Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα μη ικανοποίησης της γυναίκας από το σώμα της, αλλά ταυτόχρονα δεν προστατεύει από τις επιπτώσεις της μη ικανοποίησης που σχετίζεται με τη σεξουαλική δυσφορία.

Οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή εικόνα σώματος συνδέεται σε γενικές γραμμές με προβλήματα στη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης όταν σκέπτονται θετικά για το σώμα τους, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο οι σκέψεις αυτές ισχύουν στις έγκυες δεν είναι ξεκάθαρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη συνέκρινε διαφορετικούς βαθμούς ικανοποίησης από το σώμα σε δύο ομάδες γυναικών, έγκυες και μη έγκυες. Εκτιμήθηκαν με τη βοήθεια εξειδικευμένων ερωτηματολογίων ο βαθμός στον οποίο η εικόνα σώματος προκαλούσε τη διάσπαση της προσοχής και της συγκέντρωσης της γυναίκας στη σεξουαλική εμπειρία, καθώς και τα επίπεδα και η διάρκεια της σεξουαλικής δυσφορίας.

Η έρευνα διεξήχθη στην Πορτογαλία και οι συμμετέχουσες ήταν όλες ετεροφυλόφιλες, με μέση ηλικία τα 32 έτη, οι οποίες είχαν σταθερή σχέση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην ικανοποίηση από το σώμα και τη σεξουαλική δυσφορία, η οποία όμως διαμεσολαβείται από τη διάσπαση της προσοχής και της συγκέντρωσης στη σεξουαλική εμπειρία. Παράλληλα, δεν βρέθηκε καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, ενώ μάλιστα οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιθανό να είναι δεκτικές στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Τονίζουν, ωστόσο, ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η εγκυμοσύνη προστατεύει τη γυναίκα από τη μειωμένη ικανοποίηση αναφορικά με το σώμα της, τη σεξουαλική δυσφορία και την αδυναμία να συγκεντρωθεί στο εδώ και το τώρα της σεξουαλικής εμπειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συστήνουν, επίσης, στους επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν πάντα υπ’ όψιν τους την επίπτωση που μπορεί να έχει η μη ικανοποίηση από το σώμα στη σεξουαλικότητα της εγκύου. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ενδείκνυται η παραπομπή σε ειδικό θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης