Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του  COVID-19  μειώθηκε η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας καθώς και η ικανοποίηση από αυτή, όπως αναφέρθηκε από νέες γυναίκες και άνδρες στην Κίνα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα.  

Η πανδημία του COVID-19 επέφερε σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην κοινωνία της Κίνας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που βίωσε τον περιορισμό της κοινωνικής ζωής τον Φεβρουάριο του 2020. Οικογένειες,  φίλοι και σύντροφοι έζησαν σε απόσταση. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και οι περισσότεροι δεν πήγαιναν στην εργασία τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάρτιο, μια ομάδα ερευνητών ρώτησε 1200 άτομα με σκοπό να διερευνηθούν οι επιπτώσεις του  COVID-19 στη σεξουαλική συμπεριφορά. 

Στις τελικές αναλύσεις συμπεριλήφθησαν απαντήσεις από  459 συμμετέχοντες (270 άνδρες και 189 γυναίκες) με ηλικίες από 18-45. Όλοι οι αποκρινόμενοι ήταν σεξουαλικά ενεργοί. Λίγο πάνω από τους μισούς ήταν έγγαμοι και το 72%  ζούσε με σύντροφο. Κανείς δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιατρικό πρόβλημα που θα μπορούσε να επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία, και δεν αναφέρθηκε η κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών. Στη μελέτη δε συμμετείχαν ομοφυλόφιλα ή αμφιφυλόφιλα άτομα, ούτε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. 

Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία, την απασχόληση, τα οικονομικά, τον τρόπο ζωής και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αναφέρθηκαν επίσης στο εάν στόχευαν να αυξήσουν τον αριθμό των συντρόφων ή των επικινδύνων σεξουαλικών συμπεριφορών μετά το τέλος της πανδημίας. Στις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές περιλαμβάνονται η μη συνεπής χρήση προφυλακτικού, οι ευκαιριακές σεξουαλικές σχέσεις καθώς και οι πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης σχεδόν στο 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους από την έναρξη της πανδημίας και μετά . Το ¼ δήλωσε ότι η σεξουαλική τους επιθυμία μειώθηκε και σχεδόν το 37% ανάφερε ότι είχε σεξουαλικές επαφές λιγότερο συχνά. Επίσης σχεδόν το 1/3 των ανδρών και το 39% των γυναικών ανέφεραν λιγότερη σεξουαλική ικανοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα σχεδόν το 20% των ατόμων που συμμετείχαν  δήλωσαν  ότι προχώρησαν σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά για τους/τις περισσότερους/ες αυτές ήταν σημαντικά λιγότερες σε αριθμό. Οι συγγραφείς τόνισαν ότι τα άτομα αυτά ενδέχεται  να βίωσαν έντονο στρες λόγω του περιορισμού που κατέστησε δύσκολη την αναζήτηση νέων σεξουαλικών συντρόφων. Τέλος, σχεδόν το 32% των ανδρών και το 18% των γυναικών δήλωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσουν τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και των επικινδύνων σεξουαλικών συμπεριφορών  μετά το τέλος της πανδημίας. 

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν δεδομένα από μια υποομάδα έγγαμων συμμετεχόντων. Βρήκαν ότι το 49% των έγγαμων ανδρών και το 29% των έγγαμων γυναικών είχαν λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπρόσθετα το 36% των έγγαμων ανδρών και το 28% των έγγαμων γυναικών έκαναν σεξ λιγότερο συχνά. 

Τέλος, οι συγγραφείς  επισημαίνουν τους περιορισμούς της μελέτης, εντοπίζοντας ότι παράγοντες που σχετίζονται με τη φυλή και την κουλτούρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα πολλοί νέοι άνθρωποι στην Κίνα ζουν με τους γονείς τους. Τα ¾ μάλιστα των συμμετεχόντων ανήκαν σε αυτή την κατηγορία. Η παραδοσιακή αυτή πρακτική η οποία ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική συμπεριφορά δεν είναι τόσο διαδεδομένη σε άλλες χώρες και κουλτούρες. 

www.andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης