Η φαλλοπλαστική και η μετά -αιδοιοπλαστική είναι οι δύο πιο συχνές επεμβάσεις αποκατάστασης του πέους που είναι διαθέσιμες για την επιβεβαίωση φύλου σε διεμφυλικούς άνδρες αυτή τη στιγμή. Για μια διαδικασία φαλλοπλαστικής, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ιστό από διαφορετικές περιοχές του σώματος του ασθενούς όπως το  αντιβράχιο, ο μηρός και η κοιλιά για να κατασκευάσει ένα πέος. Η μετά-αιδοιοπλαστική περιλαμβάνει την απελευθέρωση της κλειτορίδας από τους ιστούς που την συγκρατούν και την επανατοποθέτηση των ιστών των γεννητικών οργάνων για τη δημιουργία νεοφαλλού ή «νέου πέους». Οι τρανσέξουαλ άνδρες μπορεί να επιλέξουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου (GAS) όπως φαλλοπλαστική ή μετά-αιδοιοπλαστική για διάφορους λόγους. Κάποιοι δίνουν προτεραιότητα στην ικανότητα να στέκονται όρθιοι ενώ ουρούν, άλλοι θα ήθελαν να έχουν διεισδυτική σεξουαλική επαφή και άλλοι πιστεύουν ότι η εμφάνιση του νεοφαλλού είναι η πιο σημαντική.

 Επί του παρόντος, καμία μεμονωμένη διαδικασία αποκατάστασης του πέους δεν είναι σε θέση να επιτύχει όλους αυτούς τους στόχους, αλλά μελλοντικές εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές μπορεί τελικά να το καταστήσουν δυνατό. Με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα ποιες υπάρχουσες ή πειραματικές χειρουργικές τεχνικές θα ήταν πιο προτιμητέες από τα διεμφυλικά άτομα , οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης  που δημοσιεύτηκε στο JournalofSexualMedicine διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 965 συμμετέχοντες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετείχαν στην μελέτη. Ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να παράσχουν μια κατάταξη ενδιαφέροντος για πέντε διαφορετικές τεχνικές αποκατάστασης του πέους, συμπεριλαμβανομένης της φαλλοπλαστικής, της μετα-αιδοιοπλαστικής και τριών υποθετικών/πειραματικών επιλογών.

Οι τρεις πειραματικές ή θεωρητικές επιλογές που περιγράφονται στην έρευνα ήταν η μεταμόσχευση πέους, η epithesisκαι η μηχανική σύνθετου ιστού (CTE), η οποία αναφέρθηκε στην έρευνα ως «ιστός πέους που αναπτύσσεται στο εργαστήριο». Η μεταμόσχευση πέους είναι μια πειραματική χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει τη σύνδεση ενός πέους από έναν άνθρωπο δότη με τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του λήπτη. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη για σκοπούς επιβεβαίωσης του φύλου. Η epithesisείναι μια επί του παρόντος υποθετική προσέγγιση που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πέους από μια μη ανθρώπινη ουσία όπως η σιλικόνη και τη χειρουργική προσκόλληση του στα οστά της λεκάνης του ασθενούς. Τέλος, η  CTE περιλαμβάνει την ανάπτυξη ανθρώπινου ιστού σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια στη χρήση αυτού του ιστού για τη δημιουργία τμημάτων ενός νεοφαλλού.  Επίσης η CTE είναι επί του παρόντος μια θεωρητική θεραπεία.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ του σεξουαλικού προσανατολισμού, του φύλου και της ηλικίας των συμμετεχόντων σε σχέση με το ενδιαφέρον τους για ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα, οι ομοφυλόφιλοι συμμετέχοντες δεν ήταν τόσο πιθανό όσο οι συμμετέχοντες άλλων σεξουαλικών προσανατολισμών να ενδιαφέρονται για την epithesis. Έδειξαν, ωστόσο, σημαντικό ενδιαφέρον για τη φαλλοπλαστική. Οι ετεροφυλόφιλοι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τη μεταμόσχευση πέους και τη φαλλοπλαστική, ενώ ήταν οι λιγότερο πιθανό να ενδιαφέρονται για τη μετααιδοιοπλαστική. Ωστόσο  η μεγαλύτερη ηλικία συσχετίστηκε με μειωμένο ενδιαφέρον για τη φαλλοπλαστική σε όλους τους συμμετέχοντες. Κανένα προσωπικό χαρακτηριστικό δεν συσχετίστηκε με αυξημένη ή μειωμένη πιθανότητα ενδιαφέροντος για CTE.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες όπως αυτή βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα ποιες υπάρχουσες και πιθανές χειρουργικές τεχνικές ενδιαφέρουν τους τρανσέξουαλ άνδρες ενώ παράλληλα παρέχουν  πληροφορίες σχετικά με τους στόχους, τις αξίες και τις προτεραιότητες των διαφόρων ασθενών για τη χειρουργική επέμβαση. Αυτές είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση των συνομιλιών μεταξύ γιατρών και ασθενών, να ενημερώσουν τη μελλοντική έρευνα και να υποστηρίξουν την ποιοτική φροντίδα επιβεβαίωσης του φύλου με υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης