Σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021, στις 22.00, προβάλλεται στον ΑΝΤ1 η πολυβραβευμένη διεθνώς ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης».

Η ταινία έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός της Ελλάδας και ειδικότερα απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ WORLDFESTστο Χιούστον το 2018: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Μουσικής και δύο Υποψηφιότητες Α’ Γυναικείου Ρόλου και Β’ Ανδρικού Ρόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος απέσπασε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου Κριτικών Κινηματογράφου με τον Πρόεδρο Κριτικών Νικ Νίκολσον να σχολιάζει πως: «Λάτρεψα την ταινία Καζαντζάκης!».

Το 2018,όταν η ταινία προβλήθηκε στη Νέα Υόρκη ο James De Metro, διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη έγραψε: «Η προβολή της ταινίας “Καζαντζάκης” στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε προβάλει ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλήρης επιβεβαίωση της θριαμβευτικής επιτυχίας ήταν αυτό που έγραψε ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης: «οι ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος».

Η ικανοποίηση του σκηνοθέτη είναι μεγάλη εξαιτίας του γεγονότος ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος βυθίζεται σε μια αχαλίνωτη κατάθλιψη, η ταινία αυτή λειτουργεί ως “φάρος αισιοδοξίας” για την Ελλάδα και τους Έλληνες ή σαν “ένα αναμμένο κεράκι σε ένα απόμακρο και ταπεινό ξωκλήσι”.

Επίσης, στην ειδική προβολή της ταινίας Καζαντζάκης που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά του Παρισιού το 2018 στα κεντρικά της UNESCO αποτέλεσε τεράστια επιτυχία. Γι’ αυτή την αφιερωματική προβολή και μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας με αποκλειστικά ξένους θεατές τα θερμά λόγια ήταν πολλά. Η Aga the Astira, έγραψε: «Πολύ συγκίνηση, συναισθήματα ζωής, πλεγμένα με χιούμορ, ερωτήματα, προσδοκίες… Το φιλμ “Καζαντζάκης” είναι ισάξιο των έργων του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη».

Για τον σκηνοθέτη η μεγαλύτερη δικαίωση είναι η αναγνώριση από τους συγγενείς του ίδιου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Τα θερμότερα λόγια, ειπώθηκαν από τη Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου και την ποιήτρια και βαφτισιμιά του Ν. Καζαντζάκη Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Η κυρία Σταύρου δήλωσε: «Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του. Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: «Μιὰ ἀπὸ τὶς πιὸ μεγάλες χαρὲς ποὺ μπορεῖ ν’ ἀξιωθεῖ ὁ ἄνθρωπος στὸν κόσμο τοῦτο εἶναι νά ‘ναι ἄνοιξη, νὰ φυσάει ἀλαφρὸ ἀγεράκι καὶ ν’ ἀρμενίζεις στὸ Αἰγαῖο· δὲν μπόρεσα ποτὲ νὰ φανταστῶ πῶς γίνεται νά ‘ναι ἀλλιῶς ὁ Παράδεισος. Τί ‘ναι ὁ κόρφος τοῦ Παράδεισου μπροστὰ στὴν ἑλληνικὴ τούτη, καμωμένη ἀπὸ νερό, πέτρα καὶ δροσερὸ μελτέμι αἰωνιότητα;» Αυτό τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία στο εξωτερικό».

Η κυρία Αγγελάκη-Ρουκ δήλωσε: «Η ταινία Καζαντζάκης είναι ένα οπτικό ποίημα, ένα συναρπαστικά κυλιόμενο ποτάμι συναισθημάτων και μνημειωδών εικόνων».

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης