Η ασπιρίνη λαμβάνεται από πολλούς άνδρες άνω των 50 ετών για την προστασία που παρέχει έναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας, ιδιαιτέρα μετά την ηλικία των 50. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα μια ερευνητική ομάδα στράφηκε στη διερεύνηση της πιθανότητας η χρήση της ασπιρίνης να έχει προστατευτική δράση και έναντι στον καρκίνο του προστάτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μια συσχέτιση ανάμεσα στη λήψη της ασπιρίνης και σε χαμηλότερες τιμές του προστατικού αντιγόνου (PSA). Η συσχέτιση βρέθηκε πιο ισχυρή στους άνδρες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, σε σύγκριση με τους καπνιστές. Παρά τη σχέση που διαπιστώθηκε ανάμεσα στην ασπιρίνη και τη τιμή του ολικού PSA, η λήψη της ασπιρίνης δεν φάνηκε να επηρεάζει την PSA velocity, έναν δείκτη που εκτιμά την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο μικρό δείγμα, χωρίς βέβαια να αποκλείουν την πιθανότητα η ασπιρίνη να μειώνει τις τιμές του PSA, χωρίς να επηρεάζει τον ίδιο τον καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν αναφερθεί και από άλλες μελέτες. Συγκεκριμένα, έχουν βρεθεί πιο χαμηλές τιμές PSA σε άνδρες που λάμβαναν συστηματικά ασπιρίνη σε σύγκριση με αυτούς που δεν λάμβαναν, ωστόσο ο όγκος του προστατικού αδένα δεν βρέθηκε να σχετίζεται με τη λήψη της ασπιρίνης. Σε αυτή την περίπτωση, η λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να δυσκολέψει τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα σε τιμές PSA ίσες ή μικρότερες των 4 ng/ml.

Από τη στιγμή που η ασπιρίνη συνδέεται με μικρότερες τιμές PSA και η τιμή των 4 ng/ml χρησιμοποιείται ως το όριο για τη διεξαγωγή της βιοψίας, εκτιμάται ότι το 58% των ανδρών που λαμβάνουν συστηματικά ασπιρίνη θα μπορούσε να έχει καρκίνο στον προστάτη και να μη διαγνωστεί, εξαιτίας του χαμηλού PSA.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κλινική πρακτική. Αυτό συμβαίνει γιατί, εάν ισχύουν, η ασπιρίνη εμποδίζει την αξιόπιστη μέτρηση του PSA και θα ήταν συνετό να μη λαμβάνεται κάποιες μέρες πριν από την εξέταση. Παράλληλα, είναι απαραίτητο η έρευνα να συνεχιστεί, ώστε να διευκρινιστεί εάν η επίδραση της ασπιρίνης περιορίζεται στη τιμή του PSA ή εάν επεκτείνεται και στο υποκείμενο νόσημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: urotoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης