Τα 70ά γενέθλιά του γιόρτασε την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ιερό τέρας της έβδομης τέχνης και διεθνής κινηματογραφικός σταρ, αιώνιος καλοφαγάς και μπον βιβέρ, ο Ντεπαρντιέ γοήτευσε τη Γαλλία και στη συνέχεια όλο τον κόσμο στα 50 χρόνια της καριέρας του.

Χαρακτήρας πληθωρικός και απρόβλεπτος, ο Ντεπαρντιέ έπαιξε σε πλήθος ταινιών, από τον νεαρό περιθωριακό στην ταινία «Ο χορός των διεφθαρμένων» έως τον απολαυστικό Οβελίξ, τον διαχρονικό Σιρανό ντε Μπερζεράκ και τον Γιάννη Αγιάννη στους «Αθλίους», δοκιμάζοντας όλα τα στυλ και σήμερα συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τίποτε δεν προμήνυε ότι αυτό το αγόρι που προερχόταν από φτωχή οικογένεια θα γινόταν ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1948 στο Σατορού. Ο πατέρας του ήταν φανοποιός και η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά. Ο νεαρός Ζεράρ είχε δυσκολίες στο σχολείο και αποφάσισε να το παρατήσει στα 13 του.

Άρχισε να κάνει μικροδουλειές, έχοντας μια δύσκολη εφηβεία κατά την οποία έκανε κλοπές και λαθρεμπόριο. Εργάστηκε σε πλαζ, σε τυπογραφείο, ως σωματοφύλακας εκδιδόμενων γυναικών, πειραματίστηκε σε διάφορα επαγγέλματα χωρίς να βρει τον δρόμο του.

Το 1963, σε ηλικία 15 ετών, αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Πηγαίνει στο Παρίσι όπου αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής και γνωρίζει την ηθοποιό Ελιζαμπέτ Γκινιό, την οποία παντρεύτηκε το 1970. Κόρη καλής και ευκατάστατης οικογένειας, η Γκινιό τον εισάγει στο περιβάλλον της αστικής τάξης, του γνωρίζει μερικά μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου και τον προτρέπει να διαβάσει και να παρακολουθήσει μαθήματα ορθοφωνίας. Οι κόποι του ανταμείβονται. Ο Ντεπαρντιέ παίρνει τον πρώτο του ρόλο στην ταινία «Le cri du cormoran le soir au-dessus des jonques» του Μισέλ Οντιάρ. Μια νέα ζωή ανοίγεται μπροστά του. Πληθαίνουν οι εμφανίσεις του στις ταινίες μεγάλου μήκους και το ταλέντο του αποκαλύπτεται στο ευρύ κοινό χάρη στην ταινία «Les Valseuses» (“Ο χορός των διεφθαρμένων”) του Μπερτράν Μπλιέ, που ήταν μεγάλη επιτυχία και έκανε τον Ντεπαρντιέ πασίγνωστο. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός εξερευνά όλους τους ορίζοντες και αποδεικνύει ότι ξέρει εξίσου καλά να κάνει τον θεατή να γελάσει και να κλάψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κερδίζει το πρώτο του βραβείο Σεζάρ το 1981 για την ερμηνεία του στην ταινία «Le Dernier Metro» (“Το τελευταίο μετρό”), του Φρανσουά Τριφό και αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται διάσημος παγκοσμίως. Βραβεύεται στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας, στο British Film Institute, γοητεύεται από το Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1990. Κερδίζει τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία «Green Card» (“Πράσινη κάρτα”, 1991) και στη συνέχεια μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου στην ταινία «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» την ίδια χρονιά.

Στη Γαλλία, ο ηθοποιός γοητεύει τους κριτικούς και το κοινό. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κερδίζει 15 υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ και βραβεύεται από το Φεστιβάλ των Καννών. Από εμπορικής πλευράς, ο Ντεπαρντιέ είναι ένας από τους ηθοποιούς του οποίου οι ταινίες γεμίζουν τους κινηματογράφους, κυρίως χάρη στον ρόλο του Οβελίξ, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Το 2019, θα πρωταγωνιστεί στη γαλλική κωμωδία «Convoi exceptionnel», του Μπερτράν Μπλιέ, του σκηνοθέτη με τον οποίο ο Ντεπαρντιέ ξεκίνησε την καριέρα του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης