Σύμφωνα με το Ίδρυμα Michael J. Fox, η στυτική δυσλειτουργία είναι το πιο κοινό σεξουαλικό πρόβλημα για έναν άνδρα που έχει νόσο του Parkinson (PD). Οι άνδρες ασθενείς ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν ή να διατηρήσουν μια στύση. Η στυτική δυσλειτουργία λόγω PD μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ίδιας της πάθησης, της φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ή της συνοδού κατάθλιψης.  H PD μπορεί να μειώσει την αίσθηση και τη λειτουργία κατά τη διάρκεια του σεξ, που σημαίνει ότι η επίτευξη οργασμού ενδέχεται να είναι δύσκολη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση ή δυσαρέσκεια.

Το Parkinson’s UK σημειώνει ότι οι γυναίκες με PD είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κολπική ξηρότητα το οποίο σημαίνει ότι ο κόλπος μπορεί να μην λιπαίνεται σωστά κατά τη διάρκεια του σεξ. Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να οδηγήσει σε τριβή κατά τη διάρκεια του σεξ, η οποία μπορεί να είναι άβολη ή επώδυνη. Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης είναι επίσης συχνές για τις γυναίκες που έχουν κολπική ξηρότητα. Παράλληλα οι γυναίκες όπως και οι άνδρες που έχουν PD μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην επίτευξη οργασμού. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται σε προβλήματα διέγερσης ή σε αποτέλεσμα πόνου και δυσφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική του ζωή εάν έχει PD. Η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων είναι σημαντική εάν ένα άτομο δυσκολεύεται με το σεξ ή την οικειότητα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερώσει τον σύντροφό του για το πώς αισθάνεται και το πώς η PD επηρεάζει τη σεξουαλική του ζωή. Εάν ένα άτομο διαπιστώσει ότι δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τον σύντροφό του, μπορεί να μιλήσει με έναν θεραπευτή. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει το ζευγάρι να ανοιχτεί ο ένας στον άλλο διευκολύνοντας την αλλαγή. Εάν ένα άτομο υποπτεύεται ότι η φαρμακευτική αγωγή του για PD επηρεάζει τη σεξουαλική του ζωή, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του. Ο γιατρός μπορεί να αλλάξει  τη φαρμακευτική αγωγή ή και να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Τέλος ο σεξουαλικός πειραματισμός μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο με PD να καταλάβει τι λειτουργεί καλύτερα για εκείνο και τον/την σύντροφό του. Ο πειραματισμός μπορεί να περιλαμβάνει χρήση λιπαντικών κατά τη διείσδυση, χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών, δοκιμή νέων στάσεων, εφαρμογή ελαίων στο δέρμα για μείωση της τριβής από τον τρόμο, καθώς και τοποθέτηση σατέν σεντονιών στο κρεβάτι, επίσης  για μείωση της τριβής.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης