Με έξι ταινίες ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Ξεχωρίζουν το πολυαναμενόμενο αυτοβιογραφικό δράμα του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Fabelmans», ο «Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο», το αντισυμβατικό ρομαντικό δράμα τρόμου «Bones and All» του Λούκα Γκουαντανίνο καθώς και το animation της Disney «Παράξενος Κόσμος». Ακόμη, προβάλλεται σε επανέκδοση «Το Λευκό Περιστέρι», με το οποίο έκανε ντεμπούτο το 1960 ο Φράντισεκ Βλάτσιλ.

«The Fabelmans»: Η αυτοβιογραφική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ημι-αυτοβιογραφία βασισμένη στην παιδική ηλικία του Σπίλμπεργκ μεγαλώνοντας στη μεταπολεμική Αριζόνα, από τα εφτά μέχρι τα δεκαοχτώ του χρόνια.

Μεγαλώνοντας στην Αριζόνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας νεαρός άνδρας, o Σάμι Φέιμπελμαν, ανακαλύπτει ένα συντριπτικό οικογενειακό μυστικό και εξερευνά πώς η δύναμη των ταινιών μπορεί να τον βοηθήσει να δει την αλήθεια.

Σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η ταινία «The Fabelmans» είναι σε σενάριο του Σπίλμπεργκ και του βραβευμένου με Πούλιτζερ θεατρικού συγγραφέα Τόνυ Κούσνερ (Angels in America, Caroline, or Change), ο οποίος κέρδισε οσκαρικές υποψηφιότητες για τα σενάρια των «Λίνκολν» και «Μόναχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Γκάμπριελ ΛαΜπέλ (Κυνηγός, τηλεοπτική σειρά Αμερικάνικο Ζιγκολό) ως ο 16χρονος επίδοξος σκηνοθέτης Σάμι Φέιμπελμαν, η τετράκις υποψήφια για Όσκαρ Μισέλ Γουίλιαμς ως η καλλιτεχνική μητέρα του, Μίτζι, ο Πολ Ντάνο (The Batman, Θα Χυθεί Αίμα), ως ο πετυχημένος, επιστήμονας πατέρας του, Μπαρτ, ο Σεθ Ρόγκεν (Steve Jobs, An American Pickle) ως ο Μπένιε Λόουι, ο κολλητός φίλος του Μπαρτ και οικογενειακός φίλος των Φέιμπελμαν, καθώς και ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζουντ Χιρς (Uncut Gems, Συνηθισμένοι Άνθρωποι).

Τη μουσική υπογράφει ο πέντε φορές βραβευμένος με Όσκαρ Τζον Γουίλιαμς.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπιλμπεργκ

Διάρκεια: 151 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Bones and All»: Ένας αγνός έρωτας και μία άγρια πείνα στη συγκλονιστική ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο

Από την Metro Goldwyn Mayer Pictures έρχεται το «Bones and All», η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο (“Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου”) που κέρδισε πρόσφατα τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας το 2022.

Ίσως μόνο ο Λούκα Γκουαντανίνο να κατέχει την τρυφερή ματιά που αποθεώνει μία σκοτεινή εφηβική ιστορία αγάπης, μία ανατριχιαστική περιπέτεια ενηλικίωσης και ένα οδοιπορικό στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής ακολουθώντας τα χνάρια δύο ερωτευμένων απόκληρων. Και ίσως μόνο ένα εύθραυστο δίδυμο όπως η Τέιλορ Ράσελ (Waves), και ο Τιμοτέ Σαλαμέ να μπορούν να ενσαρκώσουν με ευαισθησία δύο περιθωριακούς εφήβους της δεκαετίας του ’80, δύο παρίες που μοιράζονται μία επιτακτική και απαγορευμένη πείνα που τους  απομονώνει και τους καταδιώκει, ενώ το μόνο που θέλουν είναι να βρουν ένα σπίτι, ένα μέρος για να  ανήκουν κάπου.

Η νέα ταινία του Ιταλού δημιουργού, που τον οδήγησε για πρώτη φορά σε αμερικανικό έδαφος, κινείται στο είδος του τρόμου για να μιλήσει με τη δική του λυρική γλώσσα για τη διαφορετικότητα, την ανακάλυψη της προσωπικής ταυτότητας και τη σκοτεινή λάμψη του νεανικού έρωτα.

Το «Bones and All» είναι η ιστορία αγάπης ανάμεσα στη Μάρεν (Τέιλορ Ράσελ), μία νεαρή γυναίκα που μαθαίνει πώς να επιβιώνει στο περιθώριο της κοινωνίας, και τον Λι (Τιμοτέ Σαλαμέ) έναν ακραίο και στερημένο τυχοδιώκτη… οι οποίοι συναντιούνται και ενώνονται για μια οδύσσεια χιλιομέτρων που τους οδηγεί στις περιφερειακές διαδρομές, στα κρυφά περάσματα και στις παγίδες της Αμερικής του Ρόναλντ Ρίγκαν. Όμως, παρά το γεγονός ότι καταβάλλουν τις καλύτερες προσπάθειές τους, όλοι οι δρόμοι οδηγούν πίσω στο τρομακτικό παρελθόν τους και σε μια τελική στάση που θα καθορίσει αν η αγάπη τους μπορεί να επιβιώσει από τη διαφορετικότητά τους.

Στην ταινία «Bones and All» πρωταγωνιστεί η Τέιλορ Ράσελ (“Waves”, “The Heart Still Hums”), η οποία κέρδισε το Βραβείο Marcello Mastroianni Καλύτερης Ανερχόμενης Ηθοποιού στο φετινό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

Πρωταγωνιστούν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Τέιλορ Ράσελ, Μαρκ Ράιλανς, Τζέσικα Χάρπερ, Αντρέ Χόλαντ, Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Φρανσέσκα Σκορσέζε, ΚλόεΣεβινί, Μάικλ Στούλμπαργκ.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και ο πολυβραβευμένος θρύλος του stop-motion Μαρκ Γκούσταφσον αναπλάθουν το κλασικό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι γύρω από το θρυλικό ξύλινο αγόρι, με μια ευφάνταστη ιστορία που βάζει τον Πινόκιο σε μια μαγευτική περιπέτεια η οποία υπερβαίνει κόσμους και αποκαλύπτει τη ζωογόνο δύναμη της αγάπης.

Guillermo del Toro’s Pinocchio

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Ηθοποιοί: Γκρέγκορι Μαν, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ρον Πέρλμαν, Φιν Γούλφχαρντ

Διάρκεια: 117 λεπτά

Είδος ταινίας: Animation, Δράμα, Οικογενειακή

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Τέλος Χρόνου»: Ένα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης του Λουκά Παλαιοκρασά

Μπορεί άραγε ποτέ ένας «μεγάλος» να καταλάβει τις «μυστικές ζωές» των εφήβων; Και τι γίνεται όταν αυτές οι ζωές διαμορφώνονται εν μέσω μιας ατέρμονης οικονομικής κρίσης και μιας πρωτόγνωρης πανδημίας; Πώς χτίζεις τον κόσμο και την προσωπικότητά σου όταν όλα γύρω σου μοιάζουν να καταρρέουν;

Η Σοφία, ο Λορντ, ο Αλέξανδρος και ο Νίκος είναι μαθητές Λυκείου στην Αθήνα. Ενός λυκείου όπως τόσα άλλα, ταλαιπωρημένου από τα χρόνια και από τις παθογένειες ενός εκπαιδευτικού συστήματος που τους αγνοεί. Στην τελική ευθεία προς τις Πανελλήνιες μια κατάληψη και η πανδημία βάζουν τις ζωές τους σε αναμονή.

Γυρισμένο κατά τη διάρκεια 2 χρόνων, το «Τέλος Χρόνου» είναι ένα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης στον σημερινό κόσμο. Η κάμερα, σιωπηλός παρατηρητής, παρακολουθεί τα παιδιά να ζουν, να μαθαίνουν, να θυμώνουν, να απογοητεύονται, να ελπίζουν ότι θα βρουν τη θέση τους στα κοινά, μέσα από ένα τραγούδι, μια φιλία ή έναν έρωτα, να μεγαλώνουν.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022, ενώ τον Δεκέμβριο 2022 θα συμμετάσχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους.

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Λουκάς Παλαιοκρασάς

Διάρκεια: 74΄

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2022

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Παράξενος Κόσμος»

Η ταινία μάς συστήνει μία μυθική οικογένεια εξερευνητών, τους Κλέιντ, και την προσπάθειά τους να εξερευνήσουν μία αχαρτογράφητη και ύπουλη περιοχή, παρέα με ένα ετερόκλητο πλήρωμα που περιλαμβάνει μια άμορφη μάζα, ένα τρίποδο σκύλο και ένα πλήθος από αδηφάγα πλάσματα. «Εμπνευσμένη από κλασικές περιπέτειες», δήλωσε ο σκηνοθέτης Don Hall, «η ταινία “Παράξενος Κόσμος” είναι μια πρωτότυπη κωμική περιπέτεια animation για τρεις γενιές της οικογένειας Κλέιντ που ξεπερνούν τις διαφορές τους, ενώ εξερευνούν έναν παράξενο, θαυμαστό και πολύ συχνά εχθρικό κόσμο».

Strange World (Μεταγλ.)

Σκηνοθεσία: Ντον Χολ
Διάρκεια: 97 λεπτά
Είδος ταινίας: Κινούμενα σχέδια

Δείτε το τρέιλερ:

Το Λευκό Περιστέρι  του Φράντισεκ Βλάτσιλ σε επανέκδοση

Τσέχικο ποιητικό σινεμά του 1960. Ένα ταχυδρομικό περιστέρι με προορισμό τη Γερμανία χάνει τη ζωή του, όταν ένα αγόρι με αναπηρία το πυροβολεί για εξάσκηση. Ένας καλλιτέχνης που βρίσκει το περιστέρι, όμως, γίνεται φίλος με το αγόρι. Μαζί περιθάλπουν το περιστέρι μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του. Την ίδια στιγμή, ένα κορίτσι στη Βαλτική Ακτή περιμένει να επιστρέψει το περιστέρι της.

The White Dove

Σκηνοθεσία: Φράντισεκ Βλάτσιλ

Παίζουν οι Κάρελ Σμίτσεκ, Κατερίνα Ιρμανόβοβα, Βιάτσελαβ Ιρμάνοφ.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης