Ερευνητές από το Yale, ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο ο «φύλακας του γονιδιώματος», «παραβλέπει» τον ποιοτικό έλεγχο κατά την παραγωγή σπέρματος.

Η παρούσα έρευνα αναδεικνύει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων μεθόδων αντισύλληψης και αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, καθώς και νέων τρόπων καταπολέμησης κάποιων μορφών καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κύτταρα του σπέρματος και όχι μόνο αυτά, περνούν από κάτι σαν διαδικασία επιθεώρησης, η οποία ενεργοποιείται από ένα γονίδιο-ρυθμιστή, το p53, το οποίο δίνει την εντολή να καταστραφούν τα κύτταρα που έχουν βλάβες στο DNA. Χάρις σε αυτή του την ιδιότητα, το γονίδιο έχει κερδίσει τον τίτλο του «φύλακα του γονιδιώματος». Βλάβες μάλιστα του p53 έχουν συνδεθεί με πολλούς τύπους καρκίνου.

Η μελέτη της παραγωγής σπέρματος σε ποντίκια, έχει βοηθήσει στην αναγνώριση του παράγοντα που ελέγχει το p53 και μάλιστα με έναν τρόπο που ήταν σύμφωνος με προηγούμενες υποθέσεις των ερευνητών, αλλά δεν είχε ποτέ καταδειχτεί σε κάποιο ζώο.

Η ερευνητική ομάδα του Yale βρήκε ανάμεσα σε περισσότερα από 1500 μόρια μικρό-RNA, τα οποία εμπλέκονται σε πολλές κυτταρικές διεργασίες, έναν ρυθμιστή που ονομάζεται Pumilo1. Όταν αυτός ο ρυθμιστής αφαιρούνταν από τα ποντίκια, η ποσότητα του σπέρματος και η γονιμότητα μειώνονταν, ακριβώς επειδή το p53 γινόταν υπερδραστήριο και έδινε εντολή να καταστραφούν πολλά σπερματικά κύτταρα.
Ο μηχανισμός αυτός ενδέχεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα, καθώς και να εμπλέκεται σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε η προστασία του DNA είναι πραγματικά δομικής σημασίας για τη ζωή. Πρόκειται για έναν μηχανισμό προστασίας του οργανισμού που επιτρέπει την καταστροφή των κακών, αλλά όχι των καλών κυττάρων. Η ίδια διαδικασία μπορεί να λαμβάνει χώρα και σε άλλους ιστούς, προστατεύοντας έτσι από τον καρκίνο.

Πηγή: medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης