Ο όρος «ιδιοπαθής φλεγμονώδης εντερική νόσος» (ΙΦΕΝ) περιλαμβάνει μια κατηγορία διαταραχών οι οποίες προκαλούν χρόνια φλεγμονή στον πεπτικό σωλήνα του ατόμου. Οι δυο παθήσεις που κατηγοριοποιούνται ως ΙΦΕΝ είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Η νόσος του Crohn μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, συνηθέστερα όμως επηρεάζει το τμήμα του λεπτού εντέρου που συναντά το κόλον. Αυτή η πάθηση προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία μπορεί να διατρήσει πολλαπλά επίπεδα και να καταστρέψει τους ιστούς με την πάροδο του χρόνου. Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί έλκη (πληγές) στο εσώτερο τοίχωμα του κόλον και του ορθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και κράμπες, κόπωση, αίμα στα κόπρανα, μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους. Οι αιτίες που προκαλούν την ΙΦΕΝ είναι προς το παρόν άγνωστες, οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι σχετίζεται με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της οποίας «επιτίθεται» στα κύτταρα του πεπτικού σωλήνα και όχι μόνο σε ιούς και βακτήρια.

Δυστυχώς η ΙΦΕΝ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ερωτική ζωή του ατόμου και την γενικότερη ευεξία του. Η ΙΦΕΝ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο κόλον, θρομβώσεων και φλεγμονών των ματιών, του δέρματος και των αρθρώσεων. Ο καρκίνος στο κόλον και οι θεραπείες του έχουν συσχετιστεί με σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως διαταραχές του οργασμού, κολπική ξηρότητα και δυσπαρευνία στις γυναίκες και προβλήματα στύσης και εκσπερμάτισης στους άνδρες. Η εμμένουσα φλεγμονή μπορεί να προκαλεί πόνο και γενική κακουχία, καθιστώντας το σεξ λιγότερο επιθυμητό.

Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο να χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, αν και για διαφορετικούς λόγους σε κάθε πάθηση. Στη νόσο του Crohn η βλάβες προκαλούν πάχυνση των τοιχωμάτων του εντέρου η οποία παρεμποδίζει την εντερική κινητικότητα. Επίσης μπορεί να προκληθούν συρίγγια ή κοντά στον πρωκτό. Όταν αυτό συμβεί, το χειρουργείο ίσως κριθεί απαραίτητο για την αφαίρεση τμήματος του εντέρου ή του συριγγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, οι παροξύνσεις της ελκώδους κολίτιδας μπορούν κάποιες φορές να προκαλέσουν διάτρηση του κόλον, ή οποία απαιτεί χειρουργική διόρθωση. Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση που λέγεται τοξικό μεγάκολο κατά την οποία το κόλον διογκώνεται ραγδαία και μπορεί να διαρραγεί. Όταν χρειάζεται επέμβαση για την ελκώδη κολίτιδα, ο γιατρός αφαιρεί ολόκληρο το κόλον και το ορθό και δημιουργεί στομία (μόνιμο άνοιγμα) στην κοιλιακή χώρα.  

Τα άτομα που πάσχουν από ΙΦΕΝ μπορεί να έχουν προβληματισμούς για την σεξουαλική τους ζωή, ιδιαίτερα αν η πάθησή τους τα έχει οδηγήσει στην χειρουργική αίθουσα, επηρεάζοντας την σεξουαλική ή εντερική τους λειτουργία. Οι πάσχοντες από ΙΦΕΝ μπορεί να ανησυχούν για ακράτεια κοπράνων κατά την σεξουαλική επαφή ή για το πως οι παρτενέρ τους θα αντιμετωπίσουν την στομία τους. Για να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι ανησυχίες, είναι καλή ιδέα να αδειάζετε την κολοστομία ή να πηγαίνετε στο μπάνιο πριν συνεύρεση και να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τους συντρόφους σας γύρω από την πάθησή σας. Κάποιος που πραγματικά ενδιαφέρεται για εσάς και νοιάζεται, πιθανότατα θα κατανοήσει τις ανάγκες σας και θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει. Ακόμα μια επιλογή είναι η λήψη κάποιου ήπιου αντιδιαρροϊκού λίγο πριν την επαφή το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εντερικής κινητικότητας.

Το πρωκτικό σεξ μπορεί να είναι επώδυνο ή να αντενδείκνυται για τους πάσχοντες από ΙΦΕΝ, ειδικά κατά την παρόξυνση ή μετά από κάποια επέμβαση. Και πάλι η ειλικρινής επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους και η αναζήτηση εναλλακτικών σεξουαλικών πρακτικών που δεν επιβαρύνουν τα συμπτώματα είναι μια καλή ιδέα. Τα άτομα που ασκούσαν παθητικό πρωκτικό σεξ και χρειάζεται να αλλάξουν τις συνήθειές τους μπορεί να θελήσουν να εργαστούν με τον σύντροφό τους και έναν sextherapist ώστε να εξερευνήσουν νέους τρόπους σεξουαλικής ικανοποίησης.

Συμπερασματικά, υπάρχουν περίοδοι παρόξυνσης που τα συμπτώματα της ΙΦΕΝ καθιστούν τις σεξουαλικές επαφές λιγότερο επιθυμητές. Σε αυτές τις καταστάσεις (και σε κάθε παρόμοια περίσταση) είναι απολύτως φυσιολογικό να απέχετε από το σεξ. Παρόλα αυτά, αν τα ΙΦΕΝ παρεμποδίζουν συνεχώς την ερωτική σας επιθυμία και διέγερση, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ώστε η ερωτική σας ζωή να καταστεί ξανά ικανοποιητική και πηγή χαράς.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης