Ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), η κάκωση του νωτιαίου μυελού (SCI) και ο δυσραφισμός μπορεί να οδηγήσουν σε νευρογενή δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, πράγμα που σημαίνει ότι ένα άτομο δεν έχει έλεγχο της ουροδόχου κύστης λόγω ενός προβλήματος με τα νεύρα, το νωτιαίο μυελό ή τον εγκέφαλό του. Όταν τα συντηρητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νευρογενούς δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης αποτυγχάνουν, μερικές φορές οι ασθενείς επιλέγουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για τη μεγέθυνση της κύστης τους (κυστεοπλαστική αυξητικής κύστης) ή σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της κύστης τους (απλή ή ριζική κυστεκτομή). Σε μια απλή κυστεκτομή αφαιρείται μόνο η κύστη. Αυτό διαφέρει από τη ριζική κυστεκτομή, στην οποία αφαιρούνται η ουροδόχος κύστη, ο προστάτης και οι σπερματικοί πόροι στους άνδρες και η κύστη, η μήτρα, οι ωοθήκες και μέρος του κόλπου στις γυναίκες.

 Ανεξάρτητα από τον τύπο της κυστεκτομής, απαιτείται εκτροπή ούρων όταν αφαιρείται η ουροδόχος κύστη επειδή τα ούρα χρειάζονται έναν νέο τρόπο εξόδου από το σώμα. Για να διευκολυνθεί αυτό, ο χειρουργός δημιουργεί ένα άνοιγμα στην κοιλιά του ασθενούς από το οποίο μπορούν να εξέλθουν τα ούρα, το οποίο ονομάζεται στομία. Για ασθενείς που έχουν κυστεκτομή με ειλεοστομία , τα ούρα βγαίνουν από το σώμα μέσω της στομίας και συγκεντρώνονται σε μια σακούλα έξω από την κοιλιά τους μέχρι να παροχετευτεί. Μια άλλη επιλογή για τους ασθενείς είναι να κάνουν κυστεκτομή με στεγανή στομία. Για αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός δημιουργεί μια δεξαμενή μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα για τη συλλογή ούρων που ο ασθενής πρέπει να αποστραγγίζει πολλές φορές την ημέρα με ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Συχνά, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε διαδικασία που περιλαμβάνει εκτροπή ούρων βιώνουν αλλαγές στην αυτοεικόνα και τη σεξουαλική τους αυτοπεποίθηση. Για να εξετάσουν τον αντίκτυπο της εκτροπής ούρων στη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία και την εικόνα του σώματος, οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης έστειλαν τέσσερα ερωτηματολόγια σε 110 γυναίκες ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε εκτροπή ούρων για μη κακοήθη πάθηση μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2019. Μεταξύ των τεσσάρων ερωτηματολογίων που στάλθηκαν ήταν ο Δείκτης Γυναικείας Σεξουαλικής Λειτουργίας (FSFI), ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της σεξουαλικής λειτουργίας των γυναικών και η Κλίμακα εικόνας σώματος (BIS), η οποία χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των αντιλήψεων των συμμετεχουσών  για το σώμα τους. Συνολικά 36 γυναίκες μεταξύ 24-72 ετών συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια και συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Η μέση ηλικία των συμμετεχουσών  τη στιγμή της μελέτης ήταν 51,5 έτη και η μέση ηλικία των συμμετεχόντων τη στιγμή της επέμβασης ήταν 45,9 έτη. Οι μισές (18) υποβλήθηκαν σε κυστεκτομή με ειλεοστομία και το ένα τρίτο (12) υποβλήθηκαν σε κυστεκτομή με στεγανή στομία. Οι υπόλοιπες είχαν υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές τεχνικές, μετά τις οποίες κάποιοι διατήρησαν την ουρήθρα τους . Μέσω της συλλογής και αξιολόγησης των ερωτηματολογίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 29 από τις 36 συμμετέχουσες ήταν σεξουαλικά ενεργές μετά την επέμβαση. Παρατήρησαν ότι η μέση συνολική βαθμολογία FSFI και η βαθμολογία διέγερσης FSFI των ασθενών με ειλεοστομίαήταν σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα των ασθενών με στεγανή στομία ή εγγενή ουρήθρα. Οι ασθενείς με ειλεοστομία είχαν μέση συνολική βαθμολογία FSFI 11,1 και μέση βαθμολογία διέγερσης FSFI 1, ενώ οι ασθενείς με στεγανή στομία ή εγγενή ουρήθρα είχαν αντίστοιχη μέση βαθμολογία 19,2 και 3,15. Είναι σημαντικό ότι 27 από τις συμμετέχουσες ανέφεραν ότι δεν έλαβαν καμία πληροφορία πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις τους σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στη σεξουαλική τους λειτουργία και 31 δεν ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα κατά τις επισκέψεις παρακολούθησης.

Όσον αφορά την εικόνα σώματος, οι ασθενείς με ειλεοστομία είχαν σημαντικά υψηλότερη μέση βαθμολογία BIS (14,8) από τις ασθενείς με στεγανή στομία (9,7) και τις ασθενείς με εγγενή ουρήθρα (5,1). Οι υψηλότερες βαθμολογίες BIS υποδεικνύουν μια πιο αλλοιωμένη αντίληψη για το σώμα κάποιου λόγω θεραπείας, επομένως οι ασθενείς με ειλεοστομία είχαν την πιο αλλοιωμένη άποψη του σώματός τους.

 Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κυστεκτομή και η εκτροπή των ούρων μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και το σώμα τους, καθώς και να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλικότητά τους. Έχοντας αυτό υπόψη, οι συγγραφείς τονίζουν τη σημασία της παροχής συμβουλών σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στην εικόνα του εαυτού και τη σεξουαλική υγεία που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης και εκτροπής ούρων. Εξίσου σημαντική είναι η υποστήριξη των ασθενών σε αυτούς τους τομείς μετά την επέμβαση και η συζήτηση των προβλημάτων σεξουαλικής υγείας στις επισκέψεις παρακολούθησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης