Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Δημήτρης Μυστακίδης, δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας και ανανεωτής του ρεμπέτικου, έρχεται το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου με νέο υλικό στο Γυάλινο Up Stage.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης γεφυρώνει το χθες με το σήμερα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, τους νέους με την παλαιότερη γενιά.

Παρέα με τη λαϊκή κιθάρα του, 30 χρόνια τώρα «ξεσκονίζει» τα ρεμπέτικα, αυτό το μουσικό διαμάντι της Ελλάδας και τους δίνει νέα πνοή για το ταξίδι τους στον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Δημήτρης αυτές τις μέρες ολοκληρώνει την τελική επεξεργασία του νέου του δίσκου. Πρόκειται για ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης μίλησε στο zougla.gr για τον νέο του δίσκο και τις εμφανίσεις του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Ακόμη αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του κόσμου και αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια.



Zougla.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για τον νέο δίσκο που ετοιμάζετε καθώς και για τις εμφανίσεις σας στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο.Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον συγκεκριμένο δίσκο;

Δημήτρης Μυστακίδης: Ο δίσκος θα περιέχει κυρίως διασκευές τραγουδιών που γράφτηκαν από δύο κιθαρίστες που μετανάστευσαν στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Του Γιώργου Κατσαρού και του Κώστα Δούσα. Όλα τα τραγούδια είναι παιγμένα με μια ιδιαίτερη κιθαριστική τεχνική που την ονομάζουμε «τσιμπητή» γιατί παίζεται με τα δάχτυλα χωρίς την χρήση πένας κι έχει και ιδιαίτερα κουρδίσματα.

Αφορμή λοιπόν ήταν η τεχνική, αλλά όσο σκάλιζα την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική για τις ανάγκες του δίσκου, μου έγινε κυρίαρχη η ανάγκη να υπογραμμίσω μέσα απ αυτή τη δουλειά την τραγική ομοιότητα των καταστάσεων που έζησαν οι πρόγονοί μας έναν αιώνα πριν με αυτά που ζουν, κατ’ αναλογία, οι Έλληνες που λόγω της κρίσης φεύγουν σήμερα για έξω. Και επιπλέον, να επισημάνω με τον τρόπο που μπορώ, τη μουσική, την ανάγκη να αλλάξουμε την στάση μας σαν κοινωνία απέναντι σ’ αυτούς που φτάνουν κατατρεγμένοι στον δικό μας τόπο.

Στο Γυάλινο παρουσιάζουμε ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα τραγούδια αλλά και πολλά άλλα που έχουν σχέση με την Αμερική και όλες τις εκφάνσεις του φαινομένου της μετανάστευσης εκεί. Φυσικά όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι μια επιλογή τραγουδιών από όλους μου τους προηγούμενους δίσκους και καλύπτουν όλες τις περιόδους του ρεμπέτικου.

Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου;

Είναι εξαιρετική και νομίζω πως έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ωραίο μίγμα από παλιούς ακροατές και θαυμαστές του ρεμπέτικου με νέους που τώρα το ανακάλυψαν, αλλά κάτω από άλλες συνθήκες. Που έχουν πιο συνειδητή σχέση μ αυτό, το αγαπάνε και το εκτιμούν. Κι αυτή η μίξη δημιουργεί άριστες συνθήκες και για να επικοινωνούμε με τον κόσμο!

Πώς καταφέρατε και συνδέσατε τόσο απόλυτα το όνομά σας με τη λαϊκή κιθάρα και το ρεμπέτικο με αποτέλεσμα να θεωρήστε ένας από τους κορυφαίους μουσικούς για αυτό το όργανο;

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν εξαιρετικοί νέοι μουσικοί που ασχολούνται με το όργανο αλλά και με το ρεμπέτικο συνολικά, χωρίς να το αντιμετωπίζουν σαν ιερό τοτέμ. Εννοώ, ότι ασχολούνται σε βάθος με το όργανο και το είδος και το εξελίσσουν, το βελτιώνουν. Δεν το αναπαράγουν αυτούσιο ως μουσειακό είδος.

Εάν έχω συνεισφέρει έστω και λίγο σ αυτό, θα είναι ευχής έργο. Τώρα, η σύνδεση μου με τη λαϊκή κιθάρα προφανώς έχει γίνει γιατί ασχολούμαι πολλά χρόνια μ αυτή, δισκογραφικά, συγγραφικά και διδακτικά, αλλά και ίσως επειδή οι συνεργάτες μου έξω από το ρεμπέτικο μου έδωσαν χώρο να προβάλω τη δουλειά μου σε μεγάλα ακροατήρια.

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα τραγούδια που διασκευάζετε;

Τα κριτήρια μέχρι τώρα ήταν κυρίως τεχνικά. Ήθελα να καλύψω όσο πιο πολλές τεχνικές της λαϊκής κιθάρας είχα εγώ αναγνωρίσει. Στις τελευταίες όμως δύο δουλειές, το Εσπεράντο και τον καινούργιο δίσκο που ετοιμάζω έπαιξαν μεγάλο ρόλο και οι προσωπικές μου ανησυχίες και όσα συμβαίνουν γύρω μου.

Όλα αυτά τα χρόνια της μουσικής σας διαδρομής θεωρείτε ότι έχετε καταφέρει να δώσετε στην κιθάρα τη σημασία που της αξίζει πάνω στο λαϊκό πάλκο;

Η καλλιτεχνική αξία και η σημασία της κιθάρας στο πάλκο είναι τεράστια και δεδομένη. Αν βοήθησα ή όχι εγώ στο να γίνει αυτό πιο αντιληπτό από περισσότερους ανθρώπους, δεν το γνωρίζω. Μακάρι να βοήθησα.

Υπάρχουν κάποιοι μουσικοί ή τραγουδιστές με τους οποίους θα θέλατε να συνεργαστείτε και μέχρι τώρα δεν έχει τύχει;

Δεν έχω τέτοια απωθημένα. Έχω παίξει με πολλούς και μακάρι να είμαι γερός για να παίξω και με άλλους. Ότι είναι να έρθει καλώς να ‘ρθει.

Τι είναι για σας η μουσική;

Είναι τρόπος ζωής – ο καλύτερος που βρήκα για να περάσω τη δική μου ζωή!

Ετοιμάζετε κάτι άλλο επαγγελματικά;

Σχεδιάζω την επόμενή μου δουλειά που θα είναι πάλι διασκευές ρεμπέτικων, αλλά με τελείως διαφορετική προσέγγιση απ’ ότι μέχρι τώρα. Επίσης, ετοιμάζω την έκδοση βιβλίων με παρτιτούρες από όλες τις δουλειές που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Διαβάστε περισσότερα για την εμφάνιση του Δ.Μυστακίδη στο Γυάλινο

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης