Το Mεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου ενώ η πρωταγωνίστρια του Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.
Το «The Favourite», η νέα ταινία εποχής του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα -το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Ο Έλληνας σκηνοθέτης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, ιδιαίτερα τις τρεις απίθανες γυναίκες που πρωταγωνιστούν στην ταινία του, Ολίβια Κόλμαν, Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Λάνθιμος έφυγε με βραβείο από τη Βενετία, καθώς το 2011 οι «Άλπεις» είχαν κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου. Στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Βενετίας ο Γιώργος Λάνθιμος είχε δηλώσει για το «The Favourite»: «Η ταινία εστιάζει σε τρεις γυναίκες που είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι, ενώ η αντρική ματιά στο σινεμά βλέπει τις γυναίκες ως συζύγους, γκόμενες, αντικείμενα του πόθου. Εμείς πλάσαμε πολυδιάστατες, υπέροχες, εφιαλτικές γυναίκες. Σύνθετες, όπως κάθε άνθρωπος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη διάκριση που απέσπασε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στην 75η Μόστρα, καθώς η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας της διοργάνωσης. «Είμαι υπερβολικά συναισθηματική» παραδέχτηκε η ηθοποιός ευχαριστώντας την Έμα Στόουν, τη Ρέιτσελ Βάις και ειδικά τον Γιώργο Λάνθιμο που της έδωσε τον ρόλο που τόσο αγάπησε.

«Λάτρεψα κάθε δευτερόλεπτο αυτής της συνεργασίας» είπε η Κόλμαν και στη συνέχεια δήλωσε, στα ιταλικά, τον έρωτά της για τη Βενετία και ευχαρίστησε την πόλη που αγάπησε την ταινία.

Λίγα λόγια για το «The Favourite»

Έναν χρόνο μετά τον «Φόνο του Ιερού Ελαφιού», ο Λάνθιμος σκηνοθετεί για πρώτη φορά μετά από καιρό ένα σενάριο που δεν συνυπογράφει ο ίδιος με τον μόνιμο συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου, αλλά οι Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κόσμος των γυναικών στις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου είναι σύνθετος, υπέροχος, περίπλοκος. Ακόμα πιο περίπλοκες οι σχέσεις τους. Ακριβώς το ίδιο Ισχύει και για τις τρεις πρωταγωνίστριές του στη νέα του ταινία «The Favourite».

Η τρίτη αγγλόφωνη ταινία του σκηνοθέτη έχει ως πρωταγωνίστριες τρεις ηθοποιούς-βαρύ πυροβολικό του κινηματογράφου, την Έμα Στόουν, τη Ρέιτσελ Βάις και την Ολίβια Κόλμαν και μας μεταφέρει πολλά χρόνια πίσω, στον πόλεμο της Βρετανίας με τη Γαλλία στις αρχές του 18ου αιώνα, αναλύοντας σε βάθος τη γυναικεία φύση και σχολιάζοντας το «πώς κάποιοι λίγοι άνθρωποι, ανάλογα με τις απόψεις τους και τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, λάμβαναν αποφάσεις που επηρέαζαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται στις αρχές του 18ου αιώνα, με την Αγγλία να βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Σε κάθε περίπτωση, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά παραμένουν δημοφιλή «σπορ» ανάμεσα στους γαλαζοαίματους.

Η εύθραυστη βασίλισσα Αν καταλαμβάνει τον θρόνο και η στενή της φίλη Σάρα κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της Αν. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Αμπιγκέιλ, φτάνει στο παλάτι, γίνεται αμέσως η αγαπημένη της Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Αμπιγκέιλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες.

Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο τον χρόνο της Σάρα, η Αμπιγκέιλ παίρνει τη θέση της Σάρα ως η πιο στενή φίλη της βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, κανέναν άντρα και καμία πολιτική να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο της. Με φόντο το παλάτι και τη βασιλική πολυτέλεια οι τρομακτικές αυτές προσωπικότητες εκδικούνται, θριαμβεύουν και πράττουν με τον μοναδικό τρόπο που ο Λάνθιμος αναδεικνύει τα ζητήματα της οικογένειας της σεξουαλικότητας και της εξουσίας.



Δείτε το τρέιλερ:

Η επίσημη έξοδος της ταινίας  στις αίθουσες θα πραγματοποιηθεί  στις 23 Νοεμβρίου.
Το ελληνικό σινεμά στη Μόστρα
Το 1980 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε την ταινία «Μεγαλέξαντρος», που τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ της Βενετίας, το πρώτο μεγάλο βραβείο για τον σκηνοθέτη. Στην ταινία του αυτή ο Αγγελόπουλος χρησιμοποιεί την ιστορία ενός ληστή των αρχών του 20ού αιώνα για να καταπιαστεί με το πρόβλημα του σοσιαλισμού και των διαφόρων ιδεολογικών συγκρούσεων στον χώρο της Αριστεράς.
«Μεγαλέξαντρος»
Επίσης το 1988 με το «Τοπίο στην Ομίχλη»  μία μεταφυσική ταινία δρόμου, μια υπαρξιακή Οδύσσεια δύο νεαρών παιδιών που αναζητούν τον πατέρα τους, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος βραβεύτηκε με τον Αργυρό Λέοντα του Φεστιβάλ της Βενετίας.
.
Τοπίο στην Ομίχλη
Η Μπιενάλε της Βενετίας, δεν έχει κρύψει τα τελευταία χρόνια την αδυναμία της στο νέο ελληνικό σινεμά, αφού έχει βραβεύσει αρκετές ελληνικές συμμετοχές.

Στην κορυφή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας βρέθηκε το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, το 2013 αποσπώντας βραβείο σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας.

Η πολυσυζητημένη ταινία τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα επιβεβαιώνοντας τις φήμες που την είχαν ανάμεσα στα φαβορί του φεστιβάλ.
«Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά
Επίσης τα προηγούμενα χρόνια βραβεύτηκαν τρεις ελληνικές παραγωγές – το 2012 οι «Τίτλοι Τέλους» του Γιώργου Ζώη (που είχε λάβει και πάλι μέρος στο τμήμα Ορίζοντες του φεστιβάλ με το «Casus Belli») με το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας μικρού μήκους.
Άλπεις
Επίσης οι «Άλπεις» του 2011 για το σενάριο του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη το 2010 για την ερμηνεία της Αριάν Λαμπέντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης