Τα άτομα με χαμηλή τεστοστερόνη είναι σημαντικό καταρχάς να ακολουθούν τις οδηγίες και τις συστάσεις του ιατρού τους. Παράλληλα όμως είναι πιθανό να επωφεληθούν από τη συχνή πρόσληψη των παρακάτω 8 τροφών:

1. Tζίντζερ ή πιπερόριζα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες τόσο στην ιατρική όσο και στη μαγειρική. Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η ρίζα μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα στους άνδρες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 η καθημερινή λήψη ενός  συμπληρώματος τζίντζερ για 3 μήνες αύξησε την τεστοστερόνη κατά 17,7% σε μια ομάδα 75 ενηλίκων με προβλήματα γονιμότητας. Οι ερευνητές ισχυρίζονταν ότι το τζίντζερ μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των σπερματοζωαρίων με άλλους τρόπους.

Μια μελέτη του 2013 βρήκε ότι το τζίντζερ αύξησε τόσο την τεστοστερόνη όσο και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε αρουραίους με διαβήτη μέσα σε μόλις 30 ημέρες. 

2. Στρείδια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Ο ψευδάργυρος είναι πολύτιμος τόσο για την υγεία των σπερματοζωαρίων όσο και για την αναπαραγωγική λειτουργία. Πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι και άλλες τροφές όπως είναι άλλα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, τα φασολιά και οι ξηροί καρποί.

3. Ρόδια

Το ρόδι συνιστά ένα διαχρονικό σύμβολο γονιμότητας και τα αντιοξειδωτικά του συστατικά υποστηρίζουν τόσο την υγεία της καρδιάς όσο και τον περιορισμό του στρες.

Επίσης αποτέλεσμα από μια μελέτη του 2012 δείχνουν ότι το ρόδι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες και γυναίκες και παράλληλα να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και τη διάθεση.

4. Ενισχυμένα φυτικά γάλατα

Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό και σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ώστε το σώμα να συνθέσει τη βιταμίνη D που χρειάζεται, άλλα δεν έχουν όλα τα άτομα την ίδια δυνατότητα επαρκούς έκθεσης στον ήλιο. Στη δίαιτα των Αμερικανών, για παράδειγμα, η πρόσληψη της βιταμίνης γίνεται μέσω ενισχυμένων τροφών. Συνήθως τα φυτικά γαλατά, όπως είναι το γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας,  περιέχουν βιταμίνη D, άλλα για την περιεκτικότητα θα πρέπει κανείς να συμβουλεύεται την ετικέτα του προϊόντος. Σε γενικές γραμμές, στο εμπόριο κυκλοφορούν συνήθως ενισχυμένα με βιταμίνη D προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, χυμοί πορτοκαλιού και δημητριακά.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η ιατρική κοινότητα δεν έχει πειστεί για την επίδραση της βιταμίνης D στα επίπεδα τεστοστερόνης των υγιών ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η καθημερινή επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντική για τη γενική υγεία.

5. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα λαχανικά όπως το σπανάκι και η λαχανίδα είναι πλούσια σε μαγνήσιο ένα μεταλλικό στοιχείο που ενδέχεται να αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Συγγραφείς μιας μελέτης του 2011 αναφέρουν ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου για 4 εβδομάδες  αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης τόσο σε άτομα που έκαναν καθιστική ζωή όσο και σε αθλητές. Η αύξηση ωστόσο ήταν μεγαλύτερη στους αθλητές. Άλλες καλές πηγές μαγνησίου είναι οι φακές και τα φασολιά, οι ξηροί καρποί και σπόροι, καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

6. Λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια 

Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση θαλασσινών δυο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Τα λιπαρά ψάρια μάλιστα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα καθώς είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα. Η πρόσληψη των ωφέλιμων ω3 μπορεί επίσης να γίνει μέσω πρόσληψης συμπληρωμάτων ή ιχθυελαίου. Μελέτες που έχουν γίνει σε σκύλους και ποντίκια έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων καθώς και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά είναι το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα.

7. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Πρόκειται για θεμελιώδες συστατικό της μεσογειακής διατροφής η οποία έχει βρεθεί ότι παρέχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί επίσης να βελτιώσει την ανδρική αναπαραγωγική υγεία. Τα αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης έδειξαν ότι μπορεί να αυξήσει την τεστοστερόνη ορού σε υγιείς άνδρες..

8. Κρεμμύδια

Παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως είναι η υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας και η μείωση της περιφέρειας της μέσης. Αποτελούν επίσης καλές πηγές θρεπτικών και αντιοξειδωτικών συστατικών.

Επιπρόσθετα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης. Μια μελέτη του 2012 σε ποντίκια έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός φρέσκου χυμού κρεμμυδιού για τέσσερις εβδομάδες αύξησε σημαντικά τη συνολική τεστοστερόνη ορού. Ωστόσο είναι απαραίτητη η διεξαγωγή νέας μελέτης για την επαλήθευση των ευρημάτων αυτών σε ανθρώπους. 

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης