Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής περιορισμένα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυξημένο κίνδυνο των εγκύων να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα της γυναίκας βιώνει αλλαγές που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό της σύστημα με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε κάποιες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εγκύων από τον νέο ιό καθώς και να αναφέρονται άμεσα πιθανά συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχίζει να ανανεώνει καθημερινά τη βάση δεδομένων σύμφωνα με τα νέα ερευνητικά ευρήματα. 

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει βεβαίως να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας:

  • Συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού χεριών.
  • Τηn τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή πολυσύχναστων χώρων.
  • Την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου και γενικότερα των ματιών, της μύτης και του στόματος. 
  • Τη χρήση μάσκας όταν είναι απαραίτητη η παρουσία σε δημόσιο χώρο.
  • Τη συνεχή τήρηση των πρακτικών αναπνευστικής υγιεινής, οι οποίες περιλαμβάνουν και την προστασία των γύρω, καθώς επιβάλλουν την κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα όταν το άτομο βήχει ή φτερνίζεται.  

Εάν μία έγκυος γυναίκα ανεβάσει πυρετό ή παρουσιάσει βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Ο ΠΟΥ συστήνει την κατά προτεραιότητα εξέταση των εγκύων για τον COVID-19 και τη νοσηλεία τους σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση όλες οι έγκυες, ακόμα και οι θετικές στον κορωνοϊό δεn θα πρέπει να χάνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους για τον έλεγχο του εμβρύου και της κύησης. 

Τέλος διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό εάν μια έγκυος γυναίκα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο. Μέχρι στιγμής ο ιός δεν έχει ανιχνευτεί μέσα στο αμνιακό υγρό εγκύων που ήταν θετικές στoν COVID-19.   

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης