Ο ορισμός της έννοιας της σεξουαλικότητας συνιστά μια πρόκληση καθώς υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και για το τι σημαίνουν οι βασικές έννοιες του φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η κατανόηση της έννοιας της σεξουαλικότητας πάνω σε ένα φάσμα. Πρόκειται αδιαφιλονίκητα για μια πρόοδο από  την παραδοσιακή ιδέα που θέλει τη σεξουαλικότητα να προσδιορίζεται μέσω ενός δυαδικού συστήματος. 

Στο ένα άκρο του φάσματος του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι οι άνθρωποι που αισθάνονται έλξη μόνο από άτομα του άλλου φύλου. Για παράδειγμα, αυτό θα περιλαμβάνει μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα που νιώθει έλξη μόνο για άνδρες. Εκείνοι που αισθάνονται έλξη μόνο για άτομα του ίδιου φύλου βρίσκονται στο άλλο άκρο του φάσματος, ενώ άτομα που έλξη και για τα δυο φύλα εντοπίζονται  κάπου στη μέση του φάσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει επίσης μια διαφορά στον τύπο έλξης που μπορεί να βιώσει ένα άτομο. Για παράδειγμα, η σεξουαλική έλξη είναι η επιθυμία για σεξουαλική επαφή, ενώ η ρομαντική έλξη περιλαμβάνει την επιθυμία για βαθύτερη σύνδεση και σχέση. Υπάρχουν επικρίσεις για την προσέγγιση του φάσματος, διότι ενδέχεται να αποκλείσει ορισμένα σενάρια. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι τρανσέξουαλ και βρίσκεται σε μετάβαση μπορεί να νιώθει ότι δεν εκπροσωπείται κάπου στο φάσμα.

Ωστόσο, η ιδέα ενός φάσματος σεξουαλικού προσανατολισμού είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι παραδοσιακές δυαδικές προσεγγίσεις αποκλείουν πολλούς ανθρώπους που δεν ταιριάζουν σε αυτό το μοντέλο. Πολλοί άνθρωποι θα δυσκολευτούν να προσδιορίσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου τους. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει σύγχυση στους νέους που δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια του φάσματος. Η κατανόηση του πλήρους εύρους των εννοιών και ο προσδιορισμός του τι λειτουργεί συνήθως  απαιτούν χρόνο. Κάποια άτομα ενδέχεται μεγαλώνοντας να μετακινούνται μέσα στο φάσμα ενώ άλλα μπορεί να γνωρίζουν από νεαρή ηλικία σε ποιο σημείο του φάσματος τοποθετείται ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός. 

Η ενημέρωση για τις διαφορετικές ταυτότητες φύλου και τους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς ίσως βοηθήσει καθώς η σκέψη σε αυτόν τον τομέα έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Ένα άτομο μπορεί να ταυτιστεί με οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό πιστεύει ότι του ταιριάζει. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Ομοίως, ένα άτομο δεν χρειάζεται να κατονομάσει τη σεξουαλικότητά του ή να συμμορφωθεί με ορισμένα ιδανικά. Μπορεί επίσης κανείς  να ταυτοποιηθεί με περισσότερους από έναν  όρους και να τους χρησιμοποιεί εναλλακτικά για να περιγράψει τον εαυτό του. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αλλάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό εάν αισθάνονται ότι η έλξη που νιώθουν προς άλλα άτομα αλλάζει ή εάν ενημερωθούν για μια άλλη λέξη που μπορεί να περιγράψει καλύτερα τον προσανατολισμό τους. Η συζήτηση με άτομα που είχαν παρόμοιες εμπειρίες ή μεταβάσεις μπορεί να βοηθήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αποφεύγεται η καταστολή των συναισθημάτων ή των σκέψεων για τη σεξουαλικότητα. Συνήθως πρόκειται για μια τακτική που βοηθά στην αποφυγή των δυσάρεστων συνομιλιών ή καταστάσεων βραχυπρόθεσμα, ενώ πιθανότατα θα προκαλέσει προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα  είναι σε παγκόσμιο επίπεδο φιλόξενη και συνιστά ένα μέρος ευρείας αποδοχής. Η ευρύτερη κοινωνία είναι επίσης πλέον πιο ανοιχτή στους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς και τις ταυτότητες φύλου, ωστόσο, τα άτομα μη ετεροφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού δεν είναι το ίδιο αποδεκτά παντού.

Η σεξουαλικότητα ενός ατόμου καθορίζει απέναντι σε ποιον νιώθει ρομαντική ή σεξουαλική έλξη. Τα άτομα μπορεί να αισθάνονται ότι η επισήμανση της σεξουαλικότητάς τους τα βοηθά να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε καταπίεση ή δυσκολίες. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να βρουν μια κοινότητα στην οποία μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Παράλληλα, είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τους όρους που περιγράφουν άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Γνωρίζοντας την ορολογία, οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη σεξουαλικότητα ενός άλλου ατόμου.

Τέλος είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα άτομα δεν είναι απαραίτητο να αυτοπροσδιοριστούν σύμφωνα με έναν τύπο σεξουαλικού προσανατολισμού.  Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί επίσης να μη βρίσκουν έναν όρο που να περιγράφει με ακρίβεια την εμπειρία τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η επιλογή ενός όρου για να κατονομάσουν τον σεξουαλικό ή ρομαντικό προσανατολισμό τους, βοηθά στον σχηματισμό  κοινωνικών δικτύων με άλλα άτομα που ενδεχομένως  μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες.

 

www.andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης