Του Παύλου Κρούστη

Μια ιδιαίτερα αναμενόμενη τηλεοπτική σειρά για το 2017 είναι το LEGION. Πρόκειται για παραγωγή βασισμένη στα κόμικ της Marvel, που τοποθετείται στο σύμπαν των X-Men και φαίνεται αρκετά… διαφορετική από αυτά που έχουμε δει ως τώρα. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δ.Τ.:

«Η νέα δημιουργία του Noah Hawley (Fargo) , «LEGION», κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την Αμερική αποκλειστικά στο FOX! Η σειρά Legion είναι η πρώτη συμπαραγωγή των FX Productions και Marvel Television.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
© Legion. Copyright FX Productions

Το «LEGION», βασισμένο σε ομώνυμο κόμικ της Marvel από τους Chris Claremont και Bill Sienkiewicz, αφηγείται την ιστορία του David Haller (Dan Stevens), ενός προβληματικού νεαρού που μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από άνθρωπος. Ο David είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια ως παιδί και μπαινοβγαίνει σε ψυχιατρικές κλινικές όλη του τη ζωή. Τώρα, στα 30 του και έχοντας μπει σε ίδρυμα για μια ακόμα φορά, ο David χάνει τον εαυτό του στη ρουτίνα της δομημένης καθημερινότητας της ζωής στο νοσοκομείο: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, συνεδρίες, φάρμακα, ύπνος.

Ο David ξοδεύει τον υπόλοιπο χρόνο του παραμένοντας σιωπηλός δίπλα στην πολυλογού φίλη του Lenny (Aubrey Plaza), μια ασθενή της οποίας ο αιώνιος εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ δεν έχει καταφέρει να δαμάσει την ατελείωτη αισιοδοξία της ότι η ζωή της πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο. Το ευχάριστο μούδιασμα της καθημερινότητας του David αναστατώνεται με την άφιξη μιας όμορφης και προβληματικής νέας ασθενούς με το όνομα Syd (Rachel Keller). Νιώθοντας μια ανεξήγητη έλξη ο ένας για τον άλλον, ο David και η Syd βιώνουν μια καταπληκτική σχέση, μετά από την οποία ο David πρέπει να αντιμετωπίσει τη συγκλονιστική πιθανότητα ότι οι φωνές που ακούει και τα οράματα που βλέπει μπορεί να είναι αληθινά.

Ο David, ένας κυνηγημένος άνθρωπος, δραπετεύει από το νοσοκομείο και αναζητά καταφύγιο στην αδερφή του Amy (Katie Aselton). Αλλά η ανησυχία της Amy για τον αδερφό της μπλοκάρεται από την επιθυμία της να προστατεύσει την τέλεια εικόνα της ζωής που έχει χτίσει για τον εαυτό της. Τελικά, η Syd οδηγεί τον David στη Melanie Bird (Jean Smart), μια τρυφερή αλλά απαιτητική ψυχολόγο με κοφτερό μυαλό και αντισυμβατικές μεθόδους. Μαζί με την ομάδα της, τον Ptonomy (Jeremie Harris), την Kerry (Amner Midthunder) και τον Cary (Bill Irwin), πρόκειται να οδηγήσει τον David σε έναν απίστευτο κόσμο με νέες δυνατότητες.»


© Legion. Copyright FX Productions

Το LEGION δεν είναι X-Men. Το LEGION δεν είναι Daredevil. Ούτε πρόκειται για το αντίστοιχο “Agents of SHIELD”. Το LEGION είναι κάτι άλλο. Ο δημιουργός της σειράς έχει δώσει την… ιδιαίτερη σειρά Fargo, και το κατά πόσο οι επιρροές αυτές είναι εμφανείς στο LEGION θα αποτελέσει θέμα προς συζήτηση ανάμεσα στους φαν. Το LEGION δεν έχει ανάγκη να συνδεθεί άμεσα με το σύμπαν των X-Μen για να τραβήξει τα βλέμματα: Απλά επιλέγει άλλες δικές του οδούς.

Πρόκειται για έναν ήρωα κόμικ που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό και αυτό δείχνει την τάση της Marvel και της Fox να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Και αυτό σίγουρα το πετυχαίνουν.

Όμως σε ποιον απευθύνεται η σειρά; Αυτή ήταν η βασική μας απορία καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου που βλέπαμε. Απευθύνεται μεν σε ενήλικο κοινό, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για μια σειρά που θα συνδεθεί -πιθανότατα- με το κινηματογραφικό σύμπαν των X-Men. Μιλάμε στην ουσία για ένα ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία dramedy, στο οποίο τον ρόλο του πρωταγωνιστή έχει… η αριστουργηματική σκηνοθεσία.

© Legion. Copyright FX Productions

Η σειρά τοποθετείται μες στο μυαλό του βασικού ήρωα και για αυτό ο θεατής δεν μπορεί να αντιληφθεί ευκρινώς πού τοποθετείται χρονικά. Ακόμα πιο θολή είναι η εικόνα της «πραγματικότητας» της σειράς: Τι ισχύει, τι έχει συμβεί στο παρελθόν και τι ακριβώς γίνεται μέσα στο κεφάλι του David;

Χρησιμοποιώντας τεχνάσματα, εμφανείς επιρροές από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» και μια ατμόσφαιρα ψυχιατρείου αλά «Φωλιά του Κούκου» που δανείζεται επίσης κάποια γκροτέσκ στοιχεία από το «Twin Peaks», το κατά βάση υπερηρωϊκό LEGION αποκτά μια δική του ψυχεδελική διάθεση.

Τεχνικά, η άρτια φωτογραφία δένει υπέροχα με τη σκηνοθεσία του Hawley, ενώ οι ερμηνείες παρασύρουν τους θεατές στην παράνοια μέσω της γκάφας, των κωμικών στιγμών (σ.σ.: παρά το «ψυχιατρικό» σκηνικό, υπήρχαν αρκετές) και του… άβολου χιούμορ των ηρώων. Αξίζει να κάνουμε αναφορά στο ιδιαίτερα ταιριαστό licensed soundtrack που μεταφέρει τη διάθεση της στιγμής.

© Legion. Copyright FX Productions

Το πρώτο επεισόδιο κινήθηκε προς μια κατεύθυνση που δείχνει ότι το LEGION ίσως ντρέπεται που απευθύνεται σε nerds και προσπαθεί να τραβήξει τα βλέμματα πιο «ώριμου» κοινού, αφήνοντας πίσω του τις blockbuster-ιές και προτιμώντας να δείξει τις «χρωματιστές» καταβολές του σε ένα φουλαρισμένο από δράση μονοπλάνο προς το τέλος.

Ο David ακόμα πιστεύει ότι είναι τρελός. Δεν έχει καταλάβει ότι έχει υπερδυνάμεις. Όπως ακριβώς και το πρώτο επεισόδιο ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι σειρά με superheroes. Επιτηδευμένο ή όχι, σίγουρα αποτελεί μια διαφορετική πρόταση από τα καθιερωμένα.

To Legion κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στο κανάλι FOX στις 9 Φεβρουαρίου, 22:40.

Το FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω COSMOTE TV, Nova, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.

Τα νέα επεισόδια «LEGION» θα είναι επίσης διαθέσιμα on demand μέσω FOX Play

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης