Με οκτώ ταινίες ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Ξεχωρίζουν το θρίλερ «Inside» του Βασίλη Κατσούπη, με τον Γουίλεμ Νταφόε, η δραματική ταινία του Τζαφάρ Παναχί «Δεν Υπάρχουν Αρκούδες», η γαλλική σάτιρα «Η Εξαφάνιση του Προέδρου» και το αστυνομικό θρίλερ του Τζορτζ Γκάλο «Τελετουργία Θανάτου» με τον Μόργκαν Φρίμαν. Επίσης, προβάλλεται για τους φαν του είδους η ταινία τρόμου «Scream VI».

«Αρκούδες δεν Υπάρχουν» του Τζαφάρ Παναχί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αρκούδες δεν Υπάρχουν» είναι η εξαιρετική νέα ταινία του καταξιωμένου Ιρανού δημιουργού Τζαφάρ Παναχί. Στην ταινία, όπως και σε πολλά πρόσφατα έργα του, ο Παναχί υποδύεται μια δραματοποιημένη εκδοχή του εαυτού του, έναν κινηματογραφιστή που προσπαθεί να σκηνοθετήσει μια ταινία στην Τουρκία και ο οποίος αναγκάζεται να παραμείνει σε ένα ιρανικό χωριό κοντά στα σύνορα. Ενώ οι ηθοποιοί του ερμηνεύουν τη δική τους ιστορία απόπειρας διαφυγής στην Ευρώπη, ο Παναχί βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσπιστία και τις τοπικές παραδόσεις στο χωριό όπου διαμένει. Η «Αρκούδες δεν Υπάρχουν» είναι μια μαρτυρία για το πώς η επιδεξιότητα και η διαμαρτυρία μπορούν να βρουν έμπνευση μέσα στους περιορισμούς που εκείνος και άλλες δημιουργικές φωνές αντιμετωπίζουν.

No Bears

Σκηνοθεσία: Τζαφάρ Παναχί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωταγωνιστούν: Τζαφάρ Παναχί, Μίνα Καβανί, Nάσερ Χασεμι.

Διάρκεια: 106 λεπτά

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία για τον τελευταίο Τζαφάρ Παναχί.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Η Εξαφάνιση Του Προέδρου»: Mια κωμωδία του Ζαν Μαρκ Περεφίτ για τον Πολ Ντεσανέλ

1920. Ενάντια σε κάθε πιθανότητα, ο Πολ Ντεσανέλ, ένας ιδεαλιστής άγνωστος στο ευρύ κοινό, εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τα πρώτα του βήματα στην εξουσία είναι εντυπωσιακά, κάνοντας μερικές τολμηρές προτάσεις: κατάργηση της θανατικής ποινής, δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες! Όμως, ο κυνισμός του πολιτικού κόσμου, τα θεσμικά παιχνίδια και η αγριότητα των ΜΜΕ βρίσκονται απέναντί του. Ένα βράδυ, πέφτει από το τρένο και εξαφανίζεται… Όλος ο κόσμος αναρωτιέται: Τι απέγινε ο Γάλλος Πρόεδρος;

Η ταινία «Η Εξαφάνιση του Προέδρου» προέκυψε από το πάθος του Ζαν Μαρκ Περεφίτ για την ιστορία της Γαλλίας και της «σχέσης» που ανέπτυξε με τον Πολ Ντεσανέλ από μικρός χάρη στις αφηγήσεις των γονιών του. Ο Περεφίτ γοητεύτηκε από την ευκαιρία να πλησιάσει αυτή τη σχετικά άγνωστη προσωπικότητα της γαλλικής πολιτικής, οι ριζοσπαστικές ιδέες της οποίας έμειναν στη σκιά της πολιτικά στιβαρής προσωπικότητας του Κλεμανσώ. Ο Περεφότ αγόρασε όλες τις ομιλίες του Ντεσανέλ, που συνολικά αγγίζουν σχεδόν τις έξι χιλιάδες σελίδες, ανακαλύπτοντας έναν οραματιστή που έγραφε ομιλίες λες και επρόκειτο για βιβλία και ποιήματα. Είχε σπουδαίες ιδέες αποτυπωμένες με μοναδικό τρόπο. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχε την ιδέα να ηχογραφεί τις ομιλίες του, αποδεικνύοντας πόσο μπροστά ήταν από την εποχή του.

Οι προοδευτικές ιδέες του Πολ Ντεσανέλ

Ο Πολ Ντεσανέλ ήταν ένας εξαιρετικά προοδευτικός πολιτικός. Μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που ήθελε να εφαρμόσει, όπως το δικαίωμα των γυναικών στη ψήφο ή η κατάργηση της θανατικής ποινής, θα εφαρμόζονταν μερικές δεκαετίες αργότερα. Ωστόσο, σε μια ομιλία που δεν κατάφερε να δώσει ποτέ, εξέφραζε το όραμά του για καθολικό βασικό μισθό και κάθε είδους κοινωνική παροχή. Στόχευε στην αποκέντρωση του αντιπροσωπευτικού συστήματος και προέβλεψε τις κρίσεις του 20ού αιώνα. Ταξίδεψε και σπούδασε σε πέντε ηπείρους, γνωρίζοντας πέντε γλώσσες. Αλλά ήταν ανίκανος να κυβερνήσει, αφού επρόκειτο για ένα τρομερά αγνό άτομο, αδύνατο να σχηματίσει συμμαχίες. Η εμμονή του να μην ανήκει σε κανένα κόμμα τον μετέτρεψαν στον περίγελο της πολιτικής σκηνής, ενώ θεωρούνταν και μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, εξαιτίας της συμμετοχή τους σε διαφημιστικά σοκολάτας, κάτι ανεπίτρεπτο για πολιτικούς της εποχής.

Le Tigre et le President

Σκηνοθεσία: Ζαν Μαρκ Περεφίτ

Ηθοποιοί: Ζακ Γκαμπλέν, Αντρέ Ντισολιέ, Κρίστιαν Χεκ.

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος ταινίας: Κωμωδία

Δείτε το τρέιλερ:

«Τελετουργία Θανάτου»: Ο Μόργκαν Φρίμαν πρωταγωνιστεί στο καταιγιστικό θρίλερ του Τζορτζ Γκάλο

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Μόργκαν Φρίμαν (“Million Dollar Baby”) και ο σταρ της επιτυχημένης σειράς Yellowstone, Κόουλ Χάουζερ, πρωταγωνιστούν στο καταιγιστικό και σκοτεινό θρίλερ του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Τζορτζ Γκάλο (Τα Κακά Παιδιά). Το καστ συμπληρώνουν οι Πίτερ Στορμάρε (Fargo) και ο πρώην παίκτης του NFL Βέρνον Ντέιβις (Chariot). Η ταινία γυρίστηκε στην πολιτεία του Μισισίπι και στην Ιταλία.

Ένα ανατριχιαστικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, που ρίχνει φως σε μία αποτρόπαια τελετουργία που δυστυχώς διεξάγεται ακόμα και σήμερα.

Σύνοψη

Μην μπορώντας να ξεπεράσει τον θάνατο της κόρης του, ο ντετέκτιβ Μπόιντ (Κόουλ Χάουζερ) ταξιδεύει από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη στα ίχνη ενός κατά συρροή δολοφόνου, που σκοτώνει τα θύματα του με μία απάνθρωπη και αποτρόπαια τελετουργία μαύρης μαγείας. Ο μόνος που μπορεί να τον βοηθήσει είναι ο καθηγητής Μάκλς (Μόργκαν Φρίμαν), ένας ανθρωπολόγος που κρύβει ένα ανείπωτο μυστικό. Η γραμμή ανάμεσα στη λογική και την παράνοια λεπταίνει καθώς ο Μπόιντ βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον κόσμο του νοσηρού δολοφόνου.

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Γκάλο

Ηθοποιοί: Μόργκαν Φρίμαν, Κόουλ Χάουζερ, Πίτερ Στορμάρε, Βέρνον Ντέιβις.
Διάρκεια: 92 λεπτά
Είδος ταινίας: Θρίλερ

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Scream VI»: Scream VI: Ο Ghostface επιστρέφει και κόβει την ανάσα

Αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση σαν τους άλλους GhostFace. Έπειτα από τους φόνους του τελευταίου Ghostface, οι τέσσερις επιζήσαντες αφήνουν το Woodsboro και ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο.

Και αυτός ο Ghostface δεν μοιάζει με κανέναν άλλο…

Σκηνοθεσία: Τάιλερ Τζίλετ, Ματ Μπετινέλι-Όλπιν.

Ηθοποιοί: Μέισον Γκούντινγκ, Μελίσα Μπαρέρα, Κόρτνεϊ Κοξ, Τζάζμιν Σαβόι Μπράουν, Χέιντεν Πανετιέρ, Ντέβιν Νεκόντα, Τζος Σεγκάρα, Τόνι Ρεβολόρι, Τζένα Ορτέγα.

Διάρκεια: 123 λεπτά

Είδος ταινίας: Θρίλερ

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Inside» του Βασίλη Κατσούπη με τον Γουίλεμ Νταφόε

Η αγωνιώδης ιστορία ενός κλέφτη έργων τέχνης, ο οποίος παγιδεύεται σε ένα hi-tech ρετιρέ ενός κτηρίου της Νέας Υόρκης, αφού η διάρρηξη που επιχείρησε δεν εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί. Κλειδωμένος λοιπόν μέσα στο πολυτελές διαμέρισμα, περιτριγυρισμένος από ανεκτίμητα έργα τέχνης, πρέπει να επιστρατεύσει όλη την οξυδέρκεια και την εφευρετικότητά του προκειμένου να επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσούπης

Ηθοποιοί: Γουίλεμ Νταφόε, Τζιν Μπέρβουτς, Ελίζα Στούικ.

Διάρκεια: 120 λεπτά
Είδος ταινίας: Θρίλερ

Δείτε το τρέιλερ:

 

Mummies: Ένα ισπανικό animation του Χουάν Χεσούς Γκαρσία Γκαλότσα

Στην Αίγυπτο, στα έγκατα της γης, υπάρχει μια πόλη γεμάτη μούμιες ηλικίας 3000 ετών. Με αυτοκρατορική εντολή, η πριγκίπισσα Νέφερ πρέπει να παντρευτεί τον Τουτ, αλλά κανείς τους δεν θέλει να το κάνει: η Νέφερ ποθεί την ελευθερία της και ο Τουτ είναι αλλεργικός στη δέσμευση. Όμως, οι επιθυμίες των Θεών είναι αναπόφευκτες και ο Τουτ θα πρέπει να παντρευτεί τη Νέφερ σε μόλις επτά ημέρες, φέρνοντας στον γάμο το αρχαίο δαχτυλίδι που του χάρισε ο Φαραώ.

Σκηνοθεσία: Χουάν Χεσούς Γκαρσία Γκαλότσα

Είδος ταινίας: Κινούμενα σχέδια

Δείτε το τρέιλερ:

 

Αντιγόνη από τη Σοφί Ντερασπέ

Η τραγωδία του Σοφοκλή μεταφέρεται στον σύγχρονο Καναδά. Η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και υποδειγματικό μέλος της κοινότητας, παραβαίνει τον νόμο βοηθώντας τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή. Καθώς ο κλοιός στενεύει διαρκώς γύρω της, αυτή ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αρχές: την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα.

 Antigone

Καναδέζικο δράμα (2019), κινηματογραφική διασκευή της αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλή από τη Σοφί Ντερασπέ. Πολυβραβευμένη – γαλλόφωνη – ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ναχέμα Ρίτσι, Πολ Ντουσέ, Μπενουά Γκουίν κα.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» της Βαλεντίνα Μαουρέλ

Η οικογένεια της 16χρονης Εύας μετακομίζει σε ένα προάστιο του Σαν Χοζέ. Μαζί με την μικρότερη της αδελφή, την μαμά, τον μπαμπά και τον γάτο της πηγαίνουν σ’ ένα νέο σπίτι που υπόσχεται μία νέα αρχή. Αυτό όμως δεν συμβαίνει ποτέ. Τουλάχιστον με τον τρόπο που θα ήθελε η Εύα. Ο βίαιος πατέρας της έχει ακόμα ένα ξέσπασμα και η μαμά τον χωρίζει – τον πετάει έξω από το καινούργιο σπίτι, πολύ πριν αδειάσουν τις κούτες με τα πράγματα τους. Πολύ πριν βάψουν το δωμάτιο της με το αγαπημένο της χρώμα: μπλε ηλεκτρίκ. Η Εύα αγαπά τον μπαμπά της. Για την μαμά έχει μόνο θυμό. Που χώρισε, που είναι αυστηρή, ελεγκτική, καταπιεστική.

Ο μπαμπάς είναι γοητευτικός, μυστηριώδης. Ένας μποέμ καλλιτέχνης – ποιητής, ζωγράφος, ελεύθερο πνεύμα. Και το πνεύμα της έφηβης Εύας είναι εξίσου ανήσυχο. Με τις ορμόνες να έχουν βάλει φωτιά στο αίμα της, το σκάει κι επιχειρεί να ζήσει μόνιμα με τον μπαμπά. Μέσα σ’ ένα καλοκαίρι, θα αναγκαστεί να μεγαλώσει απότομα, βίαια και ηλεκτρισμένα.

Χρυσός Αλέξανδρος στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης