Η ακράτεια ούρων είναι αρκετά συχνή στις γυναίκες και η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία. Αν και υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες, πολλές γυναίκες διστάζουν να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους . Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διερευνηθούν τα εμπόδια στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Διάφοροι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται είναι η ηλικία, η διάρκεια και ο αριθμός των συμπτωμάτων . Το πώς συνδέεται η κοινωνικοοικονομική κατάσταση  με την αντιμετώπιση εμποδίων στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για δεν έχει διερευνηθεί.

 Οι στόχοι λοιπόν μια πρόσφατης μελέτης  ήταν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

να αναλυθούν τα εμπόδια για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σχετικά με την ακράτεια ούρων και

 να διερευνηθούν οι συσχετισμοί μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης  και των εμποδίων

Πρόκειται για  μια διασταυρούμενη διαδικτυακή μελέτη ερωτηματολογίου σχετικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων ακράτειας ούρων στην οποία συμμετείχαν  51.090 τυχαία επιλεγμένες γυναίκες. Αυτή η μελέτη διερευνά αναφερόμενα συμπτώματα τριών τύπων ακράτειας, της ακράτειας από προσπάθεια, της ακράτεια που σχετίζεται με επείγουσα ανάγκη για ούρηση  και της ακράτειας που δε σχετίζεται  με καμία από τις παραπάνω καταστάσεις, καθώς και τα αναφερόμενα εμπόδια για την επικοινωνία με τον γιατρό σε συνδυασμό με καταχωρημένα δεδομένα για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Συνολικά 4.051 γυναίκες (16,4%) ανέφεραν ότι έχουν ακράτεια που σχετίζεται με προσπάθεια (9,1%), με επείγουσα ανάγκη για ούρηση(4,0%) είτε χωρίς να υπάρχει κάποιος από τους προαναφερθέντες λόγους (2,4%) . Το 76,3%, των γυναικών δεν είχαν επικοινωνήσει με τον γιατρό τους σχετικά με τα συμπτώματα. Τα πιο συχνά αναφερόμενα εμπόδια ήταν «να ντρέπεσαι πάρα πολύ» (19,3%) και «να είσαι πολύ απασχολημένος» (18,4%) για ακράτεια από προσπάθεια και «να ντρέπεσαι υπερβολικά (19,0%) ή να« ανησυχείς για τη σπατάλη χρόνου του γιατρού »(16,9%) ) για γυναίκες με ακράτεια ούρων που δεν σχετίζεται με προσπάθεια ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση.

 Οι νεότερες γυναίκες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναφέρουν εμπόδια ενώ τα  εμπόδια της ντροπής και  της ανησυχίας για το τι μπορεί να βρει ο γιατρός σχετίζονταν  σημαντικά με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Συμπερασματικά οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν αυξημένο κίνδυνο να μην αναζητήσουν ιατρικήβοήθεια για την ακράτειαούρων. Οι  ιατροί λοιπόν είναι σημαντικό να διερευνούν την ύπαρξηακράτειαςούρων και να ενημερώνουν τις γυναίκεςσχετικά με τις αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης