Ο Μεξικανός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός, Μίτσελ Φράνκο θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο διαγωνιστικό τμήμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο.

Ο Φράνκο γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικό το 1979.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγινε γνωστός στο κινηματογραφικό κοινό ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός των ταινιών «After Lucia» (Μετά τη Λουτσία) αποσπώντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» (Un Certain Regard) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2012 και «Chronic» (Το Χρονικό μιας Αθωότητας) κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών το 2015.

Ο Φράνκο ήταν παραγωγός της ταινίας «600 Miles» που σκηνοθέτησε ο Γκάμπριελ Ριπστάιν και απέσπασε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2015 και της ταινίας «From Afar» (Από Μακριά) σε σκηνοθεσία Λορένσο Βίγας που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Ο Μίτσελ Φράνκο μέσω της εταιρείας του Lucia Films ετοιμάζει τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοινό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο θα έχει την ευκαιρία να δει την πιο πρόσφατη ταινία του, το δράμα «April’s Daughter» που προβλήθηκε εφέτος στο Φεστιβάλ των Καννών και κέρδισε το βραβείο της «Ένα Κάποιο Βλέμμα» της Επιτροπής.

Το 23ο Φεστιβάλ του Σαράγεβο, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με επίκεντρο την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνεται φέτος στις 11-18 Αυγούστου.

Στο εφετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσεται ειδικό αφιέρωμα με ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη με βάση την Κοπεγχάγη, Τζόσουα Οπενχάιμερ.

Οι ταινίες του «Η όψη της Σιωπής» και «Η πράξη του φόνου» θα προβληθούν στο πρόγραμμα « Αντιμετωπίζοντας το παρελθόν» που μέχρι τώρα παρουσίαζε κυρίως ντοκιμαντέρ από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχουν θέμα τους πολέμους των δεκαετιών του 1990 στα Βαλκάνια και τις συνέπειές τους.

Γεννημένος στο Όστιν του Τέξας ο Οπενχάιμερ έκανε ντεμπούτο με το ντοκιμαντέρ «Η Πράξη του Φόνου» που ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία Όσκαρ το 2012 και κέρδισε 72 διεθνή βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας και το Βραβείο Κοινού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν πρώην εκτελεστές που έδρασαν στην Ινδονησία στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν η κυβέρνηση της χώρας ανατράπηκε με πραξικόπημα και αναπαριστούν με τη μορφή ταινίας και θεατρικού έργου τους φόνους που διέπραξαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης