Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η ιστορία ενός παράφορου έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους από αντίθετους κόσμους ζωντανεύει στη νέα δραματική σειρά του Mega «Μαύρο Ρόδο», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ελένης Καπλάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι μια δυνατή ερωτική ιστορία, ποιητικά δοσμένη, που όμως μας βάζει σε δύο διαφορετικούς κόσμους, και σε άκρως αντίθετες ηθικές αξίες. Αλληγορικά θα μπορούσες να πεις ότι η καλόγρια αντιπροσωπεύει έναν άλλο τρόπο πορείας ζωής. Και δεν εννοώ τη μοναστική» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr, η συγγραφέας Ελένη Καπλάνη με αφορμή τη μεταφορά του βιβλίου της «Μαύρο Ρόδο» στη μικρή οθόνη.

Η ταλαντούχα Ελένη Καπλάνη αδιαμφισβήτητα έχει κάνει αίσθηση στον χώρο της συγγραφής ταξιδεύοντας τους αναγνώστες της στους δρόμους της καρδιάς και των σωστών αξιών.

 «Διεισδύω ψυχικά σε όλους τους χαρακτήρες για να μπορώ να τους αναπτύξω» λέει η Ελένη Καπλάνη και συμπληρώνει: «Από τα πρώτα επεισόδια ο κόσμος αγκάλιασε τη σειρά. Μακάρι να φτάσει την επιτυχία των Μελισσών. Έχει πάντως όλες τις προϋποθέσεις πιστεύω. Ειδικά όσο θα προχωράνε οι ιστορίες και ιδιαίτερα του ζευγαριού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι καταρχήν ευτυχισμένη γιαγιά, μητέρα, και πολύ τυχερή σύζυγος, γιατί έχω τον σύζυγο που αγάπησα και παντρεύτηκα στα 17 μου, και είμαστε ακόμα μαζί. Τρωγόμαστε σαν μικρά παιδιά αλλά είμαστε συνοδοιπόροι σε όλα. Για τον χαρακτήρα μου, δεν μου αρέσει να μιλώ εγώ». Έτσι περιγράφει η ίδια τον εαυτό της και αποκαλύπτει στο zougla.gr τα μελλοντικά της σχέδια.

Τι σας ενέπνευσε ώστε να γράψετε το μυθιστόρημά σας «To μαύρο ρόδο»;

Ήταν φαίνεται τυχερό. Δεν μπορώ να το δω αλλιώς. Μια φίλη που είχα, μια κοπέλα έξω καρδιά, ξαφνικά εξαφανίστηκε. Μάθαμε ότι πήγε σε μοναστήρι. Έπειτα από 8 χρόνια εμφανίστηκε σε κοινή μας φίλη και κρυβόταν για να μην τη βρουν και την πάρουν πίσω.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα πρόσωπα του βιβλίου σας. Πρόκειται για αληθινούς χαρακτήρες;

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι βγαλμένοι από την ίδια τη ζωή. Οι νέοι παραδείγματος χάριν είναι βασισμένοι σε φίλους που έχουν οι γιοι μου. Αληθινή ιστορία είναι της Κασσιανής. Στο βιβλίο. Όχι στη σειρά.

Ταυτίζεστε με κάποιον από τους χαρακτήρες του βιβλίου σας;

Όχι! Αλλά διεισδύω ψυχικά σε όλους για να μπορώ να τους αναπτύξω.

Εσείς πώς θα μας συστήνατε το βιβλίο σας;

Είναι μια δυνατή ερωτική ιστορία, ποιητικά δοσμένη, που όμως μας βάζει σε δύο διαφορετικούς κόσμους, και σε άκρως αντίθετες ηθικές αξίες. Αλληγορικά θα μπορούσες να πεις ότι η καλόγρια αντιπροσωπεύει έναν άλλο τρόπο πορείας ζωής. Και δεν εννοώ τη μοναστική.

Η ιστορία του «Μαύρου Ρόδου» μεταφέρθηκε με επιτυχία στη μικρή οθόνη. Πώς προέκυψε να γίνει σειρά το βιβλίο σας και πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Από τότε που το έγραψα πίστευα ότι θα ήταν μια δυνατή σειρά. Έτσι απευθύνθηκα στον Κύριο Καραγιάννη επειδή μου αρέσει πολύ η δουλειά που κάνει στις σειρές του. Ειδικά στις «Άγριες Μέλισσες».

Θα βλέπατε το «Μαύρο ρόδο» σε μια μεταφορά στο θέατρο ή στον κινηματογράφο;

Ειλικρινά θα ήθελα να δω στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του βιβλίου όπως ακριβώς είναι.

Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι «Άγριες Μέλισσες» στη μικρή οθόνη ονειρεύεστε μια αντίστοιχη πορεία και για το «Μαύρο Ρόδο»;

Από τα πρώτα επεισόδια ο κόσμος την αγκάλιασε. Μακάρι να φτάσει την επιτυχία των Μελισσών. Έχει πάντως όλες τις προϋποθέσεις πιστεύω. Ειδικά όσο θα προχωράνε οι ιστορίες και ειδικά του ζευγαριού.

Μπορεί ένα βιβλίο να μας αλλάξει τη ζωή; Σε εσάς υπήρξε τέτοιο βιβλίο που να άλλαξε την οπτική σας για τη ζωή;

Τα βιβλία είναι σίγουρο ότι μας προσφέρουν πολλά. Κυρίως συναισθηματικά. Μπορεί κάποια να διαμορφώσουν απόψεις. Και ναι, κάποια να μας αλλάξουν τη ζωή. Σε εμένα έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο «Αλχημιστής». Κι αυτό γιατί μου έδωσε την ώθηση να πάω το βιβλίο μου στον Λιβάνη. Μέχρι τότε δεν τολμούσα να διεκδικήσω μια θέση στους εκδοτικούς οίκους.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις;

Είμαι καταρχήν ευτυχισμένη γιαγιά, μητέρα, και πολύ τυχερή σύζυγος, γιατί έχω τον σύζυγο που αγάπησα και παντρεύτηκα στα 17 μου, και είμαστε ακόμα μαζί. Τρωγόμαστε σαν μικρά παιδιά, αλλά είμαστε συνοδοιπόροι σε όλα. Για τον χαρακτήρα μου, δεν μου αρέσει να μιλώ εγώ.

Tι ονειρεύεστε για τη συγγραφική σας διαδρομή;

Να έχω την έμπνευση να μπορώ να επικοινωνώ με τους αναγνώστες. Να τους ταξιδεύω σε δρόμους της καρδιάς και των σωστών αξιών.

Από πού αντλείτε δύναμη για να είστε καλά στην καθημερινότητά σας;

Από την οικογένειά μου, και ειδικά από μια Νεραϊδούλα, και ένα μουτράκο. Τα εγγόνια μου.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Ναι! Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το «Μένος Γυναίκας» από τις εκδόσεις Λιβάνη, που πραγματεύεται την οργή που παρατηρώ στις σημερινές γυναίκες, για όλα αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν, πάντα βέβαια μέσα από μια ερωτική ιστορία. Και τώρα γράφω μια δυνατή ιστορία που διαδραματίζεται σε δύο εποχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης