Ο οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ άλλαξε πρόσφατα τις οδηγίες χρήσης της φλιμπανσερίνης, του φαρμάκου με την εμπορική ονομασία Addyi, το οποίο χορηγείται για την αντιμετώπιση της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι γυναίκες αυτές έχουν μειωμένο ή καθόλου ενδιαφέρον για σεξ, αν και στο παρελθόν η libido τους ήταν ικανοποιητική. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος συμβαίνει σε κάθε σεξουαλική επαφή και προκαλεί έντονη δυσφορία. Η εν λόγω διαταραχή μπορεί επίσης να επιβαρύνει σημαντικά τη σχέση με τον σύντροφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Addyi εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2015 με σκοπό την εξισορρόπηση των επιπέδων σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης σε εγκεφαλικό επίπεδο. Οι ουσίες αυτές είναι νευροδιαβιβαστές κι ενώ η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη συνδέονται με τη σεξουαλική διέγερση, η σεροτονίνη μπορεί να αναστείλει τη σεξουαλική ορμή. Εάν τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης είναι πολύ χαμηλά και τα επίπεδα της σεροτονίνης πολύ υψηλά, το σεξουαλικό ενδιαφέρον ενδέχεται να επηρεαστεί.

Η αρχική συσκευασία του φαρμάκου περιλάμβανε απλώς μια προειδοποίηση έναντι της κατανάλωσης αλκοόλ ενώ γίνεται χρήση του Addyi. Σε εκείνη τη φάση είχαν καταγραφεί περιστατικά υπότασης και λιποθυμίας όταν οι γυναίκες λάμβαναν το φάρμακο και κατανάλωναν αλκοόλ, και οι επαγγελματίες υγείας συμβούλευαν σχετικά τις ασθενείς. Βασισμένοι στα αποτελέσματα δύο μελετών που δημοσιεύτηκαν μετά την έγκριση του φαρμάκου, ο οργανισμός άλλαξε τη διατύπωση της προειδοποίησης. Στη μία μελέτη οι γυναίκες έλαβαν το φάρμακο και ταυτόχρονα κατανάλωσαν αλκοόλ χωρίς να σημειωθεί περιστατικό υπότασης ή λιποθυμίας. Ο κίνδυνος όμως δεν μπόρεσε να εκτιμηθεί εξολοκλήρου, καθώς κάποιες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης καθυστέρησαν να γίνουν ή δεν έγιναν ποτέ. Η δεύτερη μελέτη βρήκε ότι ο κίνδυνος υπότασης και λιποθυμίας μειώνεται εάν η κατανάλωση του αλκοόλ έχει δύο ώρες απόσταση από τη λήψη του φαρμάκου. 

Στις νέες οδηγίες χρήσης λοιπόν καταγράφεται σαφώς ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν αλκοόλ για τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τη λήψη του Addyi, η οποία γίνεται πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση. Επίσης, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να καταναλώσουν αλκοόλ στο διάστημα που μεσολαβεί από τη λήψη του φαρμάκου κατά την κατάκλιση έως τουλάχιστον το επόμενο πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης