Ο γυναικείος  κόλπος, όπως και με το ανδρικό πέος διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο ως προς το μέγεθος και το σχήμα τους. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες λοιπόν ανησυχούν για το εάν τα γεννητικά τους όργανα είναι φυσιολογικά καθώς και για το πώς η εικόνα και λειτουργικότητά τους γίνεται αντιληπτή από τους συντρόφους.

Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, οι διαφορές μεταξύ των  γυναικών είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν, καθώς ο κόλπος είναι ένας εσωτερικός μυς που αλλάζει σχήμα ανάλογα με τη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, με το  εάν η γυναίκα είναι έγκυος καθώς και με άλλους παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες γυναίκες  έχουν στενότερο κόλπο από άλλες. Ο κόλπος μιας γυναίκας μπορεί επίσης να είναι ρηχός, με τράχηλο που βρίσκεται πιο κοντά στην είσοδο, επιτρέποντας λιγότερο βαθιά διείσδυση. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει καλά όταν ο σύντροφος έχει σχετικά  μικρό πέος, εάν όμως το μέγεθος είναι μεγαλύτερο μπορεί να κάνει την πλήρη διείσδυση δύσκολη ή επώδυνη.

Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι οι κόλποι δεν χαλαρώνουν με την ηλικία ή το συχνό σεξ. Πρόκειται ξεκάθαρα περί μύθου, καθώς οι ελαστικοί μύες του κόλπου είναι σε θέση να τεντώνονται και να επιστρέφουν στο συνηθισμένο σχήμα τους. Ωστόσο, η βλάβη στους πυελικούς μύες μπορεί να αλλάξει την αίσθηση της επαφής.

Η βλάβη των μυών του πυελικού εδάφους από τον τοκετό ή τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να τους εξασθενίσει, καθιστώντας το σεξ επώδυνο και αλλάζοντας την αίσθηση του κόλπου κατά την επαφή. Η φυσιοθεραπεία και οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, όπως οι ασκήσεις Kegel, μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να ενδυναμώσει το πυελικό έδαφος και να ξεπεράσει τα προβλήματα της πυελικής υποστήριξης. Ωστόσο, αυτές οι ασκήσεις δεν μπορούν να βελτιώσουν σημαντικές ανατομικές ασυμβατότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαφορές στην ανατομία μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πρωκτικό σεξ. Ο πρωκτός, όπως ο κόλπος, είναι ένας μυς. Συνήθως, η προηγούμενη εμπειρία  πρωκτικού σεξ μπορεί να διευκολύνει το άτομο να χαλαρώσει τους μυς του για διείσδυση. Τα πιο μικρόσωμα άτομα ενδέχεται να έχουν ελαφρώς μικρότερους πρωκτούς, καθιστώντας δυσκολότερη τη διείσδυση εάν ο σύντροφός τους έχει μεγάλο πέος.

Ενώ οι ανατομικές ασυμβατότητες των γεννητικών οργάνων είναι γεγονός, το μέγεθος του πέους είναι σπάνια ο πιο σημαντικός παράγοντας στη σεξουαλική ευχαρίστηση. Όταν οι σύντροφοι επικοινωνούν ανοιχτά και ακούν ο ένας τον άλλο τις σεξουαλικές ανάγκες, συνήθως μπορούν να ξεπεράσουν τυχόν ασυμβατότητες.

Διάφορες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τους συντρόφους να διαχειριστούν καλύτερα το μέγεθος των γεννητικών οργάνων και τις ανατομικές ασυμβατότητες. Σε κάθε περίπτωση η ανοιχτή, ειλικρινή επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Ένα άτομο που αισθάνεται άγχος για το μέγεθος του πέους του μπορεί να διαπιστώσει ότι η/ο σύντροφός του είναι στην πραγματικότητα πολύ ικανοποιημένη/ος. Εναλλακτικά, μπορεί να μάθει ότι η/ο σύντροφός του ενδιαφέρεται περισσότερο για άλλους τύπους διέγερσης, όπως το στοματικό σεξ.

Άλλες συμβουλές των ειδικών περιλαμβάνουν:

• τη χρήση περισσότερου λιπαντικού εάν η επαφή είναι άβολη ή προκαλεί δυσφορία,

• την αύξηση του χρόνου των προκαταρτικών,

• τη χρήση μαξιλαριών για την ελαφρά ανύψωση της λεκάνης της συντρόφου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει εάν το πέος είναι μικρό επειδή επιτρέπει βαθύτερη διείσδυση και περισσότερη διέγερση,

• το  πειραματισμό με διαφορετικές σεξουαλικές θέσεις,

• την επιπλέον διέγερση – για παράδειγμα, οι άνδρες που έχουν  άνδρες συντρόφους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να διεγείρουν το πέος του συντρόφου τους, ενώ όσοι κάνουν σεξ με γυναίκες μπορούν να προσφέρουν διέγερση κλειτορίδας,

• την ενσωμάτωση του στοματικού σεξ στη σεξουαλική δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει πιο ευχάριστη διέγερση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ζευγαριών η σεξουαλική ευχαρίστηση δεν αποκλείεται ακόμη και όταν υπάρχει σοβαρή ασυμβατότητα. Οι σύντροφοι μπορούν να διεγείρουν ο ένας τον άλλο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να παρέχουν σεξουαλική ικανοποίηση.

Ένας ειδικός μπορεί να συζητήσει στρατηγικές για τη διαχείριση θεμάτων σεξουαλικής υγείας και μπορεί ακόμη και να προσφέρει θεραπεία όταν το μέγεθος ή το σχήμα των γεννητικών οργάνων υπονομεύει σοβαρά τη σεξουαλική ικανοποίηση.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης