Οι όρχεις βρίσκονται μέσα στο όσχεο και ανήκουν στα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα. Η λειτουργία τους περιλαμβάνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τεστοστερόνης, της κύριας ανδρικής ορμόνης που συμβάλλει στην λίμπιντο του άνδρα και βοηθά στις στύσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ένας ή και οι δυο όρχεις. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ορχεκτομή και συνήθως διενεργείται μετά από τραυματισμό ή στα πλαίσια της αντιμετώπισης του καρκίνου. Η σεξουαλική λειτουργία του άνδρα μετά την ορχεκτομή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν έχει αφαιρεθεί ο ένας ή και οι δυο όρχεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφαίρεση ενός όρχι

Αν αφαιρεθεί μόνο ο ένας όρχις, συνήθως η σεξουαλική λειτουργία δεν επηρεάζεται. Ο όρχις που παραμένει συνήθως παράγει αρκετή τεστοστερόνη και σπερματοζωάρια ώστε ο άνδρας να μπορεί να διατηρήσει την σεξουαλική του λειτουργία και την γονιμότητά του. Αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης του ασθενούς ήταν ήδη χαμηλά πριν την ορχεκτομή, μπορεί να μειωθούν περαιτέρω και ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να χρειαστεί θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.

Οι ασθενείς με καρκίνο στους όρχεις συχνά παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων, με ένα μικρό ποσοστό να μην παράγει καθόλου σπερματοζωάρια. Σε κάθε περίπτωση η ιδανική λύση είναι η κατάψυξη σπέρματος πριν την έναρξη της θεραπείας. Περιστασιακά, αν δεν ανευρίσκονται σπερματοζωάρια στο σπέρμα του άνδρα, μπορεί να γίνει βιοψία όρχεων με σκοπό να εξαχθούν σπερματοζωάρια κατευθείαν από τους όρχεις. Στην συνέχεια τα κατεψυγμένα σπερματοζωάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφαίρεση και των δυο όρχεων

Αν αφαιρεθούν και οι δυο όρχεις, η αντιμετώπιση διαφέρει. Χωρίς τους όρχεις, το σώμα του άνδρα δε μπορεί να παράξει τεστοστερόνη. Μεταξύ άλλων, ο άνδρας μπορεί να ενδιαφέρεται λιγότερο για το σεξ και να παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η κατηγορία ασθενών θα χρειαστεί θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης.

Οι άνδρες στους οποίους έχουν αφαιρεθεί και οι δυο όρχεις δε μπορούν να παράξουν σπέρμα και κατά συνέπεια δε μπορούν να τεκνοποιήσουν. Μερικές φορές αυτοί οι ασθενείς μπορούν να καταψύξουν σπέρμα πριν την επέμβαση ορχεκτομής ώστε να χρησιμοποιηθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση αργότερα.

Μετά την ορχεκτομή

Οι προβληματισμοί για την εικόνα του σώματος μετά την ορχεκτομή είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Οι άνδρες μπορεί να νιώθουν αμηχανία για την εικόνα των γεννητικών τους οργάνων μετά την επέμβαση και αρκετοί αποφασίζουν να προχωρήσουν σε επέμβαση ορχικής πρόθεσης. Άλλοι νιώθουν λιγότερο «αρσενικοί» ή να ανησυχούν για την αντίδραση των συντρόφων τους.

Η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση γύρω από αυτές τις ανησυχίες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις τους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να βοηθηθούν σημαντικά από συνεδρίες με έναν ψυχοθεραπευτή ή έναν sex therapist.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης