Μία νέα μελέτη από την Ταϊβάν αποκαλύπτει πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είναι κατά 63% πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν παρουσιάζουν προβλήματα στύσης.

Οι κεφαλαλγίες έχουν συνδεθεί σε προηγούμενη μελέτη με τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τη σχέση της ημικρανίας με τη στυτική δυσλειτουργία. Οι ειδικοί, βέβαια, επισημαίνουν πως πρόκειται για μια πρώτη αναγνώριση αυτής της σχέσης, χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί ο μηχανισμός της συσχέτισης ούτε βέβαια και να χαρακτηριστεί η σχέση ως αιτιώδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε το υλικό της από την εθνική βάση δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων στην Ταϊβάν. Περίπου 5.700 άνδρες είχαν διαγνωσθεί με στυτική δυσλειτουργία, δυσκολία δηλαδή στην επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτούς τους άνδρες με τους υπόλοιπους που δεν είχαν ποτέ πάρει αγωγή για τη ΣΔ, ως προς το εάν υπάρχει στον φάκελό τους η διάγνωση της ημικρανίας. Οι διαγνώσεις ημικρανίας υπήρχαν στο 4.25% των ανδρών με ΣΔ και στο 2.64% των ανδρών χωρίς ΣΔ.

Αφού έλεγξαν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης, βρήκαν πως οι άνδρες με ΣΔ ήταν 1.63% πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες σε σχέση με όσους δεν είχαν προβλήματα στύσης.

Σημαντικό ρόλο φάνηκε να παίζει και η ηλικία. Οι άνδρες γύρω στα 30 με ΣΔ είχαν την ίδια πιθανότητα να εμφανίσουν ημικρανίες με τους άνδρες χωρίς ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εξηγήσουν μόνο το γιατί οι ημικρανίες είναι πιο συχνές στους άνδρες με ΣΔ. Έχει ήδη αναδειχθεί από προηγούμενη μελέτη ότι ο χρόνιος πόνος μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Μέσω του χρόνιου πόνου λοιπόν που σχετίζεται με την ημικρανία, μπορεί σε έναν βαθμό να εξηγηθεί και η σχέση της ημικρανίας με τη ΣΔ. Οι ερευνητές επίσης προτείνουν ως πιθανό μηχανισμό σύνδεσης των δύο καταστάσεων την παραγωγή ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, η οποία φαίνεται να εμπλέκεται στην εμφάνιση τόσο των ημικρανιών όσο και της ΣΔ.

Επιπρόσθετα, αναφέρουν πως τα ευρήματα μπορεί να έχουν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η αυξημένη πιθανότητα να ζητήσει βοήθεια για τη ΣΔ ένας άνδρας που επισκέπτεται τον ιατρό του εξαιτίας των ημικρανιών ή ακόμα το γεγονός πως πολλά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των ημικρανιών μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι ειδικοί, λοιπόν, υποστηρίζουν πως τα παρόντα ευρήματα πρέπει να ερμηνευτούν με μεγάλη προσοχή. Είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθούν σε άλλες χώρες και από άλλους ερευνητές για να μπορέσει είτε η ΣΔ να συμπεριληφθεί στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ημικρανίας είτε η ημικρανία να συμπεριληφθεί στους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ΣΔ.

Πηγή: reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης