Στη θεατρική παράσταση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, «Πόντος, τα δακρυσμένα κύματα της μνήμης», παράσταση η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου, αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 ο αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Οδυσσέας Μανωλόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας κ. Κώστας Παπουτσίδης, ο Β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Δημήτρης Συμεωνίδης και ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Χάρης Αμανατίδης. Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε επίσης ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γιώργος Χανδόλιας. 

Πρόκειται για μια  παράσταση αφιερωμένη, στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή  καθώς και στην επέτειο των 90 χρόνων ίδρυσης της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, η οποία  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου και ώρα 21:00 στο Αρχαίο θέατρο Δίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως Φεστιβάλ Ολύμπου, όχι απλά αποδεχόμαστε δημιουργίες τοπικών σχημάτων και συλλόγων που σηματοδοτούν κάτι σημαντικό, αλλά τις υποστηρίζουμε και τις εντάσσουμε στο πρόγραμμα μας. Η Ένωση Ποντίων είναι από τους συλλόγους που επιτελούν πολύ σημαντικό έργο, με ποιότητα και συμβολισμό. Που στοχεύουν  να φέρουν στην επιφάνεια μνήμες, ενός προσφυγικού κόσμου που ζει και μεγαλουργεί στον τόπο μας, αλλά δεν λησμονεί τις ρίζες του. Εμείς ως ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Πιερίας, υποδεχόμαστε, και καλωσορίζουμε για ακόμα μια φορά την Ένωση Ποντίων στο πρόγραμμά μας», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΟΡΦΕΟ κ. Οδυσσέας Μανωλόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων κ. Παπουτσίδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο κ. Γρηγόρη Παπαχρήστο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Ολύμπου για την στήριξη και τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι «η Ένωση Ποντίων Πιερίας έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη της ποιότητας των παραστάσεων και αυτό οφείλεται αφενός στη βούληση του Διοικητικού συμβουλίου και αφετέρου στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο θεατρικό τμήμα, οι οποίοι ανιδιοτελώς με περισσή αγάπη προς το θέατρο και την διαλεκτό μας, συμβάλουν τα μέγιστα στη κατεύθυνση αυτή. Κυρίαρχο ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει παίξει διαχρονικά ο σκηνοθέτης μας και δάσκαλος του τμήματος ο κ. Χάρης Αμανατίδης που η συμβολή του είναι καθοριστική». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπουτσίδης ευχαρίστησε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Χανδόλια για την άψογη συνεργασία που υπάρχει και κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την μοναδική στα χρονικά παράσταση στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως «η παρουσία του κόσμου κρίνετε πολύ σημαντική και θα δώσει δύναμη σε όλους μας να συνεχίσουμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Τέλος ανέφερε ότι το ιστορικό χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας είναι μεγάλο και για αυτό θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ιστορία και ο πολιτισμός του Ποντιακού Ελληνισμού να διαφυλαχθεί και να προβληθεί στις επόμενες γενιές όπως βέβαια και η μοναδική ζώσα διάλεκτο της αρχαιοελληνικής γλώσσας η Ποντιακή να μην πεθάνει ποτέ».   

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Χάρης Αμανατίδης αναφερόμενος στο έργο τόνισε, «το εγχείρημα είναι δύσκολο προσπαθώντας να «χωρέσουν» 3.000 χρόνια ιστορίας φορτισμένη με αξεδιάλυτα μυθολογικά στοιχεία, αλλά και την οδυνηρή μνήμη της γενοκτονίας! Για πρώτη φορά ασχολούμαστε με την ιστορία του Πόντου φέροντας αινιγματικές στιγμές όπως είναι η αργοναυτική εκστρατεία, η ρωμαϊκή εποχή και προχωράμε μέχρι τη Γενοκτονία, μέχρι την καταστροφή. Προσπαθούμε να φωτίσουμε την ιστορία των ανθρώπων του Πόντου, από τις απαρχές του μέχρι τις μέρες μας». 

Ο Β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων και υπεύθυνος του θεατρικού κ. Μίμης Συμεωνίδης παρουσίασε τους συντελεστές της παράστασης.  

Η ταυτότητα του έργου «ΠΟΝΤΟΣ, τα δακρυσμένα κύματα της μνήμης».

Κείμενα-σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης
Σκηνικά -κοστούμια: Βέτα Χαϊλατζίδου
Μουσική επιμέλεια: Νατάσσα Ιωαννίδου
Βοηθός σκηνοθέτη-μακιγιάζ: Σοφία Αγαθαγγελίδου
Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Καρύδης, Μίμης Συμεωνίδης

Παίζουν:
Ευμορφίδου Κική
Αραβίδου Μαίρη
Σιδηροπούλου Άννα
Παναγιωτίδου Πόπη
Χατζηδημητρίου Σοφία
Ελευθεριάδου Σημέλα.
Τζορμπατζίδης Λάζαρος
Μαρμαρίδης Χρήστος
Αναγνώστου Σπύρος
Συμεωνίδης Μίμης
Αλεξανδρίδου Ζήνα
Αμανατίδου Δανάη
Κοκκινοπλίτη Βάσω
Αθανασούλα Θεοδώρα

Μουσικοί επί σκηνής: 
Φυρινίδης Γιώργος
Ζαπουνίδης Γιώργος

Τιμές εισιτηρίων: 
Γενική είσοδος 8 Ευρώ και έως 12 ετών δωρεάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης