«Η ντροπή σ’ αυτόν τον τόπο βαραίνει πάντα αυτούς που ξεχνάνε κι όχι τους λεύτερους. Καταραμένοι σε μια διπλο-τριπλοφόρετη ή δανεική ζωή είναι όσοι ξεχνούν. Εμείς τιμούμε το ενδιάμεσο γέννησης και θανάτου κι αυτό μας γεμίζει αφοβία» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr o αρχηγός των Active Member, Μιχάλης Μυτακίδης ( B.D. Foxmoor), με αφορμή την επερχόμενη live streaming συναυλία του την Κυριακή 4 Απριλίου.

Ο Μιχάλης Μυτακίδης, μουσικός και ποιητής, με πολλή αγάπη και επαγγελματική συνέπεια έχει στήσει έναν ολόκληρο μουσικό κόσμο, με λέξεις και λούπες που πλέον ηχούν στις καρδιές όσων τις άκουσαν κι έστω για λίγο ταξίδεψαν μαζί τους. Άλλωστε οι Active Member, το γνωστότερο συγκρότημα low bap στην Ελλάδα, μετράει σχεδόν τριάντα χρόνια πορείας και έχει αφήσει έντονα το καλλιτεχνικό του στίγμα στη ελληνική μουσική σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συναυλίες, στίχοι, δισκογραφία, ντοκιμαντέρ, τραγούδια για θέατρο, παραστάσεις, βιβλία, αρθρογραφία, ηχητικοί πειραματισμοί, ανοιχτές συζητήσεις, παρεμβάσεις και η λίστα δεν έχει τέλος για το συγκρότημα αυτό από το Πέραμα. 

Ο Μιχάλης Μυτακίδης μάς μιλάει για την καλλιτεχνική πορεία των Active Member, την τέχνη στον καιρό της πανδημίας, τις live εκδηλώσεις και τα μελλοντικά του σχέδια.

Σχεδόν 30 χρόνια Active Member! Μεγάλη διαδρομή, κάποιοι από τους σταθμούς της στιγμάτισαν μουσικά -και όχι μόνο- τις γενιές που μεγάλωναν αυτά τα χρόνια… Πώς το εισπράττετε αυτό το φαινόμενο και πώς επηρέασε τις κινήσεις σας στη διάρκεια αυτής της πορείας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

B.D. FOXMOOR: Κρατάμε την αγάπη από αυτό το μοίρασμα και τα υπόλοιπα, που είναι πολλά, προσπαθούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλεία στα σκαρώματά μας. Χωρίς το μίσος κάποιων, χωρίς τον αποκλεισμό μας από το σιωπηλό κι αμήχανο συνάφι των καλλιτεχνάδων, χωρίς την αδικία και τα σαλιαρίσματα των κορακόφθαλμων ευεργετηθέντων από μας, θα ήμασταν κι εμείς διαφορετικοί… Άρα λοιπόν όλα έπαιξαν τον ρόλο τους ως εδώ!

Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε αν γυρνούσατε πίσω τον χρόνο;

B.D. FOXMOOR: Τίποτα που αφορά το γκρουπ! Όλα όσα συνέβησαν ήταν τα κατάλληλα χωρίς να ΄ναι και όλα καλά.

B.D. FOXMOOR: Ο άνθρωπος ο ελευθερόστομος ποτέ δεν ειρηνεύει!

Πιστεύετε πως η ανοιχτή σας τοποθέτηση πάνω στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα είναι κάτι που σας στοίχισε;

B.D. FOXMOOR: Είναι κάτι που μας στοιχίζει ακόμα και μάλλον έτσι θα συνεχιστεί. Αυτό όμως είναι και το τίμημα. «Ο άνθρωπος ο ελευθερόστομος ποτέ δεν ειρηνεύει. Πολλές φορές θρηνεί όσους γλιτώσανε από σας κι από τον θάνατο. Στα λεύτερα διαλείμματά σου δεν καθρεφτίζεται, δε χωρατεύει. Δρομάρι δεν ανέχεται, ζει στο αμετάβλητο και στο απαράβατο». Τόσα χρόνια όσοι βολεύονται από την αφήγησή μας κατά καιρούς μάς πλέκουν το εγκώμιο ή φτιάχνουν την αγιογραφία μας. Μέχρι φυσικά να ΄ρθει κι η σειρά τους να ασχοληθούμε μαζί τους. Εκεί ξεχνιούνται όλα. Εκεί θάβονται όλα. Εμείς όμως παραμένουμε στο αρτοφόρι της λευτεριάς από τους λίγους δικαιούχους. Η ντροπή σ’ αυτόν τον τόπο βαραίνει πάντα αυτούς που ξεχνάνε κι όχι τους λεύτερους. Καταραμένοι σε μια διπλο-τριπλοφόρετη ή δανεική ζωή είναι όσοι ξεχνούν. Εμείς τιμούμε το ενδιάμεσο γέννησης και θανάτου κι αυτό μας γεμίζει αφοβία.

Η θέση της μουσικής και της τέχνης γενικότερα, στους καιρούς που διανύουμε, υποβαθμίζεται αναπόφευκτα ή θα μπορούσε και να αναβαθμιστεί;

B.D. FOXMOOR: Αυτό έχει υποβαθμιστεί μεθοδικά τα τελευταία 50 χρόνια, ώσπου φτάσαμε στο τέλος της εποχής των τελευταίων πραγματικών. Όπως οι μεγάλοι μαέστροι μας, οι ποιητές κι οι στιχουργοί μας, οι ζωγράφοι κι οι ηθοποιοί, οι συγγραφείς κι οι φιλόσοφοι. Όσοι έχουν διαχειριστεί τον πολιτισμό τα τελευταία τριάντα χρόνια θα έπρεπε να εξοστρακιστούν στην καλύτερη… Δεν θα υπάρξει ποτέ αναβάθμιση αν τα πράγματα δεν αλλάξουν ριζικά. Ας ξεκινήσουμε από τα σχολεία, αυτές τις εφοδιαστικές κρεατομηχανές, και μετά θα προκύψουν όλα τα άλλα.

«Μια της λευτεριάς παραλογή», Ζωντανή online συναυλία Active Member

Βλέποντας την κατάσταση στην τέχνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό, ποια προβλέπετε ότι θα είναι στο μέλλον η θέση των live εκδηλώσεων, όπως οι συναυλίες, στον τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας;

B.D. FOXMOOR: Ξεχώρισαν τον τελευταίο χρόνο δύο είδη τέχνης: H πανδημαγωγική πολιτική τέχνη με τα σούργελά της και η πανδημική διασκεδαστική καλλιτεχνική τάση με τα δικά της σούργελα. Τώρα, αν τους ξέφυγε και κανένας τρελός σαν του λόγου μας, είναι γιατί μάλλον δεν ήταν ικανοί να μας αποδομήσουν με τα μέσα που διαθέτουν. Να ξέρετε όλοι αυτοί οι εντολοδόχοι με τις ακυρωμένες ακολουθίες σκέψης πoτέ δεν είναι ικανοί να καταστρέψουν τα ατόφια και τα λεύτερα. Λειτουργούν εκδικητικά πρώτα στο άμεσο περιβάλλον τους και μετά στην κοινωνία ανάλογα με τις εντολές που έχουν.

Και τώρα «Μια της λευτεριάς παραλογή»… Τι να περιμένουμε από τους Active Member σε έναν εντελώς νέο τρόπο επικοινωνίας με το κοινό τους;

B.D. FOXMOOR: Τίποτα πιο σπουδαίο από το μόνιμο μοίρασμά μας με όσους μας ανέχονται. Απλά εμείς αυτό θα το κάνουμε με τον τρόπο μας. Μιας και διαφωνούμε με τη λογική κάποιων να στήνουν παραστάσεις λες και δεν τρέχει τίποτα σε συναυλιακούς χώρους χωρίς συναυλιζόμενους. Εμείς διαλέξαμε να καλέσουμε όσους μας στηρίζουν στο στουντιάκι μας, στο σπίτι μας δηλαδή. Στους άλλους πληρώνουν show, σε μας πληρώνουν τραγούδια κι όσοι το ανέχονται ή μπορούν φυσικά. Κι εμείς όταν μπαίνουμε σε σπίτια φίλων δεν πάμε με άδεια χέρια. Ζητήσαμε, λοιπόν, να διαλέξουν οι φίλοι και τα αδέρφια μας τα τραγούδια που θα παίξουμε κι η ανταπόκρισή τους ήταν συγκινητική. Τώρα οι υπόλοιποι κάτι θα βρουν να δουν στη ζαλίστρα τους. Απλά να σημειώσω ότι ήδη φτιάχνεται μια οργανωμένη σελίδα με όσα μας αφορούν, που θα έχει 24ωρο ραδιόφωνο, με το πλούσιο δισκογραφικό μας υλικό μόνο (είναι, βλέπεις, 1.500 τραγούδια), θα έχει χώρο για podcast και live streaming ανά πάσα στιγμή (ή με χαμηλό εισιτήριο ή με donate). Σε λίγες μέρες θα έχετε νέα μας γι’ αυτό, μιας και θα είναι ο μόνος κόμβος επικοινωνίας με μας. Τα ήδη υπάρχοντα social media θα υπάρχουν μόνο για ενημέρωση με τίτλους κι όχι επικοινωνία.

Διαβάστε επίσης: Active Member – Live streaming concert
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης