Με τέσσερις νέες ταινίες και μία επανέκδοση ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Πρόκειται για τις  ταινίες «Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών», του οσκαρικού Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, το ιρανικό δράμα «Έρημη Χώρα», η παλαιστινιακή κομεντί «Γάζα αγάπη μου» και το ελληνικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Αποστολίδη «Latin Noir». Ακόμη, προβάλλεται σε επανέκδοση το αριστουργηματικό δράμα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα Γάμο».

Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών: Η νέα ταινία θρίλερ του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, με ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Γκιγιέρμο ντελ Τόρο (Ο Λαβύρινθος του Πάνα, Το σχήμα του νερού) επιστρέφει με τη νέα του ταινία «Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών», η οποία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Λίντσεϊ Γκρέσαμ και ένα all-star cast που περιλαμβάνει τους Μπράντλεϊ Κούπερ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τόνι Κολέτ, Γουίλεμ Νταφόε, Ρούνι Μάρα και άλλους.

Ένας φιλόδοξος ακροβάτης τσίρκου, με ταλέντο στη χειραγώγηση των ανθρώπων με τη χρήση μερικών προσεκτικά επιλεγμένων λέξεων, δημιουργεί δεσμό με μια γυναίκα ψυχίατρο η οποία είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από εκείνον.

Nightmare Alley

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο
Πρωταγωνιστούν: Γουίλεμ Νταφόε, Μπράντλεϊ Κούπερ, Κέιτ Μπλάνσετ, Πολ Άντερσον, Ρούνι Μάρα, Τόνι Κολέτ.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Έρημη Χώρα» του Αχμάντ Μπαχραμί

Σε ένα απομακρυσμένο παραδοσιακό εργοστάσιο οικοδομικών υλικών ο επιστάτης Λοτφολά αποτελεί για χρόνια τον επιτυχημένο ενδιάμεσο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του και τους εργάτες. Όταν ανακαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης σκοπεύει να το κλείσει και να αφήσει τους εργάτες στο δρόμο θα αναγκαστεί για πρώτη φορά να πάρει μια διαφορετική θέση για να προστατέψει τη γυναίκα με την οποία είναι ερωτευμένος.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Orizzonti και Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο Φεστιβάλ Βενετίας.

The Wasteland

Δραματική ταινία, ιρανικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Αχμάντ Μπαχραμί, με τους Αλί Μπαγκερί, Ματζίντ Φαρχάνγκ, Τουράζ Αλβάντ, Φαρούχ Νεμάτι κ.ά.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Γάζα, αγάπη Μου»: Mια γλυκιά δραματική ταινία των Ταρζάν Νάσερ και Άραμπ Νάσερ, εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία

Γάζα, σήμερα. Ένας ψαράς είναι κρυφά ερωτευμένος με μια γυναίκα που δουλεύει στην αγορά με την κόρη της. Όταν ανακαλύπτει ένα αρχαίο άγαλμα του Απόλλωνα στα δίχτυα του, η γυναίκα τον βοηθάει να το κρύψει, ενώ εκείνος νιώθει ότι θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Η γλυκόπικρη ιστορία ενός αμετανόητου ρομαντικού που μάχεται για την αγάπη, ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση.

Το «Γάζα, αγάπη Μου» είναι μια γλυκιά δραμεντί, εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στη Γάζα το 2014. Όταν ένας ψαράς βρήκε ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα του Απόλλωνα στη θάλασσα, η Χαμάς το κατάσχεσε αμέσως και άρχισε να ψάχνει αγοραστή, ελπίζοντας να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα για να λύσει τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη στο άγαλμα. Κάποιοι λένε ότι πουλήθηκε και μετά καταστράφηκε σε μια εναέρια επίθεση.

Gaza Mon Amour. Δραματική κομεντί, παλαιστινιακής, γαλλικής και γερμανικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Ταρζάν Νάσερ και Άραμπ Νάσερ, με τους Σαλίμ Ντου, Ιάμ Αμπάς, Μάισα Αμπτ Ελχάντι, Τζορτζ Ισκαντάρ κ.ά.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Latin Noir» του Ανδρέα Αποστολίδη

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ανδρέας Αποστολίδης ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική για να ανακαλύψει τη ζωή και το έργο των διάσημων συγγραφέων Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ (Μεξικό), Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα), Λούις Σεπούλβεδα (Χιλή), Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Περού) και Κλαούντια Πινέιρο (Αργεντινή).

Το ντοκιμαντέρ του Αποστολίδη διερευνά μέσα από πέντε πόλεις πώς αυτή η γενιά συγγραφέων οδηγήθηκε στη συγγραφή νουάρ ιστοριών μυστηρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ωμή κρατική βία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνει η Λατινική Αμερική από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις μέρες μας.

Η πολύχρονη μελέτη και έρευνα του Αποστολίδη για το νουάρ της Λατινικής Αμερικής συνοδεύεται και από την έκδοση ενός βιβλίου, με τίτλο «Λάτιν Νουάρ: Η Λατινική Αμερική μέσα από τους συγγραφείς και τις αστυνομικές ιστορίες τους», που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από τις εκδόσεις Άγρα.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Σκηνές Από Ένα Γάμο» σε νέα κόπια

Ένα συγκλονιστικό δράμα με την υπογραφή του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, για τις συζυγικές σχέσεις, την απιστία και την αναζήτηση της ευτυχίας, που έκανε πάταγο όπου κι αν προβλήθηκε – μια ταινία ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Το φιλμ είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην εποχή του, ώστε θεωρήθηκε ως υπεύθυνο για την αύξηση του αριθμού διαζυγίων στη Σουηδία και γενικότερα στην Ευρώπη της εποχής…

Υπόθεση

Η ταινία αποτελείται από έξι μέρη, στα οποία ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία της σχέσης ενός ζευγαριού σε διάστημα εικοσαετίας. Τα πράγματα μοιάζουν ιδανικά, σχεδόν ψεύτικα για τους πρωταγωνιστές: εκείνος είναι καθηγητής πανεπιστημίου, εκείνη δικηγόρος, με ειδίκευση στα διαζύγια. Έχουν χρήματα, κοινωνική υπόληψη, επιτυχημένες σταδιοδρομίες, δεν τους λείπει φαινομενικά τίποτα – ο γάμος τους παραείναι τέλειος…

Έτσι, ο Μπέργκμαν, ο μάστορας του υπαρξιακού κενού, αρχίζει να αποσυνθέτει τον παράδεισό τους. Η σχέση μεταξύ τους αρχίζει να φθίνει, και η επίσκεψη ενός φιλικού τους ζευγαριού που είναι στα πρόθυρα του διαζυγίου, σαν να προοικονομεί τον δικό τους χωρισμό. Ο Έλραντ Γιόζεφσον, στον ρόλο του Γιόχαν, και η Λιβ Ούλμαν, ως Μαριάννα, θα οδηγηθούν σιγά σιγά σ’ ένα καθοδικό σπιράλ: ψέματα, εγωισμοί, απιστίες και εν τέλει χωρισμός.

Όταν όμως ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, ο καθηγητής και η δικηγόρος θα διαπιστώσουν πως τα νέα πρόσωπα στις ζωές τους δεν τους γέμισαν το κενό…

Οι «Σκηνές από ένα γάμο» είναι η ακτινογραφία μιας σχέσης, με τον μοναδικό τρόπο του μεγάλου ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής Μπέργκμαν. Οποιοσδήποτε άλλος σκηνοθέτης που θα καταπιανόταν με το ίδιο θέμα θα δυσκολευόταν να αποτυπώσει στην οθόνη τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων του, χωρίς να ανατρέξει σε σκηνές δράσης και σκηνικά εντυπωσιασμού για να συντηρήσει το ενδιαφέρον των θεατών. Όμως ο Μπέργκμαν δεν τα χρειάζεται αυτά – αρκεί που φωτίζει και αναδεικνύει τις ψυχικές πτυχές των ανθρώπων, μιλώντας ειλικρινά για την αγάπη, το πάθος, τον έρωτα, την εξάρτηση, την απιστία και την ελευθερία.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ήταν άλλωστε τόσο συνεπαρμένος με τη ιστορία του Γιόχαν και της Μαριάννας, που στο τέλος της κινηματογραφικής καριέρας του γύρισε το Saraband όπου μας δείχνει τη ζωή τους μετά από πολλά χρόνια.

Το 2021 οι «Σκηνές από ένα γάμο» ενέπνευσαν την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά στο ΗΒΟ, με τους Τζέσικα Τσαστέιν και Όσκαρ Άϊζακ. Η ταινία διασκευάστηκε πολλές φορές και για το θέατρο.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης