Σαν σήμερα στις 10 Ιουνίου του 1922 γεννήθηκε η θρυλική ηθοποιός Τζούντι Γκάρλαντ, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στον χώρο της υποκριτικής τέχνης.

Γεννήθηκε ως Φράνσις Ήθελ Γκαμ στο Γκραντ Ραπιδύ, στη Μινεσότα. Η ίδια ήταν το νεότερο παιδί της Ήθελ Μάριον και του Φράνσις Αβέντ «Φρανκ» Γκαμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χώρο του θεάματος μπήκε από πολύ νωρίς κι όλος ο κόσμος τη γνώρισε ως Ντόροθι, στην ταινία «Ο μάγος του Οζ». Στα 14 της ο ρόλος αυτός την απογείωσε. Την έκανε διάσημη. Το ταλέντο της φάνηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ταινίας κι ήταν η αγαπημένη πρωταγωνίστρια όλων των μικρών παιδιών, που μεγάλωσαν με αυτήν την ταινία.

Ήταν φημισμένη για τη φωνή της και προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή καθ όλην τη διάρκεια της καριέρας της, η οποία διήρκεσε πάνω από σαράντα χρόνια, ως μια ηθοποιός σε μουσικούς και δραματικούς ρόλους στη σκηνή και στην οθόνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:

Ξεκίνησε την καριέρα της στο στούντιο της MGM όπου εκεί συνέχισε έως τον θάνατό της. Αρχικά ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια μαζί με τις αδερφές της, και στη συνέχεια μόνη της χωρίς αυτές.

Έλαβε ένα Βραβείο Όσκαρ Τζουβενίλ και κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα καθώς και ένα βραβείο Γκράμι και ένα ειδικό βραβείο Τόνι.

Προτάθηκε για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για τον ρόλο της στο ριμέικ« Ένα Αστέρι Γεννιέται» και για Όσκαρ Καλύτερου Υποστηρικτικού Ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία του 1961 «Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης». Παραμένει η νεότερη νικήτρια (στο τριακοστό ένατο έτος της ηλικίας της τότε) του Βραβείου Σέσιλ Ντε Μιλ για Ισόβιο Επίτευγμα στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Παρά τις επαγγελματικές τις επιτυχίες, η Τζούντι Γκάρλαντ πάλεψε υπερβολικά στην προσωπική της ζωή, ξεκινώντας από την παιδική της ηλικία. Παντρεύτηκε πέντε φορές, με τους τέσσερις γάμους να καταλήγουν σε διαζύγιο. Επίσης πάλεψε με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, τα οποία την οδήγησαν στον θάνατο, στην ηλικία των 47.


Μίκεϊ Ντινς – Τζούντι Γκάρλαντ

Στις 22 Ιουνίου 1969, η Τζούντι Γκάρλαντ βρέθηκε νεκρή από τον Μίκεϊ Ντινς στο μπάνιο του ενοικιαζόμενου σπιτιού τους στην Τσέλσι, στο Λονδίνο. Ο δικαστής ερευνών, Γκεΐβιν Θάρντσον επισήμανε στον Tύπο ότι η αιτία θανάτου ήταν υπερβολική δόση ναρκωτικών. Επίσης επισήμανε ότι ο θάνατος της ήταν ατύχημα.

Είχε τρία παιδιά, τη Λάιζα Μινέλι, τη Λόρνα Λουφτ και τον Τζόζεφ Λουφτ.


Λάιζα Μινέλι -Τζούντι Γκάρλαντ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης