Μετά από τρία χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει δριμύτερος από τις 17 έως τις 29 Οκτωβρίου επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις και φιλοδοξώντας να αναδείξει ό,τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει σήμερα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης και διευθύντρια του φεστιβάλ Μαρία Κομνηνού. Το 9ο Athens Avant Garde Film Festival (ΑAGFF) θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη και το Exile Room. Η έναρξη θα γίνει με τη νέα ταινία του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, «Το βιβλίο των εικόνων», που θα προβληθεί σε πανελλαδική πρεμιέρα (είσοδος μόνο με προσκλήσεις). Το φιλμ, ένα κινηματογραφικό δοκίμιο με στοιχεία ταινίας τρόμου, στο οποίο ο Γάλλος δημιουργός ενσωματώνει σκληρές εικόνες απ’ όσα συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιστό στις θεματικές που το κοινό αγκάλιασε στα οκτώ χρόνια διεξαγωγής του, με ένα ισχυρό Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και αφιερώματα σε σπουδαίους αβαν-γκαρντ δημιουργούς, αλλά ταυτόχρονα εισάγοντας και νέες ενότητες-έκπληξη, το φετινό φεστιβάλ ιχνηλατεί κινηματογραφικούς δρόμους εκτός πεπατημένης, όπως ακριβώς υπαγορεύει η σινεφίλ καταγωγή του: η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Συνολικά θα προβάλει 100 ταινίες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τέσσερις δωρεάν προβολές για το κοινό.

Στο πρώτο Διαγωνιστικό Τμήμα του 9ου AAGFF που τιτλοφορείται «Aφηγηματικά + όχι», θα δούμε πολυαναμενόμενες ταινίες, όπως τη νέα δουλειά του διακεκριμένου Φιλιππινέζου σκηνοθέτη Λαβ Ντίαζ, το τετράωρο μιούζικαλ «Ο καιρός του διαβόλου», μια σκληρή αλλά ταυτόχρονα ποιητική ροκ όπερα με μαυρόασπρη κινηματογράφηση για το απολυταρχικό στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στις Φιλιππίνες στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα δούμε ακόμα από το «Σοφία Αντίπολις» του Βιρζίλ Βερνιέ, ο οποίος τοποθετεί τη δράση του στην ομώνυμη βιομηχανική περιοχή της Γαλλίας, με επίκεντρο τον θάνατο ενός νεαρού κοριτσιού, μέχρι το «Μίλα» της Γαλλίδας φωτογράφου αρμένικης καταγωγής Βαλερί Mασαντιάν, παλιάς γνώριμης του φεστιβάλ, που παρακολουθεί με την κάμερά της έναν νεανικό έρωτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου απευθύνεται σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς με «φρέσκια» ματιά (First Look/Πρώτη ματιά). Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το χιπ χοπ μιούζικαλ «Με λένε Μαΐσα» του Γκας Κρίγκερ, με θέμα την αστυνομική βία στην Αμερική, και το ντοκιμαντέρ του Φίλιπ Γέντικε «Σκάσε και παίζε πιάνο», με ήρωα τον απρόβλεπτο και πολυτάλαντο μουσικό Τσίλι Γκονζάλες.

Και επειδή… «Mερικοί το προτιμούν μικρό», το 9ο AAGFF υπόσχεται και ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με μικρού μήκους ταινίες. Στην Αθήνα θα είναι η Μάρτα Ματέους για να παρουσιάσει την ταινία της «’Αγανα, ξεραΐλα», αλλά και ο Αλκαίος Σπύρου ο οποίος γύρισε το «Aνίνα» (Ηνωμένο Βασίλειο) μέσα σε ένα πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, χωρίς διαλόγους. Θα δούμε, μεταξύ άλλων, και μια ταινία από τη Σουηδία με τον ‘Αρη Σερβετάλη, το «Όταν πεθάνω θα τελειώσει ο κόσμος» σε σκηνοθεσία Tζένιφερ Ρέινσφορντ.

Η ενότητα «Νυχτερινές ιστορίες» περιλαμβάνει ταινίες-έκπληξη με χιούμορ και απρόσμενη οπτική που υπόσχονται να κάνουν πιο συναρπαστικά τα βράδια των ξενύχτηδων. Ανάμεσά τους η ταινία «Κασάνδρο, ο εξωτικός!» της Μαρί Λοζιέ, στην οποία πρωταγωνιστεί ένας τραβεστί κατσέρ που καταρρίπτει πανηγυρικά όλα τα μάτσο στερεότυπα, και το απολαυστικό μικρό μιούζικαλ «Οι Σκληροί – Το μιούζικαλ της δράσης» του Ντάνιελ Φόγκελμαν το οποίο σατιρίζει τις γνωστότερες ταινίες δράσης.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι ειδικές προβολές που φιλοξενεί εφέτος το φεστιβάλ. Ανάμεσα τους το κινηματογραφικό πορτρέτο της σπουδαίας Γιαπωνέζας καλλιτέχνιδας Γιαγόι Κουσάμα με τίτλο «Κουσάμα – άπειρο» σε σκηνοθεσία Χέδερ Λεντς αλλά και το ντοκιμαντέρ για τον διάσημο φωτογράφο Γκάρι Γουίνογκραντ με τίτλο «Γκάρι Γουίνογκραντ: όλα φωτογραφίζονται» της Σάσα Γουότερς Φράιερ.

Οι μουσικόφιλοι θα έχουν επίσης την τιμητική τους με μια σειρά από ταινίες μουσικής θεματολογίας που καταπιάνονται με διάσημα συγκροτήματα όπως οι Velvet Underground («Οι Velvet Underground παίξαν στο σχολείο μου») και οι Slits («Εδώ για ν’ ακουστώ: η ιστορία των Slits»).

Το φεστιβάλ θα δείξει επίσης σε πανελλαδική πρώτη τις νέες ταινίες του Φιλίπ Γκραντριέ («Ανησυχία»), του Μαρκ Ράπαπορτ («Ο παππούς της Αμερικής») και της Σιαολού Γκουό («Πέντε άντρες κι ένας Καραβάτζιο»), στους οποίους έχει ετοιμάσει μεγάλα αφιερώματα. Οι τρεις αβαν-γκαρντ δημιουργοί θα βρίσκονται στην Αθήνα και θα δώσουν μάστερκλας. Η Ταινιοθήκη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, υπόσχεται παράλληλα ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σκηνογράφο Γιώργο Ζιάκα.

Η αυλαία του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου θα πέσει με την κλασική μαυρόασπρη ταινία «Μπελ Αντόνιο» (Ιταλία-Γαλλία, 1960) του Μάουρο Μπολονίνι, με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Κλαούντια Καρντινάλε, σε σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

  Δείτε το τρέιλερ του φεστιβάλ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης