Με επτά ταινίες ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Ξεχωρίζουν η τελευταία ταινία του Χιροκάζου Κόρε-Έντα «Τυχερό Αστέρι» και το αισθηματικό δράμα του Πιέτρο Μαρτσέλο «Σκάρλετ». Στα αξιοσημείωτα και η εύθυμη υπερηρωική περιπέτεια «Shazam! H Oργή των Θεών» καθώς και η περιπέτεια φαντασίας «65» με τον Άνταμ Ντράιβερ.

«Παρίσι Ξανά»: Μια ταινία της Άλις Βινοκούρ με τη Βιρζινί Εφιρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα σαββατιάτικο, φθινοπωρινό βράδυ, η Μία βιώνει μια επίθεση σε ένα παρισινό μπιστρό. Τρεις  μήνες μετά, πασχίζει να θυμηθεί τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ και πώς να ανακτήσει τη ζωή της για να βρει ξανά την ευτυχία. Όμως δεν είναι πια η ίδια και το Παρίσι δεν είναι πια το ίδιο…

Η Μία βλέπει την πόλη της με νέα μάτια, κι αυτό είναι το πρώτο βήμα προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αλλά και να αλλάξει ριζικά τη ζωή της.

Η ταινία δεν μιλά για την τρομοκρατία καθεαυτή, ούτε για τα κίνητρα των δραστών, αλλά για τις συνέπειές της στους απλούς ανθρώπους την επόμενη μέρα, και το πώς αυτοί διαχειρίζονται (ή δεν διαχειρίζονται) το σοκ. Για τις ουλές που αφήνει στις ψυχές των θυμάτων. Ωστόσο είναι προφανές πως παραπέμπει στο μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που σημάδεψαν ανεξίτηλα το Παρίσι το 2015 (από το Σαρλί Εμπντό, μέχρι το Μπατακλάν).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Ο αδερφός μου», εξομολογείται η σκηνοθέτις, «βρισκόταν στο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου. Καθώς κρυβόταν, βρισκόμουν σε επαφή μαζί του, μέσω μηνυμάτων, όλο το βράδυ. Την ταινία την εμπνεύστηκα από τις δικές μου αυτές τραυματικές μνήμες και από όσα μου είπε εκ των υστέρων ο αδερφός μου. Βίωσα προσωπικά το πώς τα γεγονότα δομούνται και αποδομούνται μέσω της μνήμης».

 Revoir Paris

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Αλίς Βινοκούρ

Πρωταγωνιστούν:  Βιρζινί Εφιρά, Μπενουά Μαζιμέλ, Γκρεγκουάρ Κολέν, Αμαντού Μπόου

Έτος παραγωγής: 2022
Χώρα παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 105’

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Τυχερό Αστέρι» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Κλέφτες Καταστημάτων) σε μια τρυφερή ιστορία μικροαπατεώνων, ένα road movie για την αγάπη και την οικογένεια που επιλέγει για μας το τυχερό μας αστέρι.

Πρωταγωνιστεί ο Σονγκ Κανγκ-Χο (Παράσιτα, Μνήμες Φόνων) με βραβείο ερμηνείας στις Κάννες.

Σύνοψη

Στη Νότια Κορέα, εκατοντάδες μωρά κάθε χρόνο βρίσκονται παρατημένα, γεγονός που έχει οδηγήσει δημόσιους φορείς και απλούς πολίτες να προσθέσουν στα κτίρια και τα σπίτια τους κουτιά-δοχεία που προστατεύουν τα βρέφη μέχρι να τα μαζέψει κάποιος. Ένας υπάλληλος μιας εγκατάστασης με “baby boxes” και ο φίλος του που παλεύει με τα χρέη του, κλέβουν ένα μωρό για να το πουλήσουν σε καλή τιμή. Σύντομα, όμως, οι ντετέκτιβ που τους παρακολουθούσαν τους εντοπίζουν αθόρυβα για να αποσπάσουν κρίσιμα στοιχεία.

Broker

Δραματική ταινία, νοτιοκορεάτικης παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Χιροκάζου Κόρε-Έντα, με τους Σονγκ Κανγκ-Χο, Ντονγκ-Γουόν Γκάνγκ, Μπάε Ντούνα, Τζι-Γιουν Λι, Λι Μου Σενγκ κα.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

«Shazam! Η οργή των θεών»: Η ταινία του Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ και η επιστροφή του έφηβου υπερήρωα Μπίλι Μπάτσον

 

 

H New Line Cinema παρουσιάζει την ταινία «Shazam! Η οργή των θεών» συνεχίζοντας την ιστορία του έφηβου Μπίλι Μπάτσον, ο οποίος χρησιμοποιώντας τη μαγική λέξη «Shazam» μεταμορφώνεται στο ενήλικο alter ego του, τον Shazam.

 

Τα αστέρια της ταινίας «Shazam! Η οργή των θεών» επιστρέφουν με τους ηθοποιούς Ζάκαρι Λίβαϊ (“Thor: Ragnarok”) στον ρόλο του Shazam, Άσερ Έιντζελ (“Andi Mack”) στον ρόλο του Μπίλι Μπάτσον, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ (“Το Αυτό: Κεφάλαιο 2”) στον ρόλο του Φρέντι Φρίμαν, Άνταμ Μπρόντι (“Πολλά Υποσχόμενη Γυναίκα”) στον ρόλο του σούπερ ήρωα Φρέντι, Ρος Μπάτλερ (“Η Ράια και ο τελευταίος δράκος”) στον ρόλο του σούπερ ήρωα Γιουτζίν, Μέγκαν Γκουντ (“Day Shift”) στον ρόλο της σούπερ ηρωίδας Ντάρλα, Ντ. Τζ. Κοτρόνα (“G.I. Joe: Αντίποινα”) στον ρόλο του σούπερ ήρωα Πέδρο, Γκρέις Φάλτον (“Annabelle: Creation”) στον ρόλο της Μαίρη Μπρόμφιλντ/ σούπερ ηρωίδας Μαίρη, Φέιθ Χέρμαν (“Αυτοί Είμαστε”) στον ρόλο της Ντάρλα Ντάντλεϊ, Ίαν Τσεν (“Ένας αληθινός φίλος”) στον ρόλο του Γιουτζίν Τσόι, Τζόβαν Άρμαντ (“Second Chances”) στον ρόλο του Πέδρο Πένα, Μάρτα Μίλανς (“White Lines”) στον ρόλο της Ρόζα Βάσκεζ, Κούπερ Άντριους (“The Walking Dead”) στον ρόλο του Βίκτορ Βάσκεζ, και Ντζιμόν Χούνσου (“Ένα ήσυχο μέρος 2”) στον ρόλο του Μάγου.

Τις δυνάμεις τους με το καστ ενώνουν οι Ρέιτσελ Ζέγκλερ (“West Side Story”), Λούσι Λιου (σειρά ταινιών “ Κουνγκ φου πάντα”) και Έλεν Μίρεν (“Μαχητές των δρόμων 9”).

Ο Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ (“Shazam!”, “Annabelle: Creation”) υπογράφει την σκηνοθεσία της ταινίας και ο Πίτερ Σάφραν (“Aquaman”, “Ομάδα Αυτοκτονίας”) την παραγωγή της. Οι Χένρι Γκέιντεν (“Shazam!”, “Κάποιος μπήκε στο σπίτι σου”) και Κρις Μόργκαν (“Fast & Furious: Hobbs & Shaw”, “ Μαχητές των δρόμων 8”) υπογράφουν το σενάριο, το οποίο βασίζεται στους χαρακτήρες του σύμπαντος της DC, Shazam!, που δημιούργησαν οι Μπιλ Πάρκερ και Σ.Σ. Μπεκ. Την εκτέλεση παραγωγής ανέλαβαν οι Γουόλτερ Χαμάντα, Άνταμ Σλάγκμαν, Ρίτσαρντ Μπρένερ, Ντέιβ Νιούσταντερ, Βικτόρια Παλμέρι, Μάρκους Βισκίντι και Τζέοφ Τζονς.

Η ομάδα πίσω από τις κάμερες αποτελείται από τον διευθυντή φωτογραφίας Γκιούλα Πάντος (σειρά ταινιών “Jumanji”), τον σχεδιαστή παραγωγής Πολ Κέρμπι (“Η Παλιά Φρουρά”, “ Τζέισον Μπορν”) και τον μοντέρ Μισέλ Αλέρ (“Shazam!”, “Η Καλόγρια”). Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Σίζον Κεντ (“Η DC ΛΕΓΕΩΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ-ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ”, “Η οικογένεια Άνταμς 2”), ενώ τη μουσική υπογράφει ο Κριστόφ Μπεκ (“Free Guy”, “Ψυχρά και Ανάποδα 2”. Την επιμέλεια των ψηφιακών εφέ έχουν οι Μπρους Τζόουνς (“Aquaman”, “ΤΟ ΑΥΤΟ”) και Ρέιμοντ Τσεν (“Αλίτα: Ο άγγελος της μάχης”, “ Meg: Ο κυρίαρχος του βυθού”). Η Λουίζ Μίνγκενμπαχ είναι η σχεδιάστρια των κοστουμιών (“Jumanji: Η επόμενη πίστα”, “ Γκοτζίλα II: Ο βασιλιάς των τεράτων”).

Ταυτότητα ταινίας

Shazam! Η οργή των θεών | Shazam! Fury of the Gods

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Ζάκαρι Λέβι, Άσερ Έιντζελ, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Ρέιτσελ Ζέγκλερ, Λούσι Λιου, Έλεν Μίρεν
Διάρκεια: 130 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ:

 

«65»: Μια Sci-fi περιπέτεια με τον Άνταμ Ντράιβερ και την Αριάνα Γκρήνμπλατ

Έπειτα από μια καταστροφική συντριβή σε έναν άγνωστο πλανήτη, ο πιλότος Mils (Adam Driver) ανακαλύπτει ότι στην πραγματικότητα είναι εγκλωβισμένος στη Γη… 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Έχοντας μόνο μια ευκαιρία να διασωθούν, ο Mils και ακόμη μια επιζήσασα, η Koa (Ariana Greenbalt), πρέπει να διασχίσουν ένα άγνωστο έδαφος γεμάτο επικίνδυνα προϊστορικά πλάσματα σε έναν πρωτόγνωρο αγώνα επιβίωσης.

Σκηνοθεσία: Σκοτ Μπεκ, Μπράιαν Γουντς

Ηθοποιοί: Άνταμ Ντράιβερ, Αριάνα Γκρήνμπλατ, Χλόη Κόλμαν

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος ταινίας: Περιπέτεια

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Σκάρλετ»: Μια δραματική ταινία του Πιέτρο Μαρτσέλο

Στη βόρεια Γαλλία, η Ζουλιέτ μεγαλώνει μόνη, μαζί με τον πατέρα της, βετεράνο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Παθιασμένη με το τραγούδι και τη μουσική, η μοναχική νεαρή κοπέλα γνωρίζει έναν μάγο που της υπόσχεται πως τα πορφυρά πανιά θα την πάρουν μια μέρα μακριά από το χωριό της κι έκτοτε η Ζουλιέτ δεν παύει να πιστεύει στην εκπλήρωση αυτής της προφητείας. Από τον σκηνοθέτη του «Μάρτιν Ίντεν».

L’ Enivol

Σκηνοθεσία: Πιέτρο Μαρτσέλο

Ηθοποιοί: Ραφαέλ Τιερί, Ζιλιέτ Ζουάν, Λουί Γκαρέλ, Νοεμί Λβόφσκι.

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος ταινίας: Δράμα

Δείτε το τρέιλερ:

 

Εξορία: Η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα ή ο εφιάλτης ενός καθημερινού ανθρώπου

H ταινία «Εξορία του Βασίλη Μαζωμένου, η οποία είναι μια συμπαραγωγή της Horme Pictures με τις Alatas films και Arctos films, αν και έκανε το 2019 πανελλαδική πρεμιέρα στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την αθηναϊκή στο 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την ίδια χρονιά, δεν προβλήθηκε τότε στις αίθουσες, αφού λίγο μετά προέκυψε η πανδημία και οι κινηματογράφοι παρέμειναν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η «Εξορία έκτοτε συμμετείχε στα βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και αμέσως μετά διένυσε μια πετυχημένη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ αποκομίζοντας 7 βραβεία και 11 υποψηφιότητες.

Υπόθεση

Ο Άρης, ένας απελπισμένος Έλληνας, προσπαθεί να φύγει από τη χώρα, μέσω μιας βάρκας. Αφού διασώζεται από βέβαιο πνιγμό, από άντρες των θαλασσίων συνόρων, επιστρέφει, όπου αγωνίζεται να επιβιώσει ανορθόδοξα. Βιώνει όλες τις «αμαρτίες» και τις ακρότητες ενός ανθρώπου έξω από το Σύστημα. Κλέβει, γίνεται σκλάβος και σκοτώνει. Είναι αυτή η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα ή ο εφιάλτης ενός συνηθισμένου ανθρώπου;

Σκηνοθεσία:Βασίλης Μαζωμένος

Ηθοποιοί: Κατερίνα Τσάση Δέδε, Στέφανος Κακαβούλης, Αγγελική Καρυστινού, Δημήτρης Σιγανός.

Διάρκεια:110´

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Ξεριζωμένοι»: Ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη για τους βίαιους ξεριζωμούς παιδιών

Από τον ελληνικό εμφύλιο μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από τα χρόνια του Φράνκο μέχρι τα χρόνια του Covid 19, από το γαλλικό νησί Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Σιβηρία, πολλά παιδιά ξεριζώθηκαν βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον για πολιτικούς λόγους. Μέσα από τις μαρτυρίες τους, αναδύονται τρομερές και συχνά άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Επτά ιστορίες ξεριζωμών. Επτά εξομολογήσεις.

Ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο της ανελέητης πολιτικής.

Συμμετέχοντες κατά σειρά εμφάνισης:

Μυρτώ Μάντα, Γιάννης Ατζακάς, Σήφης Ζαχαριάδης, Maria Mercedes Bueno Morales, Enrique Olivert, Jean Philippe Jean Marie, Rezwana Sekandari.

Δείτε το τρέιλερ:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης