Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Είμαστε όλοι μία παρέα και έχουμε περάσει μαζί πείνες και απογοητεύσεις και αυτό μας έχει δέσει περισσότερο από ότι θα μας έδεναν οι μεγάλες αμοιβές δηλαδή το χρήμα. Κι όσες φορές κι αν το δοκιμάσαμε στο παρελθόν, καμία σχέση που βασίστηκε στο χρήμα τελικά δεν είχε ουσία» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο zougla.gr οι «Ετερονήμισυ» με αφορμή την επερχόμενη συναυλία τους με τον Σταύρο Σιόλα στην Καλλιθέα την Τετάρτη 1η Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «Ετερονήμισυ» είναι μία μπάντα που απαρτίζεται από εξαιρετικούς μουσικούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μέσα από τους δίσκους τους και τις ζωντανές εμφανίσεις τους αλλά κυρίως μέσα από την αγάπη τους για τη μουσική έχουν κερδίσει την αγάπη του κόσμου και με τις συναυλίες τους ξεσηκώνουν το κοινό τους προσφέροντας μια μοναδική μουσική εμπειρία.

Τους Έτερονήμισυ αποτελούν οι Μυρτώ Καμβυσίδη (τραγούδι), Κώστας Ανετάκης (κιθάρα), Φωκάς Μουρτζάκης (λύρα), Ευγενία Πανταζόγλου (πνευστά), Χρήστος Τζελεπόπουλος (μπάσο) και Βασίλης Γιασλακιώτης (τύμπανα).

«Στα live μας έρχονται άνθρωποι που εκστασιάζονται που μας λατρεύουν χωρίς να σημαίνει κάτι απαραίτητα αυτό. Απλώς το απολαμβάνουμε. Με τα χρήματα δεν έχει κανείς μας καλή σχέση οπότε η κρίση παρότι μας ακουμπάει δε μας αγγίζει» υπογραμμίζει η τραγουδίστρια της αξιόλογης μπάντας Μυρτώ Καμβυσίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Πείτε μας λίγα λόγια για τους Ετερονήμισυ. Από πόσους καλλιτέχνες αποτελείται η μπάντα σας;

Η μπάντα μας απαρτίζεται κυρίως από εξαιρετικούς μουσικούς και μας δένει ουσιαστική φιλία… Είμαστε ο Κώστας Ανετάκης, ο Σπύρος Μέντης, η Μυρτώ Καμβυσίδη, ο Φωκάς Μουρτζάκης, ο Βασίλης Γιασλακιώτης, ο Χρήστος Τζελεπόπουλος, η Γιούλη Δανιγγέλη ο Γιώργος Σκορδαλός και πολλοί ακόμα φίλοι…

Μιλήστε μας για τις εμφανίσεις σας. Τι μας έχετε ετοιμάσει;

Την 1η Ιουλίου σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά στη συναυλία μας με τον ξεχωριστό Σταύρο Σιόλα. Ταιριάζουμε πολύ με τον Σταύρο, μας βοήθησε και στο ξεκίνημά μας, αλλά πάνω από όλα έχουμε τρομερή χημεία και καλλιτεχνική και ως άνθρωποι… θα παίξουμε δικά του τραγούδια που έχει λατρέψει όλη η Ελλάδα και βεβαίως τραγούδια καινούργια κι ακυκλοφόρητα από τον δίσκο που ετοιμάζουμε παρέα με τον Νίκο Ζούδιαρη  και διασκευασμένα αγαπημένα τραγούδια από την Κοντούλα Λεμονιά μέχρι το Μυστικά πως σ’ αγαπώ…

Πείτε μας λίγα λόγια για τον δίσκο που ετοιμάζετε με τον Νίκο Ζούδιαρη

Ο Νίκος Ζούδιαρης είναι από μόνος του ένας φάρος στο μουσικό στερέωμα… Όταν τον γνωρίσαμε και δουλέψαμε μαζί του καταλάβαμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλη η καταξίωσή του απορρέει από το φοβερό του καλλιτεχνικό ένστικτο, τις ατελείωτες και σημαντικές σπουδές του… κι όλη αυτή τη σοφία του επί παντός επιστητού. Μας οδηγεί σε μονοπάτια δύσβατα που στην αρχή μας φαίνονται απροσπέλαστα.. η διαδικασία πολύ επίπονη, το αποτέλεσμα όμως είναι πάντα κάτι παραπάνω από αυτό που ποτέ φανταστήκαμε για εμάς. Είναι εξαιρετικός μέντορας και δε θέλουμε αυτή η συνεργασία να έχει τέλος. Ο δίσκος μας μαζί του, μας επαναπροσδιορίζει και πιστεύουμε ότι θα είναι η κληρονομιά του σχήματος.

Πολύ συχνά γίνονται αλλαγές στις μπάντες. Για ποιον λόγο γίνονται αυτές οι αλλαγές; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να φύγει;

Δυστυχώς στις μέρες μας αγωνιζόμαστε όλοι σε έναν φαύλο κύκλο εργασίας και επιβίωσης… Το να κρατήσεις εξαίρετους μουσικούς χωρίς αμοιβές άξιες λόγου είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που καλούνται να αντιμετωπίσουν σχήματα που δεν υπηρετούν τα εμπορικά είδη. Οι πιο πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοί μας συνήθως πληρώνουν από την τσέπη τους βιρτουόζους μουσικούς στις παραστάσεις τους ενώ και οι ίδιοι δεν εισπράττουν χρήματα για αυτό. Όσον αφορά σε αυτό, το σχήμα μας έχει κάνει την επιλογη να απαρτίζεται κυρίως από εξαιρετικούς μουσικούς αλλά φίλους μας. Είμαστε όλοι μία παρέα και έχουμε περάσει μαζί πείνες και απογοητεύσεις και αυτό μας έχει δέσει περισσότερο από ότι θα μας έδεναν οι μεγάλες αμοιβές δηλαδή το χρήμα. Κι όσες φορές κι αν το δοκιμάσαμε στο παρελθόν, καμία σχέση που βασίστηκε στο χρήμα τελικά δεν είχε ουσία.

Μυρτώ Καμβυσίδη

Yπάρχει κάποιο συγκρότημα ή μουσικός που θα θέλατε να τζαμάρετε μαζί του επί σκηνής;

Πολλοί… αλλά καλύτερα να μην το αποκαλύψουμε γιατί θα επιδιώξουμε να είναι καλεσμένοι-έκπληξη στα επόμενα live μας.. που ελπίζουμε να γίνουν άμεσα όταν επανέλθουμε ουσιαστικά από την πανδημία και τις συνέπειές της.

Έχετε κάνει πολλές διασκευές. Ποιες ξεχωρίζετε περισσότερο;

Καμία… Όλες τις αγαπούμε το ίδιο… εν γένει ό,τι βγαίνει από το σχήμα είναι ό,τι μας εκφράζει απόλυτα.. τίποτα λιγότερο..

Πώς είναι να τραγουδάτε στην Ελλάδα της κρίσης και τι συναισθήματα εισπράττετε από το κοινό σας;

Όλοι συμφωνούμε με το… «Ουκ εν τω πολλώ το ευ»… έχουμε ακόμα σχετικά λίγους ακόλουθους της μουσικής μας αλλά φανατικούς… και ισχύει ότι άπαξ και μας γνωρίσουν μας αγαπούν και δεν μας αλλάζουν. Απλώς το κοινό στο οποίο ανταποκρινόμαστε είναι περιορισμένο αφενός κι αφετέρου ουδέποτε είχαμε τα μέσα για να γίνει η μουσική μας προσβάσιμη σε όποιον δεν το ψάχνει από μόνος του. Όπερ σημαίνει στα live μας έρχονται άνθρωποι που εκστασιάζονται που μας λατρεύουν χωρίς να σημαίνει κάτι απαραίτητα αυτό. Απλώς το απολαμβάνουμε. Με τα χρήματα δεν έχει κανείς μας καλή σχέση οπότε η κρίση παρότι μας ακουμπάει δε μας αγγίζει.

Τι μουσικές ακούτε;

Κυρίως ακούμε μουσική για μουσικούς από όλον τον κόσμο και σε όλα τα είδη, κλασική μουσική, jazz, παραδοσιακή μουσική, έθνικ, κτλ

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέλουμε πολύ να δημοσιοποιήσουμε τη δουλειά μας με τον αγαπημένο Νίκο Ζούδιαρη, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και το κρατούμε για μας… κι αισθανόμαστε όλοι αυτήν την ανυπομονησία. Από εκεί και πέρα οψόμεθα.. να ‘μαστε όλοι καλά και σίγουρα θα παρασυρθούμε από νέες εμπνεύσεις…

Δείτε επίσης: Ο Σταύρος Σιόλας και οι Έτερονήμισυ στην Καλλιθέα

 

  

 

 

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης