Με τρεις νέες ταινίες και μία επανέκδοση ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Πρόκειται για τις  ταινίες «Το Χρυσάφι του Ρήνου» του Φατίχ Ακίν και «Ο Όρκος του Παμφίρ» και το animation «Ο Bίκινγκ και το Μαγικό Σπαθί». Ακόμη αξιοσημείωτη είναι και η ψηφιακά αποκαταστημένη επανέκδοση της δραματικής ταινίας του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Το Πάθος» του 1969.

«Το Χρυσάφι του Ρήνου»: Η δραματική ταινία του Φατίχ Ακίν για τη ζωή του ράπερ Ξατάρ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συρία, 2010. Ο Τζιγουάρ Χατζάμπι, μετέπειτα διάσημος και ως ράπερ Ξατάρ, υπόκειται σε βασανιστήρια για να αποκαλύψει την τοποθεσία ενός αποθέματος κλεμμένου χρυσού μετά από μια μεγάλη ληστεία. Η παραμονή του στο συνωστισμένο κελί θα τον κάνει να ανατρέξει στη ζωή του, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία όταν η οικογένειά του χρειάστηκε να διαφύγει από το Ιράν και να καταλήξει τελικά στη Γερμανία. Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και η οικογένεια προσγειώνεται στο περιθώριο και την ανέχεια, όπως συμβαίνει συχνά με τις προσφυγικές ζωές. Βρίσκουν μπροστά τους ευκαιρίες, αλλά και ακόμη περισσότερα εμπόδια. Σύντομα, ο Τζιγουάρ εξελίσσεται από μικροκακοποιό σε μεγαλο-ντίλερ. Για να ρυθμίσει τα συσσωρευμένα χρέη του με ένα καρτέλ, ο Τζιγουάρ καταστρώνει ένα σχέδιο για μια θρυλική ληστεία χρυσού, που όμως δεν κυλάει ομαλά…

Ο Τουρκο-Γερμανός Φατίχ Ακίν, αγαπημένος του ελληνικού κοινού, ο οποίος μετράει μια Χρυσή Άρκτο (για την ταινία «Μαζί, Ποτέ»), βραβεία Καλύτερου Σεναρίου (για την ταινία «Η Άκρη του Ουρανού») και Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης ταινίας (για το «Μαζί ή Τίποτα») στη σημαντική του καριέρα μέχρι στιγμής, επιστρέφει με μια ταινία εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει.

Βάση της η απίστευτη -και χορταστική από περιπέτειες και ανατροπές- ζωή του πρόσφυγα, έπειτα γκάνγκστερ και εν τέλει ράπερ Ξατάρ, ο οποίος μεγάλωσε στο γκέτο της Βόννης και στράφηκε στο έγκλημα από μικρή ηλικία. Έγινε, τελικά, διάσημος για τη συμμετοχή του σε μια αποστολή χρυσού μετά από την οποία κηρύχτηκε καταζητούμενος διεθνώς. Έπειτα από την έκδοσή του στη Γερμανία και την έκτιση της ποινής του, ο Ξατάρ επανεφηύρε το όνομά του, αυτή τη φορά ως πετυχημένος μουσικός και ράπερ, κυκλοφορώντας μάλιστα και την αυτοβιογραφία του – υλικό στο οποίο βασίστηκε ο Ακίν για την ταινία, και υλικό που αποδεικνύει ότι η ζωή είναι μερικές φορές πιο περίεργη από τη φαντασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(“ Rheingold”) Δραματική βιογραφία, γερμανικής και ολλανδικής, μαροκινής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Φατίχ Ακίν, με τους Εμίλιο Σακράγια, Κάρντο Ρατζαζί, Μόνα Πίτζαντ, Αρμάν Κασανί, Σογκόλ Φαχανί κα.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Ο Όρκος του Παμφίρ»: Μια δραματική ταινία με μεταφυσικές ανησυχίες

Με αναφορές στην αρχαία τραγωδία, αλλά και τη βιβλική ιστορία του Αβραάμ και του Ισαάκ o Ντμίτρο Σουκολίτκι Σόμπτσουκ σκηνοθετεί ένα δράμα με μεταφυσικές ανησυχίες.

Παραμονές του τοπικού παγανιστικού καρναβαλιού, και ο Παμφίρ επιστρέφει στην Ουκρανία έπειτα από μήνες, για να περάσει χρόνο με τους δικούς του. Όταν ο έφηβος γιος του βάζει φωτιά στην εκκλησία του χωριού, ο Παμφίρ θα αναγκαστεί να μεταφέρει λαθραία εμπορεύματα από τη Ρουμανία για να πληρώσει τα έξοδα της πυρκαγιάς κάτι που θα τον μπλέξει εκ νέου στα δίχτυα της παρανομίας.

Σκηνοθεσία: Ντμίτρο Σουκολίτκι Σόμπτσουκ

Πρωταγωνιστούν: Ολεκσάντρ Γιατσεντούικ, Στανισλάβ Πότιακ, Σολομίγια Κιρίλοβα, Ολένα Κχοχλάτκινα.

Διάρκεια: 100 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ:

 

O Βίκινγκ και το Μαγικό Σπαθί

Ο Βικ ονειρεύεται να σαλπάρει με τον πατέρα του σε μέρη μακριά από τις σκανδιναβικές ακτές. Αλλά εκείνος δεν είναι και πολύ σίγουρος ότι ο γιος του έχει τα προσόντα να γίνει ένας τρανός και αληθινός Βίκινγκ. Όλα αλλάζουν όταν ο πατέρας του αρπάζει ένα μυστηριώδης σπαθί από τον μεγαλύτερο εχθρό του. Ο Βικ ξαφνικά βρίσκεται να ζει την περιπέτεια της ζωής του.

Από πού μας έρχεται ο Βικ;

Ο Βικ βασίζεται σε ένα παιδικό βιβλίο με την υπογραφή του σουηδού συγγραφέα και δημοσιογράφου Ρούνερ Γιόνσον. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1963 και παρακολουθεί τις περιπέτειες του μικροκαμωμένου και φοβισμένου, αλλά πανέξυπνου νεαρού Βικ. Ο νεαρός ήρωας λύνει τα προβλήματα στα οποία μπλέκουν επανειλημμένα οι ενήλικες Βίκινγκ μόνο με το μυαλό του. Ανάμεσα στο 1965 και το 1993, ο Γιόνσον έγραψε έξι συνέχειες και τα βιβλία επανακυκλοφόρησαν πολλές φορές, ενώ ακολούθησε μία τηλεοπτική σειρά που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Το πειρατικό πλήρωμα

Είναι μία εντελώς άγρια και ανόητη συμμορία. Έχουν όλοι τατουάζ, φοράνε δερμάτινες στολές και επιδεικνύουν τα όπλα τους σαν αξεσουάρ. Είναι έρμαια, δεν έχουν ατομική υπόσταση, αλλά λειτουργούν σαν μία αγέλη από σκληροτράχηλους και ανόητους βαρβάρους.

Vic the Viking

Σκηνοθεσία: Ερίκ Καζ

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Άρης Κυπριανού, Γιώργος Ευαγώρου, Εύρος Βασιλείου, Κρίστη Χαραλάμπους, Θανάσης Δρακόπουλος, Μάρκος Δρουσιώτης, Χρήστος Γρηγοριάδης, Χάρης Αριστείδου, Πέτρος Κονόμου, Σκεύος Πολυκάρπου, Νάτια Χαραλάμπους, Βίκυ Γεωργιάδου, Γιάννης Καραούλης.

Διάρκεια: 1 ώρα και 17 λεπτά

 Δείτε το τρέιλερ:

 

«Το Πάθος» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

«Το Πάθος» μία από τις λιγότερο παιγμένες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στα σινεμά – σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια. Πρωταγωνιστούν οι Μαξ φον Σίντοφ, Λιβ Ούλμαν και Μπίμπι Άντερσον. 

To φιλμ γυρίστηκε στο άγριο και υποβλητικό τοπίο του Φόρε της Σουηδίας (Fårö Island)-εκεί όπου για χρόνια έζησε ο Μπέργκμαν και εμπνεύστηκε τις σπουδαιότερες ταινίες του.

Ο 48χρονος Αντρέας (Μαξ φον Σίντοφ) ζει απομονωμένος σε ένα άγριο και μακρινό νησί της Βαλτικής, μετά τον χωρισμό του με τη γυναίκα του. Μια μέρα γνωρίζει τρεις ανθρώπους που  διαταράσσουν τη μοναχική καθημερινότητά του: τον Έλις, έναν συναισθηματικά ψυχρό  και ορθολογιστή επιτυχημένο αρχιτέκτονα, την αϋπνιακή και ανασφαλή γοητευτική σύζυγό του (Μπίμπι Άντερσον) που είναι εγκλωβισμένη σε έναν αδιέξοδο γάμο, και τη φίλη τους Άννα (Λιβ Ούλμαν), μία όμορφη αλλά μυστηριώδη χήρα με τραυματικό παρελθόν που τη σημάδεψε ψυχικά και σωματικά.

Μυστικά, ψέματα, απιστίες και κρυφά πάθη έρχονται στην επιφάνεια καθώς η πλοκή εξελίσσεται και τα γεγονότα που σημάδεψαν τους χαρακτήρες ξετυλίγονται με μαεστρία από τον Μπέργκμαν, μέσα από εξομολογητικούς διαλόγους και κρυφές επιστολές που βλέπουν το φως.

Ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα κλίμα μυστηρίου, χτίζοντας με μαεστρία το σασπένς, κάτι που επιτυγχάνει όχι μόνο μπαίνοντας στην ψυχή των ηρώων του, αλλά  εντείνοντας την αίσθηση της απειλής που δημιουργούν απρόσμενα γεγονότα στο ίδιο το νησί καθώς ένας μανιακός δολοφονεί τα ζώα της περιοχής με αποτρόπαιο τρόπο. Την ίδια στιγμή αρχίζουν να κλιμακώνονται και οι βίαιες τάσεις  όχι μόνο της μικρής τοπικής κοινωνίας, αλλά και των πρωταγωνιστών…

Το πρωτοποριακό για την εποχή του φιλμ, περιλαμβάνει μικρά ιντερλούδια στα οποία οι πρωταγωνιστές «δραπετεύουν» για λίγο από τον ρόλο τους, σχολιάζοντας τον χαρακτήρα που ενσαρκώνουν.

Το Πάθος είναι από τις ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που καθόρισαν τον τρόπο που βλέπουμε ψυχολογικό δράμα και ταινίες σχέσεων στο σινεμά. «Τι είναι αυτό που κατατρώει, ό, τι καλύτερο έχουμε κι αφήνει ένα κούφιο κέλυφος;», αναρωτιέται η Μπίμπι Άντερσον στην ταινία όπου κυριαρχεί μία αίσθηση φόβου, ερήμωσης και απεγνωσμένης επιθυμίας για επαφή.

Ηθοποιοί: Μαξ Φον Σίντοφ,  Λιβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον, Έρλαντ Γιόζεφσον.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης