Οι σκηνές ομοφυλοφιλικού έρωτα και κατανάλωσης ναρκωτικών αφαιρέθηκαν από τη ρωσική κόπια της βιογραφικής ταινίας Rocketman για τον διάσημο ροκ τραγουδιστή Έλτον Τζον, σύμφωνα με τους κριτικούς κινηματογράφου που παρέστησαν χθες στην πρώτη προβολή της στη Ρωσία.

Η εταιρεία διανομής της ταινίας στη Ρωσία Central Partnership παραδέχθηκε στο πρακτορείο TASS πως προέβη σε αυτές τις μετατροπές συμμορφούμενη στη σχετική νομοθεσία, αλλά αρνήθηκε να παράσχει άλλες πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες οι σκηνές με φιλιά, περιπτύξεις και στοματικό έρωτα μεταξύ ανδρών έχουν κοπεί», αναφέρει στο Facebook ο κριτικός Αντόν Ντόλιν, χαρακτηρίζοντας «ανήκουστες» τις περικοπές. Ο ίδιος τόνισε πως άλλαξε ακόμη και το μήνυμα που προβάλλεται στο τέλος της ταινίας: ενώ στην πρωτότυπη κόπια τονίζεται πως ο Έλτον Τζον βρήκε την αγάπη στη ζωή του και ανέθρεψε δύο παιδιά με έναν σύντροφο του ιδίου φύλου, στη ρωσική παραλλαγή τονίζεται μόνον ότι ίδρυσε μία ΜΚΟ κατά του Έιτζ.

Η ταινία Rocketman παρουσιάσθηκε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών και έχει θέμα την ανοδική πορεία στο μουσικό στερέωμα του Έλτον Τζον, έναν από τους πρώτους αστέρες της ροκ που παραδέχθηκαν ανοικτά την ομοφυλοφιλία τους και παρουσιάζει τη μάχη που έδωσε κατά των εθισμών του στα ναρκωτικά, το σεξ και το αλκοόλ.

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση να λογοκριθεί το Rocketman για την ρωσική αγορά», έγραψε ο ίδιος ο βρετανός τραγουδιστής στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το γεγονός ότι ο τοπικός διανομέας έκρινε αναγκαίο να κόψει ορισμένες σκηνές, εμποδίζοντας το κοινό να δει την ταινία έτσι όπως προβλεπόταν να προβάλλεται, αποτελεί μία θλιβερή αντανάκλαση του διχασμένου κόσμου στον οποίο ζούμε και τον σκληρό τρόπο με τον οποίο αυτός αποδέχεται με τόση μικροψυχία τον έρωτα μεταξύ δύο ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλος Ρώσος δημοσιογράφος, που παρακολούθησε την πρώτη προβολή επεσήμανε πως έχουν αποσυρθεί από την ταινία και οι σκηνές που αφορούν κατανάλωση ναρκωτικών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει το κρούσμα αυτό «λογοκρισίας» που «απανθρωπίζει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις» και αξιώνει την προβολή της πρωτότυπης κόπιας της ταινίας στο όνομα του σεβασμού των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διέψευσε πως η υπηρεσία του είναι υπεύθυνη για την αφαίρεση των σκηνών αυτών και όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti «όλα τα αποφάσισε η εταιρεία διανομής». Πάντως από το 2013 τιμωρείται με πρόστιμο κάθε πράξη «προπαγάνδας» του ομοφυλοφιλικού έρωτα στους ανηλίκους.

Πάντως, άλλες ταινίες με σκηνές ομοφυλοφιλικού έρωτα, όπως η τελευταία ταινία για τον τραγουδιστή των Queen Φρέντι Μέρκιουρι, έχουν προβληθεί στη Ρωσία χωρίς περικοπές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης