Μικρές μελέτες που διεξήχθησαν από βρετανούς και κορεάτες επιστήμονες, έδειξαν ότι οι ασθενείς με ψυχογενή ανορεξία ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν εμμονές με τη λήψη τροφής ή την εικόνα σώματος μετά από τη πρόσληψη μιας δόσης ωκυτοκίνης.

Περίπου μία στις 150 έφηβες στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζουν ψυχογενή ανορεξία. Οι ειδικοί όμως στο πεδίο των διαταραχών πρόσληψης τροφής επισημαίνουν πως η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η ωκυτοκίνη στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης των διαταραχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη σεξουαλική επαφή, τον τοκετό, το θηλασμό και σε γενικές γραμμές, όταν αναπτύσσεται το αίσθημα δεσμού και εγγύτητας ανάμεσα σε δυο άτομα. Έχει ήδη προταθεί από ερευνητικές ομάδες ως θεραπευτική εναλλακτική για ένα εύρος ψυχιατρικών διαταραχών και φαίνεται να βοηθά στη μείωση του κοινωνικού άγχους των ατόμων με αυτισμό.

Στην πρώτη μελέτη χορηγηθήκαν σε 31 ασθενείς με ανορεξία και 33 υγιή άτομα είτε μια δόση ωκυτοκίνης, είτε ψευδοφάρμακο και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κοιτάξουν φωτογραφίες φαγητών που διέφεραν ως προς το θερμιδικό φορτίο και ατόμων που διέφεραν ως προς το σχήμα και το βάρος του σώματος. Τα άτομα με ανορεξία είχε προηγουμένως βρεθεί ότι εστιάζονταν περισσότερο στις εικόνες των παχύσαρκων ατόμων και των ατόμων των οποίων το σχήμα του σώματος γινόταν αντιληπτό ως μη επιθυμητό.
Μετά τη λήψη ωκυτοκίνης όμως, ήταν λιγότερο πιθανό να επικεντρωθούν στα «αρνητικά» χαρακτηριστικά των εικόνων.

Η δεύτερη μελέτη εστιάστηκε στην αντίδραση που είχαν οι συμμετέχοντες σε εκφράσεις προσώπων που μπορεί να έδειχναν ευτυχία, αηδία ή θυμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανορεξία έχει συνδεθεί με μια αυξημένη αντίληψη απειλής και οι έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι η θεραπεία με ωκυτοκίνη μειώνει την προσοχή που δίνεται στην αντιλαμβανομένη απειλή που προκαλείται από εκφράσεις του προσώπου.

Στην παρούσα μελέτη βρέθηκε πως οι ασθενείς με ανορεξία ήταν λιγότερο πιθανό να επικεντρωθούν στην έκφραση αηδίας των προσώπων που παρατηρούσαν, μετά από τη λήψη της ωκυτοκίνης. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αποφύγουν να κοιτάξουν τα θυμωμένα πρόσωπα

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για μια ερευνητική προσπάθεια σε πολύ πρώιμο στάδιο και με πολύ μικρό αριθμό συμμετεχόντων. Τα ευρήματα όμως είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι συγγραφείς της μελέτης ευελπιστούν να ανοίξουν το δρόμο για μεγαλύτερες μελέτες, με στόχο την τροποποίηση της θεραπείας των ασθενών με διαταραχές στην πρόσληψη τροφής

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη μειώνει την ασυνείδητη τάση των ασθενών να εστιάζονται στην τροφή, το σχήμα του σώματος και τα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι η αηδία. Πρόκειται για πολύ σημαντικά δεδομένα που έρχονται να συμπληρώσουν την ολοένα αυξανόμενη επιστημονική βιβλιογραφία αναφορικά με τη χρήση της ωκυτοκίνης στις ψυχικές ασθένειες.

Οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής είναι περίπλοκες και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων κινδύνου που χρειάζεται να συνδυαστούν έτσι ώστε ένα άτομο να αναπτύξει κάποια.

Οι νευροενδοκρινικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των διατρέχων αυτών, με αποτέλεσμα η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, όπως είναι η γκρελίνη, να συνιστούν ένα ευρύ πεδίο μελέτης για τους ερευνητές, στο οποίο εντάσσεται και η παρούσα μελέτη που εξετάζει την επίδραση της ορμόνης ωκυτοκίνης.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία σχετικά με τη βιολογική βάση των διατροφικών διαταραχών και ευελπιστούν η μελέτη τους να ανοίξει το δρόμο για νέες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Πηγή : bbc

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης