Οι συχνές επισκέψεις των ανδρών στη σάουνα μπορεί να μειώσουν προσωρινά την ποσότητα του σπέρματός τους, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα. Η εν λόγω επίδραση, όμως, φαίνεται να είναι προσωρινή.

Στη μελέτη συμμετείχαν υγιείς Φινλανδοί άνδρες, γύρω στα 30, με φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων, οι οποίοι περνούσαν 15 λεπτά στη σάουνα, δύο φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες. Έπειτα από το διάστημα αυτό διέκοψαν τελείως τις επισκέψεις τους στη σάουνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα των συμμετεχόντων μειώθηκε και παρέμεινε κάτω από τις φυσιολογικές τιμές για τρεις μήνες μετά τη διακοπή των επισκέψεων. Έξι μήνες, ωστόσο, μετά τη διακοπή οι τιμές επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι ήδη γνωστή η επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας στην παραγωγή σπέρματος. Για τον λόγο αυτό οι όρχεις στους άνδρες έχουν τη θέση που έχουν στο όσχεο, ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία τους χαμηλή. Στις περιπτώσεις, άλλωστε, που η κάθοδος των όρχεων δεν έχει ολοκληρωθεί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαταραχθεί η παραγωγή σπέρματος και η γονιμότητα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στη σάουνα η θερμοκρασία στο όσχεο αυξάνεται κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Η νέα αυτή μελέτη, όμως, δεν αξιολόγησε τη γονιμότητα των ανδρών κατά την περίοδο που επισκέπτονταν τη σάουνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα εάν οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο γόνιμοι κατά την περίοδο αυτή. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα σε μια δεδομένη στιγμή, άλλωστε, δεν αντιστοιχεί πάντα στην αναπαραγωγική του ικανότητα. Οι ερευνητές τονίζουν, λοιπόν, ότι η σάουνα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αντισύλληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι η έκθεση στη σάουνα επηρέασε τον τρόπο συγκέντρωσης του γεννητικού υλικού στα κύτταρά του σπέρματος, ενώ διατάραξε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Αυτό θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει με πιο συγκεκριμένο τρόπο τη μείωση στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αποφυγή της αύξησης της θερμοκρασίας στους όρχεις και πιο συγκεκριμένα η αποφυγή της έκθεσης στη σάουνα, ιδιαίτερα στις χώρες όπου χρησιμοποιείται συχνά, θα μπορούσε να συστήνεται στους άνδρες που αναζητούν θεραπεία για την υπογονιμότητα.

Τονίζουν, όμως, πως τα παρόντα ευρήματα δεν επαρκούν ώστε να γίνει σύσταση και στους υγιείς άνδρες να αποφεύγουν τη σάουνα. Το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό και γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Επιπρόσθετες μελέτες είναι επίσης σημαντικό να διεξαχθούν, για να διερευνηθεί η επίδραση της σάουνας στους άνδρες που έχουν ήδη πρόβλημα υπογονιμότητας, καθώς και στα αγόρια που δεν έχουν ακόμα μπει στην εφηβεία.

Άλλες συνήθειες που έχει βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι μειώνουν προσωρινά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων είναι τα συχνά θερμά λουτρά και η παρατεταμένη τοποθέτηση του laptop στην περιοχή των μηρών.

Πηγή: nbcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης