Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Άλκις Κούρκουλος πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Ταρτούφος ή Οι απατεώνες» του Μολιέρου στο θέατρο «Κιβωτός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέατρο «Κιβωτός» παρουσιάζει από τις 12 Φλεβάρη τη σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος ή Οι απατεώνες», σε διασκευή και σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα κλασσικό έργο που παραμένει επίκαιρο. Πρόκειται για μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου του Μολιέρου, σε νέα έμμετρη μετάφραση του βραβευμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Άλκις Κούρκουλος μίλησαν στο Zougla.gr και τόνισαν τις ιδιαιτερότητες του έργου και των ρόλων τους.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης υπογράμμισε: «Το μεγαλύτερο λάθος ενός καλλιτέχνη είναι να καιροσκοπήσει δηλαδή να ψάξει να βρει έργα με τις αντιστοιχίες του σήμερα. Ταρτούφους έχουμε γιατί εμείς οι ίδιοι τους έχουμε αφήσει και τους χρειαζόμαστε. Τις πομπές μας κρύβουμε όλοι μας…Η μεγάλη χαρά του καλλιτέχνη είναι να υπάρχει αποδοχή της δουλειάς του και να την βλέπει ο κόσμος».

«Τα έργα είναι μελάνη γραμμένη σε χαρτιά…οι συνεργασίες είναι αυτές που κάνουν τις παραστάσεις. Η συνέπεια ορίζει το πόσο καλά θα πάει μια παράσταση γιατί ο θεατής θέλει και νιώθει ασφαλής όταν δεν θα του πεις ψέματα»,τόνισε ο καταξιωμένος καλλιτέχνης.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης ερωτηθείς για την κατάσταση σήμερα ανέφερε:«Τα καμμένα δάση είναι τα καλύτερα λιπάσματα για τα επόμενα δάση… Αισιόδοξο είναι να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την πενία σου όχι να ονειρεύεσαι ξανά τα πλούτη σου. Τι κάνουμε θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα; Έχουμε μάθει τόσα χρόνια να ψάχνουμε να βρούμε μονίμως κόλπα για να επιζήσουμε…Πρέπει να πάψουμε να αρχαιολαγνούμε και να αρχαιομελετήσουμε.

Ακόμη αποκάλυψε τα θεατρικά του σχέδια για τον Μάΐο και το καλοκαίρι.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

O Άλκις Κούρκουλος ανέφερε: Η άποψη του Αιμίλιου χειλάκη μου κέντρισε το ενδιαφέρον για αυτήν τη συνεργασία… είμαστε φίλοι με τον Αιμίλιο…έχει κάνει μια πολύ ωραία ανάγνωση. Ο Οργκόν ο ήρωας που υποδύομαι εγώ έχει φέρει τον Ταρτούφο για να τον έχει σαν κάλυμα. Ο Ταρτούφος είναι ψευτοαπατεώνας…Στον κάθε ρόλο ψάχνεις να βρεις τα δίκια του».

Ερωτηθείς για τα θεατρικά του όνειρα ο ταλαντούχος ηθοποιός υπογράμμισε:«Σαφώς και υπάρχουν κάποιοι ρόλοι οι οποίοι έχουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον για να καταπιαστείς μαζί τους αλλά δεν είναι κάτι που θα σχεδιάσω. Δεν σκέφτομαι έτσι… Κάνω κάποια σχέδια αλλά δεν είναι μακροπρόθεσμα».

Ο Άλκις Κούρκουλος ερωτηθείς για την τηλεόραση υπογράμμισε: «Θα με ενδιέφερε να κάνω κάτι που θα με αφορούσε..Δεν είμαι καθόλου κατά της τηλεόρασης η δουλειά μου είναι το θέατρο το αγαπώ πάρα πολύ χωρίς να σημαίνει ότι αγαπάω λιγότερο την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο»

Ακόμη αποκάλυψε τα άμεσα σχέδια του.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος μικροαπατεώνας που παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της ενάρετης ζωής, φιλοξενείται από μια πλούσια, αστική οικογένεια του Παρισιού και διαταράσσει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις επηρεάζοντας τον πατέρα της οικογένειας, Οργκόν. Παρόλες τις εκκλήσεις των υπολοίπων να τον πείσουν ότι ο Ταρτούφος είναι κατ’ επίφαση μόνο άνθρωπος της εκκλησίας, ο Οργκόν επιμένει ότι η παρουσία του μέσα στο σπίτι είναι προς όφελος ολόκληρης της οικογένειας.

Είναι τελικά ο Ταρτούφος επικίνδυνος όπως τον περιγράφουν ή είναι ένας κοινός απατεώνας που είχε την «ατυχία» να πέσει μέσα στο λάκκο των λεόντων, σε μια οικογένεια που είναι και οι ίδιοι θιασώτες μιας υποκριτικής στάσης ζωής;

Μήπως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν και ο Οργκόν δεν είναι ένα αφελές υποχείριο αλλά έχει έναν άλλο λόγο που επέτρεψε στον Ταρτούφο να αναστατώσει την οικογένειά του;

Ο Ταρτούφος είναι ένα έργο που η λογοκρισία της εποχής του, εμπόδισε την παρουσίαση του επί πέντε χρόνια. Χρειάστηκε τη στήριξη του Βασιλιά, του Λουδοβίκου XIV, για να γνωρίσει στο τέλος πρωτοφανή επιτυχία, σε βαθμό που το όνομα «Ταρτούφος» να έχει καταχωρηθεί στο επίσημο λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας, ως συνώνυμο της λέξης «απατεώνας».

Oι παραστάσεις του έργου «Ταρτούφος ή Οι Απατεώνες» παρατείνονται, λόγω επιτυχίας, μέχρι και την Κυριακή 10 Απριλίου.

Παραστάσεις: Στο θέατρο «Κιβωτός», κάθε Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή (21:00), Σάββατο (18:00 και 21:00), Κυριακή (19:00).

Συντελεστές:
Μετάφραση
Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία – Διασκευή
Αιμίλιος Χειλάκης, Μανώλης Δούνιας

Σκηνικά – Κοστούμια
Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Επιμέλεια Κίνησης
Θεμιστοκλής Παυλής

Πρωτότυπη Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός
Λάμπρος Πηγούνης

Σχεδιασμός Φωτισμών
Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός Σκηνοθετών
Δήμητρα Βαμβακάρη

Διεύθυνση Παραγωγής
Αναστασία Καβαλλάρη

Οργάνωση παραγωγής
Σωτήρης Μίχας

Προβολή / Επικοινωνία
BrainCo S.A.

Πρωταγωνιστούν:
Αιμίλιος Χειλάκης
Άλκις Κούρκουλος
Ράνια Οικονομίδου
Αθηνά Μαξίμου
Άγγελος Μπούρας
Γιάννα Παπαγεωργίου
Αλέξανδρος Βάρθης
Γιώργος Λιάντος
Τσιμάρας Τζανάτος
Φραγκίσκη Μουστάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης