Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης


Όταν ήταν μικρός και τον ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, η λέξη «αστροναύτης» δεν του περνούσε… καν από το μυαλό. Ο τόπος που μεγάλωσε όμως και οι σπουδές του τον οδήγησαν στη σπάνια εμπειρία που αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους κατοίκους αυτού του πλανήτη: να δει τη Γη από ψηλά.

Ο Θεόδωρος Γουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος είναι ο πρώτος μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας κοσμοναύτης, έχοντας επιδείξει εκατοντάδες ώρες διαστημικής… βόλτας ως αρχιμηχανικός σε διαστημικά προγράμματα και αποστολές, ενώ έχει υπάρξει και διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με καταγωγή από τον Πόντο, από τη μεριά της μητέρας του, γεννήθηκε στη Γεωργία και σπούδασε στη Μόσχα. Υπερήφανος που συμμετέχει στη διαμόρφωση της «ιστορίας της ανθρωπότητας», ο Θεόδωρος Γουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος εξηγεί στον φακό του zougla.gr τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός του, επισημαίνοντας ότι ο «φόβος» είναι απαγορευμένο συναίσθημα για τον αστροναύτη και εχθρός του… η νοσταλγία. Γι’ αυτό και η πιο έντονη στιγμή που βίωσε στο διάστημα δεν ήταν άλλη από την πρώτη επικοινωνία με την οικογένειά του…

«Γιατί δεν μετατρέπουμε τον πανέμορφο πλανήτη μας στον αληθινό παράδεισο;» αναρωτιέται, επιδεικνύοντας χαρούμενος τις φωτογραφίες της χώρας μας που τράβηξε από ψηλά.

Βραβευμένος στο παρελθόν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο διακεκριμένος αστροναύτης αποποιείται αστειευόμενος τον τίτλο του πρώτου Έλληνα που ταξίδεψε στο διάστημα απονέμοντας τα εύσημα στους… Κωστίκα και Γιωρίκα, αφού δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε, καθώς και την οικογένειά του που κατοικεί στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. «Οι Έλληνες πρέπει να θέτουν τον πήχη ψηλά, πολύ ψηλά, γιατί η τύχη είναι στα χέρια μας» είναι το μήνυμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιο είναι το επόμενο διαστημικό βήμα για την ανθρωπότητα; Πιστεύει ότι υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;


Η βράβευση του κοσμοναύτη

Η άφιξη του κ. Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου στην Αθήνα συνδυάστηκε με την τιμητική βράβευση από την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Πρόκειται για μία νέα πρωτοβουλία της Ένωσης, που αφορά στη θέσπιση ετήσιας τελετής απονομής τιμητικής διάκρισης σε «Προσωπικότητες της Ελληνικής Διασποράς». Η διάκριση αφορά σε προσωπικότητες των οποίων οι υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων, της επιστήμης και της κοινωνικής προσφοράς προβάλλουν τα επιτεύγματα του ελληνισμού.

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Κρις Σπύρου. «Έλληνας της διασποράς κι εγώ, γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού και τη γενέτειρα. Οι ομογενείς προσέφεραν πολλά στους τόπους όπου μετανάστευσαν και από τις προσωπικές τους ιστορίες συχνά αναδεικνύεται η δύναμη και το θάρρος όσων αναζήτησαν την τύχη τους σε ξένες χώρες» τονίζει.

Από τις σπουδές… στους διαστημικούς περιπάτους

Γεννημένος το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας, ο ελληνικής καταγωγής από τη μεριά της μητέρας του (Μικρούλα Γραμματικοπούλου-Γιουρτσιχίνα) Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε τέσσερις διαστημικές αποστολές, έχει κάνει οκτώ διαστημικούς περιπάτους και έχει ζήσει περισσότερες από 500 μέρες στο διάστημα.

Σπούδασε στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1983 ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Έως το 1997 εργάστηκε ως μηχανολόγος μηχανικός στο κέντρο ελέγχου της Ρωσικής Εταιρείας Διαστήματος «Ενέργεια».

Έκτοτε, ο κοσμοναύτης έχει εργαστεί ως αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείο-Μιρ και ΝΑSΑ-ΜΙΡ και ως μηχανικός πτήσης για την Αποστολή 15 και την Αποστολή 24/25.

Υπήρξε ο διοικητής της Αποστολής 15, των διαστημικών οχημάτων Σογιούζ ΤΜΑ-19 και Σογιούζ TMA-09M καθώς και διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για την Αποστολή 37 τον χειμώνα του 2013.


Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πρόσφατα συνόδεψε την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Σότσι της Ρωσίας, για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεταξύ άλλων, του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑSΑ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης