Με τέσσερις ταινίες ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Ξεχωρίζει η δραματική ταινία «Μαθήματα Περσικών» του Βαντίμ Πέρελμαν καθώς και το τελευταίο φιλμ του 90χρονου Κλιντ Ίστγουντ «Cry Macho» στο οποίο πρωταγωνιστεί. Ωστόσο ας δούμε και τις τέσσερις ταινίες που η κάθε μία ξεχωριστά αποτελεί μια καλή κινηματογραφική πρόταση για αυτήν την εβδομάδα.

«Cry Macho», η νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποδεικνύονται περιττά αυτά που μπορεί κανείς να προσθέσει για το έργο και το μεγαλείο του 4 φορές βραβευμένου με Όσκαρ Κλιντ Ίστγουντ, που στα 91 του επιστρέφει πίσω και μπροστά στην κάμερα με ένα στιβαρό νέο-γουέστερν. Το «Cry Macho» είναι μία ταινία που πραγματοποιήθηκε μετά από πολλές αναβολές, για να φτάσει στο κοινό δια χειρός του πιο κατάλληλου δημιουργού του Χόλιγουντ που μπορεί δικαιωματικά, εμπεριστατωμένα και καθηλωτικά να μιλήσει για το τι σημαίνει να φέρει κάποιος στους ώμους του τον χαρακτηρισμό μάτσο, για τα θεμέλια και το τίμημα της στερεοτυπικής ανδροπρέπειας.  

Το σενάριο μεταφέρει το μυθιστόρημα του Ν. Ρίτσαρντ Νας (Porgyand Bess) που συνυπογράφει με τον Νικ Σενκ (To Βαποράκι). Στο πλάι του θρυλικού πρωταγωνιστή στέκεται επάξια ο πρωτοεμφανιζόμενος Εντουάρτο Μινέτ.

Σύνοψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάικ Μίλο (Κλιντ Ίστγουντ), ένας πρώην σταρ του ροντέο και ξοφλημένος εκτροφέας αλόγων αναλαμβάνει μία δουλειά από το πρώην αφεντικό του. Πρέπει να φέρει παράνομα τον μικρό του γιο από το Μεξικό. Αναγκασμένο να ακολουθήσει μία κρυφή διαδρομή επιστρέφοντας στο Τέξας, το αταίριαστο δίδυμο ζει μία απρόσμενη περιπέτεια, καθώς ο περπατημένος Μάικ αναζητεί την εξιλέωση.

Μία ιστορία για όσα χάθηκαν κι όσα βρέθηκαν

Ο Μάικ Μίλο έχει αντέξει πολλές απώλειες στη ζωή του, τόσες που κάποιος άλλος στη θέση του θα είχε λυγίσει. Κάποτε ήταν ένας σταρ του ροντέο με γυναίκα και παιδιά, αυτός ο σκληροτράχηλος καουμπόης έχει περάσει πολλά. Τελικά, η ζωή είναι γεμάτη εμπόδια που τον έχουν κάνει πιο πραγματιστή.

Όταν κάποιος του προσφέρει μία δουλειά, την κάνει, αλλά με τον δικό του τρόπο. Για τον Μάικ, η έννοια μάτσο δεν είναι θεωρητική, είναι ένας τρόπος ζωής.
Για τον δημιουργό Κλιντ Ίστγουντ η διαδικασία της μεταφοράς του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη μοιάζει με το ταξίδι του ήρωα, ένα ταξίδι με πολλές παρακάμψεις.

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1979—μία εποχή που ο ίδιος ο Ίστγουντ υποδυόταν τον καουμπόη και τον αστυνόμο, δύο κινηματογραφικά πρότυπα που βοήθησε να αποκτήσουν υπόσταση, ενώ άρχιζε να σκηνοθετεί πίσω από την κάμερα. «Αυτή η ταινία ήρθε πριν 40 χρόνια» θυμάται ο Ίστγουντ. «Αλλά δεν προχώρησε και επανήλθε πριν από 2 χρόνια. Ήταν η κατάλληλη στιγμή».

Το σενάριο του Νικ Σενκ και του εκλιπόντα Ν. Ρίτσαρντ Νας βασίζεται στο μυθιστόρημα του τελευταίου. Ο Σενκ λέει: «Ήταν τιμή μου να γράψω για τον Κλιντ, να με εμπιστευτούν για κάτι τέτοιο. Ο Κλιντ ήθελε μία ιστορία με τραχύ ύφος για να ταιριάζει με την αμεσότητα του χαρακτήρα και τη δύσκολη φάση που περνάει».

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
Σενάριο (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νας): Ν. Ρίτσαρντ Νας, Νικ Σενκ
Πρωταγωνιστούν: Κλιντ Ίστγουντ, Εντουάρτο Μινέτ, Ναταλία Τραβέν, Ντουάιτ Γιόακαμ, Φερνάντα Ουρεχόλα, Οράσιο Γκαρσία – Ρόχας

Διάρκεια: 1 ώρα και 43 λεπτά

 

«Βασιλιάς Οtto» του Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς

Ο «Βασιλιάς Όττο» -με τίτλο που επανασυστήνει το όνομα κλείνοντας το μάτι στη βασιλεία του φιλέλληνα Όθωνα- είναι  ένα διαφωτιστικό και εμπνευσμένο ντοκιμαντέρ – φόρος τιμής στον Όττο Ρεχάγκελ, τον θρυλικό προπονητή που οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στον θρίαμβο του Euro 2004.

Η ταινία ξετυλίγει ένα από τα μεγαλύτερα έπη στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 2004 από τη χώρα μας, στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς, ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη με εμπειρία στα αθλητικά ντοκιμαντέρ, η ταινία μας ξεναγεί στη διαδρομή που εκτόξευσε την Ελλάδα και μας θυμίζει το θαύμα που ένωσε ένα έθνος.

Σύνοψη

Το καλοκαίρι του 2004, η Ελλάδα μάγεψε την Ευρώπη με την πιο αναπάντεχη νίκη της στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι θεατές ανά τον κόσμο παρακολούθησαν με δυσπιστία και δέος τα αουτσάιντερ του θεσμού, μία ομάδα, η οποία χωρίς να έχει καμία απολύτως νίκη σε σημαντική διοργάνωση, κατατρόπωσε τους γίγαντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο αρχιτέκτονας πίσω από αυτό τον απροσδόκητο θρίαμβο ήταν ο θρυλικός Γερμανός προπονητής, ο ‘Βασιλιάς’ Όττο Ρεχάγκελ. Έχοντας σημειώσει τεράστιες επιτυχίες για την χώρα του, πήρε την παράτολμη απόφαση να εγκαταλείψει την αυτοκρατορία του, για να αναλάβει την αδύναμη Ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου. Αυτή είναι ιστορία για το πως δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κουλτούρες ενώθηκαν, μίλησαν την ίδια γλώσσα και έγραψαν μαζί ένα νέο κεφάλαιο στην Ελληνική μυθολογία.

King Otto

Ντοκιμαντέρ, ελληνοαμερικανικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Μαθήματα Περσικών» του Βαντίμ Πέρελμαν

Ένας Εβραίος συλλαμβάνεται από τα Ες Ες και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί, καταφέρνει να αποφύγει την εκτέλεση όταν την ύστατη στιγμή ορκίζεται πως δεν είναι Εβραίος αλλά Πέρσης. Το ψέμα μπορεί να του έσωσε τη ζωή, αλλά τον έβαλε σε νέους μπελάδες, καθώς ένας αξιωματικός, ο οποίος ονειρεύεται να ανοίξει εστιατόριο στην Περσία μετά τον πόλεμο τον αναγκάζει να τον διδάξει φαρσί.

Persian Lessons

Ιστορική δραματική περιπέτεια, γερμανικής και Λευκορωσικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Βαντίμ Πέρελμαν, με τους Νοέλ Πέρεζ Μπισκαγιάρτ, Λαρς Έιντινγκερ, Λεόνι Μπένες, Γιόνας Νάι κ.ά.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Αντίο, Ηλίθιοι» του Αλμπέρ Ντιποντέλ

Επτά Βραβεία Σεζάρ (μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου) και 2.000.000 εισιτήρια στη Γαλλία εν καιρώ πανδημίας (και περιορισμένης χωρητικότητας) για την κωμωδία του Αλμπέρ Ντιποντέλ «Αντίο, Ηλίθιοι».

Μια σαραντάχρονη κομμώτρια αποφασίζει να ακολουθήσει τα χνάρια του γιου της, που είχε αναγκαστεί να δώσει για υιοθεσία όταν είχε μείνει έγκυος στην εφηβεία της. Βοηθούς στην έρευνά της θα βρει δύο εντελώς αναπάντεχους τύπους: Δύο δημόσιους υπάλληλους, που υπηρετούν στην υπηρεσία όπου αρχικά προσφεύγει για να βρει βοήθεια στην αναζήτησή της. Ο ένας είναι ένας υψηλά ιστάμενος δημόσιος υπάλληλος στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ο οποίος καθώς έχει μείνει πίσω στις προαγωγές γίνεται αυτοκαταστροφικός και επικίνδυνος για τους συναδέλφους του. Ο άλλος, είναι ένας τυφλός άντρας, ο οποίος εργάζεται στα αρχεία της υπηρεσίας…

Adieu les Cons

Κωμωδία, γαλλικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Αλμπέρ Ντιποντέλ, με τους Βιρζινί Εφιρά, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Νικολά Μαριέ, Μισέλ Βιλερμάζ κ.ά.

Διάρκεια: 87′

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης