Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Θα ήθελα τα τραγούδια μου και η φωνή μου να ταξιδέψουν, να αγκαλιάσουν και να συγκινήσουν κόσμο. Αν κάποιοι βρουν στιγμές τους μέσα στα τραγούδια μου και ταυτιστούν με τις δικές μου ιστορίες, θα είμαι ευτυχής» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο Θανάσης Σκαργιώτης με αφορμή τη νέα του ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία με τίτλο «Της Χαραυγής Το Αχ», που κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ταλαντούχος Θανάσης Σκαργιώτης είναι ένας πολυσύνθετος δημιουργός της νέας γενιάς με αξιόλογες σπουδές σε όλο το φάσμα των ειδών της μουσικής, στην εφαρμοσμένη στιχουργία και στη φωνητική και με επιπλέον εφόδιο την ευρύτητα της σκέψης που του εξασφάλισαν οι σπουδές του στη Φυσική.

Με καταγωγή από τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη μετουσιώνει τα ακούσματά του, τόσο από την έντεχνη, όσο και από την παραδοσιακή μουσική σε ένα σύγχρονο διακριτό μουσικό ιδίωμα, χαρακτηριστικό που τον καθιστά έναν ολοκληρωμένο δημιουργό που έχει πολλά να προσφέρει στην ελληνική μουσική σκηνή.

Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας δισκογραφική δουλειά «Της Χαραυγής Το Αχ». Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι αυτήν;

«Της Χαραυγής Το Αχ» έχει μέσα του αλήθεια, λύτρωση, επιθυμία, λαχτάρα για το νέο που χαράζει, αλλά ταυτόχρονα είναι και το «Αχ» του φόβου, της αγωνίας και της απογοήτευσης. Παιδικά βιώματα, η εικόνα της γιαγιάς και του παππού, τα χρώματα των χωριών μου στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, αλλά και το γκρίζο της πόλης, η ανάγκη για φυγή και η επιστροφή μετά, τραγούδια άλλων δημιουργών, η θλίψη και το χαμόγελο ανθρώπων που αγάπησα, ο έρωτας κ.ά. αποτέλεσαν το βασικό μου πυρήνα έμπνευσης πάνω στον οποίο χτίστηκε το υλικό. Φιλτραρισμένο μέσα από ό,τι διαδραματίζεται γύρω μου, εκείνη τη στιγμή. Στον δίσκο, όπως και σε μένα τον ίδιο, υπερτερεί η αισιοδοξία. Κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή από το Ogdoo Music Group, τη νέα μου εταιρεία, που στέκεται ουσιαστικά δίπλα μου.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την Πολυξένη Καράκογλου

Έψαχνα γυναικεία φωνητικά και ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ένας ευφυής και εμπνευσμένος καλλιτέχνης, που εκτιμώ βαθύτατα και ο οποίος ανέλαβε την ενορχήστρωση στο άλμπουμ, μου πρότεινε την Πολυξένη. Την ήξερα, αλλά δεν είχαμε γνωριστεί από κοντά. Ήρθε στο στούντιο και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την ικανότητά της να προσαρμόζεται σε ό,τι ακούει. Εύστροφη και ακριβής. Οι δεύτερες φωνές είναι μια ξεχωριστή τέχνη που λίγοι τραγουδιστές κατέχουν. Η Πολυξένη έχει ιδιαίτερη άνεση και στα τραγούδια ανασαίνει μαζί μου. Χαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε και εύχομαι να υπάρχει και συνέχεια.

Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε ότι αυτό που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας είναι η μουσική;

Έπιασα κιθάρα για πρώτη φορά στα χέρια μου στα δεκατρία με δεκατέσσερα χρόνια μου. Αμέσως ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες μου μελωδίες μαζί με κάτι δειλά στιχάκια. Τότε κατάλαβα ότι δε θα αποχωριστώ τη μουσική. Στα δεκαεννιά ξεκίνησα να παίζω συστηματικά σε μικρές μουσικές σκηνές και κάποια ταβερνάκια και τότε ήταν η στιγμή που ένιωσα πως θέλω να το κάνω και επαγγελματικά. Έτσι έγινε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, παράλληλα  με τη βασική μου εργασία. Είμαι φυσικός και διδάσκω σε φροντιστήρια αρκετά χρόνια τώρα και αγαπώ πολύ και τις δύο μου ενασχολήσεις.

Πώς αισθανθήκατε όταν ακούσατε για πρώτη φορά το τραγούδι σας «Μπερδέματα» στα Ραδιόφωνα;

.Μπερδεμένος! Δεν ήμουν σίγουρος αν το είχα βάλει εγώ να παίζει ή αν όντως το άκουγα από το ραδιόφωνο…μου πήρε λίγη ώρα. Συγκινήθηκα και φτερούγισα απ’ τη χαρά μου, ιδίως όταν άκουσα τη φωνή του εκφωνητή. Τότε κατάλαβα με σιγουριά τι είχε συμβεί. Όποτε ακούω τραγούδι μου στο ραδιόφωνο νιώθω λίγο περίεργα, δεν ξέρω αν συνηθίζεται.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις;

Εργατικός και λίγο αυστηρός με τον εαυτό μου, ίσως τελειομανής, πεισματάρης και καμιά φορά ξεροκέφαλος, αληθινός, διεκδικητικός, πολλές φορές υπεραναλυτικός που βοηθάει στα προβλήματα Φυσικής, αλλά δυστυχώς…όχι στην καθημερινότητα! Θα ήθελα να απολαμβάνω πιο πολύ τις στιγμές και να είμαι περισσότερο ενθουσιώδης.

Tο ίντερνετ πιστεύετε ότι βοηθάει να αναδειχθούν νέοι καλλιτέχνες; Εσάς σας βοήθησε;

Σαφώς βοηθάει και για μένα υπήρξε το βασικότερο κίνητρο για να φτιάξω προσωπικούς λογαριασμούς στα social media. Πλέον, δεν μπορώ να φανταστώ τη δουλειά μου χωρίς αυτά. Μέσα σε λίγα λεπτά το τραγούδι σου βρίσκεται μέσα στα σπίτια των ανθρώπων, βλέπουν φωτογραφίες σου, διαβάζουν συνεντεύξεις σου και μαθαίνουν κάποια πράγματα για σένα, όπως και εσύ γι’ αυτούς. Όλα με ένα κλικ. Ωστόσο, πολλές φορές δημιουργείται μια πλασματική εικόνα όλων μας και, επηρεασμένοι από τη γενικότερη τάση και μόδα των μέσων αυτών, ίσως να χάνουμε καμιά φορά το πιο προσωπικό μας στίγμα. Σαν να μοιάζουμε όλοι μέσα από τις οθόνες. Επίσης, είναι τόσο χαοτική η πληροφόρηση που δεν προλαβαίνουμε εύκολα να φιλτράρουμε ό,τι ακούμε και βλέπουμε. Χρειάζεται χρόνος αλλά και μέτρο.

Πώς διαχειριστήκατε όλο αυτό το διάστημα την περίοδο της καραντίνας; Ήταν μία δημιουργική περίοδος για εσάς;

Συνέχισα να δουλεύω με τα μαθήματα Φυσικής, μιας και όλα γίνονται διαδικτυακά. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να παραμείνω ενεργός. Βέβαια, είμαι άνθρωπος που αναζητώ την εσωστρέφεια και κατά περιόδους την απομόνωση, γιατί γίνομαι πιο δημιουργικός και περνάω όμορφα. Έτσι έγινε, ήδη ετοιμάζω τραγούδια για τον επόμενο δίσκο, που θέλω να πιστεύω ότι δε θα αργήσει.Το τελευταίο διάστημα, όμως, η κατάσταση έχει αρχίσει να με κουράζει, διότι βλέπω ότι όλο αυτό που βιώνουμε έχει μεγαλύτερη διάρκεια από όσο φανταζόμουν. Αλλά θα περάσει και θα βγούμε πιο δυνατοί και αληθινοί.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα ήθελα τα τραγούδια μου και η φωνή μου να ταξιδέψουν, να αγκαλιάσουν και να συγκινήσουν κόσμο. Αν κάποιοι βρουν στιγμές τους μέσα στα τραγούδια μου και ταυτιστούν με τις δικές μου ιστορίες, θα είμαι ευτυχής. Πρακτικά, εύχομαι να έχω ένα κοινό το οποίο θα είναι αρκετό, ώστε να μπορώ να βιοπορίζομαι από τη μουσική. Όσον αφορά τα σχέδια, ιού επιτρέποντος, θα κάνουμε κάποιο video clip μέσα στην άνοιξη, θα ξεκινήσω σύντομα τη διαδικασία του επόμενου δίσκου πάλι με κάποιο τραγούδι προάγγελο και, ίσως να καταφέρω να κάνω κάποιες συναυλίες μέσα στο καλοκαίρι.

Yπάρχει κάποιο συγκρότημα ή μουσικός που θα θέλατε να τζαμάρετε μαζί του επί σκηνής;

Είναι πολλοί. Νομίζω θα περνούσαμε ωραία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Έχει έναν μαγικό τρόπο να αφουγκράζεται αυτό που συμβαίνει γύρω του στην παρούσα φάση και να το μεταφέρει στις δημιουργίες του. Άκρως διαχρονικός και εξελίξιμος, με διάθεση πειραματισμού και γενναιόδωρος με τους νεότερους καλλιτέχνες.

Στην καθημερινότητά σας τι σας δίνει χαρά και από πού αντλείτε για να είστε καλά;

Η οικογένειά μου που είναι πάντα δίπλα μου, τα φιλαράκια μου, οι μαθητές μου που η ενέργεια και τα χαμόγελά τους με κρατούν ζωντανό, η γυμναστική (όποτε προλαβαίνω), τα τραγούδια άλλων δημιουργών, ένα ποίημα, μια ωραία ταινία με μια βότκα, η μυρωδιά του καφέ, το χτύπημα του τηλεφώνου που θα φέρει όμορφα μουσικά νέα, λίγα λεπτά διαλογισμού και η ώρα–συνήθως κάπου στα μεσάνυχτα– που θα πιάσω την κιθάρα μου να μουρμουρίσω.

Ακούστε το τραγούδι:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης