Το περασμένο Σάββατο, λαός συνέρευσε στο Γκραν Παλέ στις Κάννες για να δει τη Σάλμα Χάγιεκ, την Κέιτ Μπλάνσετ και άλλες 80 γυναίκες που στήθηκαν στο κόκκινο χαλί για να θυμίσουν την απουσία ισότητας των δύο φύλων στο φεστιβάλ. Ήταν 82 συνολικά, όσες και οι γυναίκες σκηνοθέτιδες που, από το 1947, σκηνοθέτησαν ταινίες που διαγωνίστηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Νομίζω ότι μιλάμε πολύ» είπε, σύμφωνα με το βρετανικό Elle, η Χάγιεκ στην εκδήλωση Kering-Variety Women in Motion, «αλλά, αυτή η εικόνα, ναι, έμοιαζε σαν να είμαστε πολλές, αλλά ήμασταν ένας τόσο μικρός αριθμός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει προσωπικούς λόγους η Σάλμα να ζητά να αλλάξει αυτή η ανισότητα φύλων. Έχει υποστηρίξει ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν την παρενόχλησε σεξουαλικά στη διάρκεια των γυρισμάτων της «Φρίντα» το 2002: «Η γκάμα εργαλείων του για να πείθει ήταν από γλυκόλογα μέχρι εκείνη τη φορά που σε μια έκρηξη είπε αυτές τις τρομακτικές κουβέντες “θα σε σκοτώσω, μη σου περνάει απ’ το μυαλό ότι δεν μπορώ να το κάνω”» (βεβαίως ο Γουάινστιν έχει αρνηθεί το συμβάν).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι προτείνει στις γυναίκες ότι «τώρα είναι ο καιρός να δράσουμε» για να αντιμετωπίσουμε τη μη ισορροπία εξουσίας, η Σάλμα υπογράμμισε ότι, ως παραγωγός η ίδια, ασχολείται έντονα με το να βάζει γυναίκες τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα, αλλά δεν μπορεί να βρει αρκετές γυναίκες σεναριογράφους και σκηνοθέτες. Τόνισε, επίσης, ότι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που κρατά τις γυναίκες έξω από τη βιομηχανία του κινηματογράφου είναι η διαφορά στις απολαβές (υπέρ των ανδρών).

Συνέστησε υπομονή – και επιμονή – και προειδοποίησε ότι η αλλαγή σε αυτό θα πάρει χρόνο. Και το συνέκρινε με το να θέλεις να χάσεις 20 κιλά τη μέρα. Το πρόβλημα είναι ότι «πριν, ήμασταν σε μια αδράνεια αποδοχής (αυτής της κατάστασης)…θα έπρεπε να είχαμε θυμώσει νωρίτερα. Θα έπρεπε να είχαμε μαζευτεί όλες μας, νωρίτερα» κατέληξε η Σάλμα Χάγιεκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης