H 92η τελετή απονομής των Όσκαρ είναι γεγονός και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο κόκκινο χαλί, του Dolby Theatre.

Εύλογα, η εφετινή απονομή έχει έντονο ενδιαφέρον, αφού η ταινία «Joker» του Τοντ Φίλιπς με 11 υποψηφιότητες ηγείται της οσκαρικής κούρσας ενώ  ακολουθούν το «1917», ο «Ιρλανδός» και το» Κάποτε στο Χόλιγουντ» με 10 υποψηφιότητες. Στα αξιοσημείωτα η Σκάρλετ Γιόχανσον με τη διπλή υποψηφιότητα. Μια διπλή υποψηφιότητα που έρχεται στα Όσκαρ 2020, έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια (η τελευταία φορά ήταν το 2008). Η Σκάρλετ Γιόχανσον επομένως θα διεκδικήσει στα Όσκαρ 2020 το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου με την ταινία «Ιστορία γάμου» και το Όσκαρ β’ Γυναικείου Ρόλου με την ταινία «JoJo Rabbit».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, διασημότητες και προσωπικότητες του κινηματογράφου, άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς στο Dolby Theater όπου εκατοντάδες φωτογράφοι είχαν παραταχθεί για να τους απαθανατίσουν.

Kristin Cavallari
Από τις πρώτες που εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί ήταν η ηθοποιός και παρουσιάστρια Kristin Cavallari.

Το μοντέλο Lily Aldridge

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηθοποιός Mario Lopez

Ο Brad Goreski,αριστερά και ο Billy Porter

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Παράσιτα», Μπονγκ Τζουν-χο έφτασε στο Dolby Theater.

Ο George MacKay, αριστερά, και ο  Dean-Charles Chapman

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο του «1917» του Σαμ Μέντες έκανε την εμφάνιση του στο κόκκινο χαλί.

Questlove, αριστερά και ο Spike Lee

Το «αντίο» του Σπάικ Λι στον Κόμπι Μπράιαντ

Φόρο τιμής στον αδικοχαμένο πρώην αστέρα του NBA, Κόμπι Μπράιαντ απέτισε ο δημοφιλής σκηνοθέτης Σπάικ Λι, φορώντας ένα κοστούμι στα χρώματα των Λέικερς, με τον αριθμό «24».

Η renée zellweger

Η Zazie Beetz, αριστερά, και ο  David Rysdahl

The cast της ταινίας «Parasite»

Η Ιντίνα Μενζέλ,η οποία θα ερμηνεύσει live απόψε το υποψήφιο τραγούδι της «Into the Unknown» από το «Frozen II», μόλις έφτασε στο Dolby Theater με τον σύζυγο της Aaron Lohr.

Ο Rodrigo Prieto και η  Monica Prieto

Ο Kerri Higuchi και η John Cho

Regina King

Το παιδί-θαύμα Julia Butters

Roman Griffin Davis αριστερά and Archie Yates

Οι μικροί πρωταγωνιστές της ταινίας «Jojo Rabbit».

Ο Gerard Butler

Η Billie Eilish

Ο Jonathan Pryce

Ο Jonathan Pryce είναι υποψήφιος για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο στην ταινία «Οι δύο Πάπες».

Al Pacino και Robert De Niro στο κόκκινο χαλί

Η Sigourney Weaver

H Penelope Cruz  στο κόκκινο χαλί

Η Laura Dern

O Αντόνιο Μπαντέρας, ο οποίος είναι υποψήφιος για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο στην ταινία «Πόνος και δόξα».

 O joaquin phoenix, ο οποίος είναι το μεγάλο φαβορί για το όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στην ταινία «Joker».

Η Olivia Colman

Η Greta Gerwig

O Brad Pitt

Ο Brad Pitt, ο οποίος είναι υποψήφιος για το όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου στην ταινία «Κάποτε… στο Χόλιγουντ».

Scarlett Johansson

H εκθαμβωτική Scarlett Johansson, η οποία θα διεκδικήσει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου με την ταινία «Ιστορία γάμου» και το Όσκαρ β’ Γυναικείου Ρόλου με την ταινία «JoJo Rabbit».

Έναρξη με Janelle Monae και… όλους τους πρωταγωνιστές

Η ενενηκοστή δεύτερη τελετή των βραβείων Όσκαρ, των κορυφαίων τιμητικών διακρίσεων του αμερικανικού κινηματογράφου, άρχισε το βράδυ της Κυριακής (τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) με μια εκκεντρική ερμηνεία της Τζανέλ Μονέ, τραγουδίστριας και ακτιβίστριας, με Τζόκερ να χορεύουν στους ρυθμούς ενός τραγουδιού από το φιλμ «Ένας υπέροχος γείτονας» (A beautiful day in the neighborhood).

Η αμερικανική ακαδημία των τεχνών και των επιστημών του κινηματογράφου απονέμει συνολικά 24 χρυσά αγαλματίδια σε αυτήν την τελετή, στην οποία το «1917», πολεμική ταινία του Bρετανού Σαμ Μέντες, και τα «Παράσιτα» του Nοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο θεωρούνται μεταξύ των μεγάλων φαβορί.

Η βραδιά πάντως άνοιξε με το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου, το οποίο κέρδισε ο 56χρονος Μπραντ Πιτ — είναι το πρώτο του αγαλματίδιο για ρόλο στη μεγάλη οθόνη, έχει πάντως κερδίσει ένα ως παραγωγός το 2014 — για την ερμηνεία του στο φιλμ «Κάποτε στο Χόλιγουντ» (Once Upon a Time in Hollywood) του Κουέντιν Ταραντίνο.

Ο Μπράντ Πιτ ευχαρίστησε τον Κουέντιν Ταραντίνο για την ταινία που έκανε, ενώ αναφέρθηκε στον φίλο του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που συμπρωταγωνιστούν στην ταινία «Κάποτε… στο Χόλιγουντ».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του στην πρώτη του απονομή χρυσού αγαλματιδίου, αναφέρθηκε στα παιδιά του, τονίζοντας πως τα λατρεύει και κάνει τα πάντα γι’ αυτά.

Ακόμη η παραγωγή του στούντιο Pixar (Ντίσνεϊ) «Η ιστορία των παιχνιδιών 4» (Toy Story 4) απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation, όπως εξάλλου και η τρίτη της σειράς το 2011. Αυτό είναι το δέκατο Όσκαρ το οποίο αποσπά το στούντιο Πίξαρ αφότου δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη κατηγορία, το 2002.

Όσκαρ  Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Brad Pitt για την ταινία «Κάποτε στο Χόλιγουντ».

 

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στο «Toy Story 4»

Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στο «Hair Love»

Πρωτότυπο Σενάριο στους Μπονγκ Τζουν-Χο και Χαν Τζιν-Γουον για την ταινία «Παράσιτα»

Διασκευασμένο Σενάριο στον Τάικα Γουαϊτίτι, «Jojo Rabbit»

 Όσκαρ για ταινία μικρού μήκους: The Neighbor’s Window

Όσκαρ για Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Once Upon a Time in Hollywood

Όσκαρ για καλύτερα κουστούμια στην Jacqueline Durran για τα εντυπωσιακά κοστούμια της ταινίας  Little Women.

Η ταινία «Αμερικανικό εργοστάσιο» (American Factory), που παρήγαγε το νεότευκτο στούντιο των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα για λογαριασμό του Netflix, σε σκηνοθεσία της Τζούλιας Ράικερτ και του Στίβεν Μπόγκναρ, και καταγράφει τι συνέβη στους απολυμένους εργαζόμενους μιας αυτοκινητοβιομηχανίας στο Οχάιο το 2008, την περίοδο της ύφεσης στις ΗΠΑ, κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στην 92η τελετή των βραβείων Όσκαρ.

Το συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του Ομπάμα με το Netflix αποτελεί πρωτιά για οποιονδήποτε πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου. Η πιο κοντινή σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, το ντοκιμαντέρ του οποίου «Μια άβολη αλήθεια» (An Inconvenient Truth) είχε κερδίσει Όσκαρ το 2007.

Στο μεταξύ, τα «Παράσιτα» (Parasite) του Μπονγκ Τζουν Χο έκαναν καλή αρχή, αποσπώντας το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, ένα από τα έξι που διεκδικεί. Το κορυφαίο βραβείο για το οποίο διαγωνίζεται αυτή η νοτιοκορεάτικη μαύρη σάτιρα είναι αυτό της καλύτερης ταινίας, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ στα Όσκαρ ξενόγλωσση ταινία.

Εξάλλου η ταινία «Τζότζο» (Jojo Rabbit), σάτιρα στην οποία πρωταγωνιστεί ένας μικρός ναζί που ανακαλύπτει ότι η μητέρα του κρύβει στο σπίτι τους μια εβραιοπούλα, απέσπασε το βραβείο καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου.

Όσκαρ για καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς: American Factory

Όσκαρ για Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους: «Life Overtakes Me», Kristine Samuelson, John Haptas

Β’ Γυναικείος Ρόλος στη Λόρα Ντερν για την ταινία «Marriage Story».

«Αυτό είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που μου έκαναν ποτέ», είπε η Ντερν, που κλείνει τα 53 της σήμερα (Δευτέρα), παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Η κόρη του επιτυχημένου ηθοποιού Μπρους Ντερν και της Ντάιαν Λαντ αφιέρωσε το βραβείο στην 84χρονη μητέρα της, η οποία τη συνόδευσε στην τελετή απονομής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης