Είναι ευρέως γνωστό ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έχουν αναπτύξει αντισώματα για συγκεκριμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, του HPV, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μη μελανωματικούς τύπους καρκίνου του δέρματος, όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα(BCC) και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα(SCC).

Ο επικεφαλής της μελέτης εξηγεί πως η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μη μελανωματικών τύπων καρκίνου. Από τη στιγμή όμως που η συχνότητα εμφάνισης αυτών των τύπων καρκίνου αυξάνεται, παρά την επίσης αυξημένη χρήση αντηλιακών προϊόντων, είναι απαραίτητος ο εντοπισμός και άλλων παραγόντων που αλληλεπιδρούν με την ακτινοβολία και αυξάνουν τον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης των BCC και SCC καρκίνων, εκτός από την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι το αρσενικό φύλο και το ανοιχτό χρώμα δέρματος, μαλλιών και ματιών. Τα άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα έχουν χαμηλή παραγωγή μελανίνης, η οποία συνιστά τον βασικό φωτοπροστατευτικό μηχανισμό του δέρματος.

Η ερευνητική υπόθεση ήταν πως η λοίμωξη από τον HPV μπορεί να εμπλακεί στη διαδικασία ανταπόκρισης του οργανισμού στη βλάβη του γενετικού υλικού που προκαλείται από την ηλικιακή ακτινοβολία, επηρεάζοντας έτσι την ανάπτυξη του όγκου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 657 άτομα. Τα 297 ήταν υγιή, τα 204 είχαν BCC και τα 156 είχαν SCC. Όλοι έδωσαν αίμα με σκοπό την ανίχνευση και μέτρηση των αντισωμάτων για τα ογκογόνα στελέχη του HPV. Παράλληλα, όλοι απάντησαν ερωτηματολόγια σχετικά με την έκθεση στον ήλιο, τα προσωπικά τους εξωτερικά χαρακτηριστικά, τα δημογραφικά τους στοιχεία και τον τρόπο ζωής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα, βρέθηκε σημαντική θετική συσχέτιση ανάμεσα στην ευαισθησία στη ηλιακή έκθεση, όπως αυτή στοιχειοθετείται από τη δυσκολία του δέρματος να μαυρίσει και από την εμπειρία ηλιακών εγκαυμάτων, και την ανίχνευση αντισωμάτων για τα στελέχη του HPV. Στα άτομα που είχαν θετικά αντισώματα βρέθηκε ισχυρότερη συσχέτιση ανάμεσα στην ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία και την εμφάνιση SCC.

Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν την ανάγκη διεξαγωγής μελετών με σκοπό την εκτίμηση των διαστάσεων που έχει λάβει η μόλυνση από αυτούς τους τύπους του ιού.

Η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο η λοίμωξη από HPV μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα, ο οποίος σχετίζεται με την ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να βελτιώσει την αναγνώριση των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο και να προάγει την ανάπτυξη νέων στρατηγικών πρόληψης.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης