Η ηλικία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Εκτιμάται μάλιστα ότι οι άνδρες μέχρι τα 40 έχουν μια πιθανότητα της τάξεως του 40% να εμφανίσουν κάποιο τύπο ΣΔ. Η πιθανότητα αυξάνεται κατά 10% ανά δεκαετία. 

Παρόλο που ο κίνδυνος εμφάνισης της ΣΔ αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, η ίδια  η αύξηση της ηλικίας δεν προκαλεί με άμεσο τρόπο ΣΔ. Η ΣΔ λοιπόν δεν μπορεί να θεωρηθεί μια φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας της γήρανσης καθώς υπάρχουν άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί στα 80 τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζεται ωστόσο ότι καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ. Στα προβλήματα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Ο διαβήτης τύπου 2
  • Η υπέρταση 
  • Η αθηροσκλήρωση 
  • Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης 
  • Η παχυσαρκία

Στην πραγματικότητα ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση είναι τα δύο πιο συχνά ιατρικά προβλήματα που προκαλούν ΣΔ. Παράλληλα είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στυτικά προβλήματα ενδέχεται να εμφανιστούν και ως παρενέργεια κάποιων φάρμακων που λαμβάνουν συχνά οι άνδρες μεγαλύτερης υλικές, όπως είναι κάποια αντιυπερτασικά, ηρεμιστικά καθώς και ορισμένα φάρμακα για το έλκος.

Εάν ένας άνδρας ανεξαρτήτως ηλικίας ανησυχεί για τη στυτική του λειτουργία,  καλό είναι να συμβουλευτεί τον ιατρό του. Η καλύτερη προσέγγιση αντιμετώπισης των στυτικών προβλημάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, η καθημερινή φυσική άσκηση, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου καθώς και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα στυτικά προβλήματα επηρεάζονται από ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες του άνδρα και η επίσκεψη  σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει. 

Κάποιοι άνδρες ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ΣΔ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ενδέχεται η αλλαγή μιας φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται ήδη να λύσει το πρόβλημα. 

Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας είναι σημαντικό να συμβουλευτεί τον ιατρό του  και να μην προβεί σε αλλαγές χωρίς την καθοδήγησή του, ιδιαίτερα ένα πρόκειται για τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης