Η Aμερικανίδα ηθοποιός Τζάκλιν Σμιθ (Jaclyn Smith), η οποία έγινε γνωστή από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Οι Άγγελοι του Τσάρλι» (1976-1981), που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη έγινε σήμερα 76 χρόνων.

Παράλληλα με την καριέρα της στον χώρο του θεάματος, έχει αναπτύξει μία επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ συμμετέχει κι ενισχύει ενημερωτικές καμπάνιες για τον καρκίνο του μαστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή τα γενέθλια της ας δούμε μερικές στιγμές από τη ζωή της και την καλλιτεχνική της διαδρομή.

Η Τζάκλιν Έλεν Σμιθ γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1945 στο Χιούστον του Τέξας. Ο ρωσοεβραϊκής καταγωγής πατέρας της ήταν οδοντίατρος και άλλαξε το επώνυμο του από Κούπφερσμιτ σε Σμιθ για επαγγελματικούς και κοινωνικούς λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το Λύκειο, η Τζάκλιν Σμιθ αποφάσισε να ακολουθήσει σπουδές ψυχολογίας και υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Τριάδας (Trinity University) στον Σαν Αντόνιο του Τέξας. Ένα χρόνο αργότερα άλλαξε γνώμη. Εγκατέλειψε τις σπουδές της και αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπαλέτο και το μόντελινγκ.

Η πρώτη συμμετοχή σε ταινία και «Οι Άγγελοι του Τσάρλι»

Άρχισε να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές διαφημίσεις για προϊόντα γυναικείου καλλωπισμού και το 1969 ξεκίνησε την κινηματογραφική καριέρα της με ένα πέρασμα από την κωμωδία του Λάρι Πιρς «Αντίο, έρωτά μου» («Goodbye, Columbus»), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ «Αντίο Κολόμπους», όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια έπαιξε σε τηλεοπτικές σειρές και το 1976 κέρδισε τον ρόλο που την έκανε γνωστή. Υποδύθηκε την Κέλι Γκάρετ, τη μία από τις τρεις όμορφες ιδιωτικές ντετέκτιβ της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Οι Άγγελοι του Τσάρλι» («Charlie’s Angels»). Οι τρεις «Άγγελοι» έχουν ως εργοδότη ένα μυστηριώδη εκατομμυριούχο, που δεν έχουν δει ποτέ και λαμβάνουν τις εντολές του μέσω μηνυμάτων.

Αρχικά, πρωταγωνίστριες ήταν η Κέιτ Τζάκσον, η Φάρα Φόσετ-Μέιτζορς και η Ζακλίν Σμιθ, ενώ τη δεύτερη σεζόν η Τσέριλ Λαντ αντικατέστησε τη Φάρα Φόσετ.

Η σειρά κράτησε έως το 1981 και γνώρισε παγκόσμια επιτυχία – και στην Ελλάδα. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τρεις φορές: το 2000, το 2003 με τον τίτλο «Οι Άγγελοι του Τσάρλι: Δράση Πέρα από τα Όρια» («Charlie’s Angels: Full Throttle») και το 2019, με διαφορετικές ηθοποιούς από το αρχικό τηλεοπτικό καστ.

Η Τζάκλιν Σμιθ έκανε ένα πέρασμα στις δύο τελευταίες ταινίες. Τέτοια ήταν η απήχησε της σειράς, ώστε το 1979 η Σμιθ απέρριψε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Επιχείρηση Μουνρέικερ» («Moonraker»).

Υποψηφιότητα για «Χρυσή Σφαίρα»

Το 1981 σημείωσε μία ακόμη επιτυχία με τη βιογραφική τηλεταινία «Jacqueline Bouvier Kennedy», στην οποία υποδυόταν την Τζάκι Κένεντι (μετέπειτα Ωνάση), σύζυγο του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι. Για την ερμηνεία της ήταν υποψήφια για «Χρυσή Σφαίρα» το 1982. Από τότε συνέδεσε την καριέρα της με την τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε τηλεταινίες και συμμετέχοντας σε επεισόδια δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών («Law&Order, «CSI» κ.ά.).

Παράλληλα, εκμεταλλευόμενη την επιτυχία της στην τηλεόραση, ανέπτυξε μία επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα με γυναικεία (ρούχα, αρώματα, περούκες, κ.α) και οικιακά είδη.

Το 2003 έδωσε μάχη με τον καρκίνο του μαστού και βγήκε νικήτρια. Από τότε συμμετέχει κι ενισχύει οικονομικά ενημερωτικές καμπάνιες για τον καρκίνο του μαστού

Η Τζάκλιν Σμιθ έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και από τρίτο γάμο της με τον Άγγλο κινηματογραφιστή Άντονι Ρίτσμοντ απέκτησε δύο παιδιά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης