Το «Cosmic Candy», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ρηνιώς Δραγασάκη, ετοιμάζεται για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Fantastic Fest του Όστιν στο Τέξας. Το αμερικανικό φεστιβάλ, που κλείνει εφέτος τα 15 του χρόνια, θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

To Fantastic Fest, το πιο επιδραστικό φεστιβάλ γύρω από το σινεμά είδους στις ΗΠΑ, συνηθίζει να προβάλλει τα πιο ιδιοσυγκρασιακά και αναπάντεχα φιλμ από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στις ταινίες που έκαναν παγκόσμια πρεμιέρα εκεί είναι τα «There will be Blood» του Πολ Τόμας Αντερσον, «Bone Tomahawk» του Σ. Κρεγκ Ζάλερ και «Frankenweenie» του Τιμ Μπάρτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρηνιώ Δραγασάκη περιγράφει το «Cosmic Candy» ως «μια ταινία για τις καραμέλες που έσκαγαν στο στόμα αλλά με τα χρόνια έγιναν τερηδόνα, για τα ξεχασμένα κάπου παιδιά και τους μόνιμα χαλασμένους ενήλικες. Για όλα αυτά δηλαδή που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε. Για την κάθε εμμονή, την κάθε αλλαγή, την κάθε απώλεια. Για τον Τζον Χιουζ όταν και όπου συναντάει τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Γι’ αυτήν την κοσμική μάζα που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον».

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ταινίας, «τo Cosmic Candy αφηγείται την περιπέτεια της Άννας και της Πέρσας. Η Άννα, μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας, αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, την Πέρσα, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του μπαμπά της. Κολλημένη πάνω από μια δεκαετία στο πολύχρωμο συνθετικό περιβάλλον του σουπερμάρκετ – που ίδρυσε ο πατέρας της πριν πεθάνει – η Άννα δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με την υπερκινητική και ενθουσιώδη Πέρσα, πόσο μάλλον να τη βοηθήσει να βρει τον δικό της πατέρα.

Σε έναν κόσμο που αν είναι να κλέψεις, κλέβεις πάντα το λάθος αμάξι, που οι συγγενείς σου μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από ταινίες τρόμου και τα ζαχαρωτά κάτι έχουν να σου πουν για τη ζωή, η Άννα και η Πέρσα θα ανέβουν σε ένα ρόλερ κόστερ που θα διαπεράσει όλα τα κινηματογραφικά είδη, από τα road movies στις παιδικές περιπέτειες και από τα διαστημικά στις ρομαντικές κομεντί. Μαζί θα ανακαλύψουν κάτι ζεστό και τρυφερό στο αχανές, παγωμένο διάστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ‘Αννα υποδύεται η Μαρία Κίτσου, στον πρώτο της πρωταγωνιστικό κινηματογραφικό ρόλο και την μικρή Πέρσα, η Μάγια Πιπερά. Το σενάριο του «Cosmic Candy» υπογράφουν η Κατερίνα Κακλαμάνη και η Ρηνιώ Δραγασάκη. Στην ταινία η οποία είναι μία παραγωγή των Βlonde, Εx Νihilo, Faliro House, ΕΚΚ και ΕΡΤ, συμμετέχουν επίσης οι : Κίμωνας Κουρής, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Δρόσος, Φώτης Θωμαϊδης, Εύη Δοβέλου, Elena Mirtchofska και Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

Η Ρηνιώ Δραγασάκη σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα και ντοκιμαντέρ στην Βαρκελώνη. Έχει εργαστεί στο χώρο του σινεμά και της τηλεόρασης και έχει γράψει και σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού και μια μεγάλου μήκους ταινία.

Η μικρού μήκους της, «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» επιλέχθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως τα Clermont – Ferrand, Sao Paulo, Chicago, Edinburgh κ.α. Κέρδισε το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας 2012 από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και ακόμα τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας. Η ταινία επίσης προβλήθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια Canal + στην Γαλλία και SBS στην Αυστραλία.

Το «Προαύλιο» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου ήταν υποψήφιο για την Κρυστάλλινη Άρκτο, καθώς επίσης ήταν και η μια από τις πέντε υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους 2014 από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η ταινία επιλέχθηκε από πολλά Διεθνή Φεστιβάλ (Guanajuato, Edinburgh, Dresden, Brest κτλ) και διακρίθηκε για την πειραματική της φόρμα.

H ελληνογαλλική συμπαραγωγή «Cosmic Candy» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, το σενάριο της οποίας είχε επιλεχθεί να συμμετέχει στο Sundance If Instabul Screenwriter’s Lab. Το 2019, η Ρηνιώ Δραγασάκη συμμετείχε στην έκθεση του εικαστικού Στέφανου Ρόκου, στο Μουσείο Μπενάκη, με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Στέφανος Ρόκος: Nick Cave & The Bad Seeds/No More Shall We Part, 14 πίνακες, 17 χρόνια μετά». Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο development της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας με τίτλο «Πανελλήνιος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης