράλληλα, τονίζουν ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν δεν περιέχουν χημικά σπερματοκτόνα, αλλά συστατικά που σε γενικές γραμμές θεωρούνται αθώα, όπως η γλυκερίνη.

Οι ερευνητές, όμως, βρήκαν ότι η ελαφρά οξύτητα των θεωρητικά ακίνδυνων αυτών συστατικών μπορεί να δημιουργήσει ένα μη φιλικό περιβάλλον για το σπέρμα. Συστήνεται, μάλιστα, πως το μόνο από τα 4 τζελ που δεν περιείχε γλυκερίνη είναι ίσως το πλέον κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις που η σύλληψη είναι επιθυμητή.

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να συμφωνεί πως τα ζευγάρια πρέπει να γνωρίζουν την πιθανή βλαπτική επίδραση των λιπαντικών προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο στο σπέρμα. Τα προϊόντα αυτά είναι σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας και όχι για τη διευκόλυνση της σεξουαλικής επαφής ενός ζευγαριού που προσπαθεί να συλλάβει.

Πηγή: reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης