Οι μεγάλες καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας, είτε πρόκειται για πολύνεκρες πολεμικές συρράξεις, είτε για θανατηφόρες πανδημίες, πολύ συχνά υπήρξαν τα εφαλτήρια αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας και συνεπακόλουθα της ίδιας της ανθρώπινης κοινωνίας. Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τέτοια κρίση στο πρόσωπο του αόρατου αλλά δυνητικά θανατηφόρου ιού SARS-CoV-2, του οποίου τα θύματα πλέον καταμετρώνται σε εκατομμύρια ανά την υφήλιο.

Η ανταπόκριση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας υπήρξε πρωτοφανής: Αυτή τη στιγμή, κάτι περισσότερο από έναν χρόνο μετά την πανδημία, έχουν συνταχθεί περισσότερα από 247.000 (στοιχεία ΠΟΥ) επιστημονικά άρθρα και μελέτες γύρω από τον ιό, ένας πραγματικά αστρονομικός αριθμός που κανένας ανθρώπινος νους δε θα μπορούσε να παρακολουθήσει, ούτε καν να προλάβει απλά να διαβάσει τους τίτλους. Χρόνια δοκιμών και διεργασιών για την ανακάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου συμπυκνώθηκαν σε λίγους μόνο μήνες, παρέχοντας στην ανθρωπότητα όχι ένα, αλλά πολλά εμβόλια ικανά να αναχαιτίσουν την θανατηφόρα προέλαση της ασθένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας τέτοιος πλούτος πληροφορίας και έρευνας αναμένεται να δώσει ώθηση, όχι μόνο στους τομείς της λοιμωξιολογίας και παθολογίας -που αυτή την στιγμή δικαίως μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας- αλλά στην ιατρική επιστήμη ως σύνολο. Αναμένουμε στα επόμενα χρόνια πραγματικά επαναστατικές εφαρμογές της συσσωρευμένης αυτής γνώσης» επισημαίνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χρήστος Φλιάτουρας.

Σε αυτό το κλίμα, το Ανδρολογικό Ινστιτούτο διοργανώνει το Διεθνές Διαδικτυακό Συμπόσιο “From Medi-centric to Techno-centric Medicine: Research and innovation” με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα, την Κίνα, το Ισραήλ και την Αγγλία, στοχεύοντας στην ανταλλαγή απόψεων, γνώσης και τεχνογνωσίας πάνω στην ιατρική επιστήμη, που φαίνεται να αλλάζει και να βελτιστοποιείται με την ολοένα αυξανόμενη συνδρομή της τεχνολογίας.

Ο Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Κωσταντίνος Κωνσταντινίδης σημειώνει: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο μικροσκοπικός ιός βοήθησε το μυαλό μας να δουλέψει πιο σκληρά και πιο γρήγορα, κατά κάποιο τρόπο σαν τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης˙ με τη διαφορά της φαντασίας που κάποιες φορές είναι πολύ πιο χρήσιμη από τους αλγόριθμους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο “From Medi-centric to Techno-centric Medicine: Research and Innovation” θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Απριλίου, ώρες 12.00-15.45, στην αγγλική γλώσσα και η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://zoom.com.cn/j/92048968870?pwd=ZFVNYVFFbnEydlM1QlQwazl2TExnUT09
Meeting number: 920 4896 8870
Password: 20210417

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης